IFI logo
Se flere bilder
Slik pusser du opp spisebordet

Foto:

Slik pusser du opp spisebordet

Det finnes håp for slitne eikebord med umoderne lakk fra 90-tallet.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Spisebordet i stuen er for mange selve sentralbordet i hjemmet. Det er her vi samler gjester til fest, og her vi spiser vår hverdagsmiddag. Det er også her vi gjør lekser, har hjemmekontor eller inviterer til hobbyverksted. Det finnes ingen grenser for hva et moderne spisebord må kunne tåle.  

Gammelt blir som nytt

På 90-tallet ble det solgt store mengder lakkerte eikebord i Norge. Dette var robuste bord som tålte det meste. Problemet med den blanke 90-tallslakken er at den begynner å gulne. Mange velger derfor å kaste den gamle traveren. Men det er ikke nødvendig. 

Se flere bilder
Gammelt spisebord i eik

Foto:

FØR: Selv om den blanke 90-tallslakken har gulnet over årene, trenger du ikke å kaste bordet.

Den moderne oljen

En smart måte å pusse opp lakkerte eikebord, er å fjerne lakken og sette bordet inn med hardvoksolje. Hardvoksolje finnes som fargeløs eller tilsatt fargepigmenter. Glansen er silkematt. Å fjerne lakk kan gjøres enten ved å slipe eller å bruke kjemikalier. I vårt tilfelle velger vi å bruke kjemikalier. Det er fordi det er den mest skånsomme måten å behandle et gammelt møbel på. 

Slik gjør du det:

1. Sett bordet i et rom med god lufting. Du kan gjerne stå ute så lenge det ikke er solskinn. Dekk til gulvet med malerfilt eller papp og bruk hansker når du jobber. Finn fram alt du trenger så det er klart til du begynner: en liten bolle og pensel, møbelrens, stålull, hansker, lakkfjerner, plastskrape, hardvoksolje og en lofri klut.

2. Hell litt møbelrens over i en liten bolle. Det gjør det enklere.

3. Start med å vaske bordet med møbelrensen. Dypp en bit stålull nummer 0 i skålen. Klem ut væsken og begynn å rense. Tørk bordet tørt med en lofri klut.

Se flere bilder
Pusse opp spisebord

Foto:

STEG 1, 2 og 3: Finn fram alt du trenger av utstyr, hell litt møbelrens over i en bolle og rengjør med stålull og rens.

4. Når bordet er tørt, er det tid for å påføre lakkfjerner. Hell litt lakkfjerner på bordet.

5. Bruk en pensel for å påføre lakkfjerneren. Liberon «Stripper» fra Alanor har en gelekonsistens som gjør at den ikke drypper. Det er viktig når du skal pensle beina. La middelet virke helt til du ser at fargen endrer seg. Den løser opp gammel behandling. Husk at geleen er aktiv så lenge den er fuktig. Et tips er å dekke bordet med aluminiumsfolie slik at gelen ikke tørker for fort. Det gjør også at lakkfjerneren avgir mindre lukt. 

6. Vent i 15-20 minutter før du bruker en plastskrape til å skrape bort geleen. Da vil du samtidig skrape bort den gamle lakken og komme ned til bart treverk. Du skyfler massen ned i en isboks. Etter at du har skrapt bort så mye gele som mulig, må bordet vaskes med møbelrens. La bordet tørke over natten. 

Se flere bilder
Pusse opp spisebord

Foto:

STEG 4, 5 og 6: Hell på litt lakkfjerner og pensle på. Når det har fått virke lenge nok, skraper du det bort med en plastskrape.

7. Nå som bordet er tørt og rent, og all den gamle lakken er fjernet, kan du finne frem den hardvoksoljen du har tenkt å bruke. Ta gjerne en oppstrøksprøve under bordet for å se at oljen oppfører seg slik du ønsker. 

8. Bruk en pensel og mal på med hardvoksolje.

9. La hardvoksoljen ligge på i noen minutter før du tørker av med en lofri klut. På første strøk vil du se fargen. Gi bordet er par gode strøk og husk å tørke av mellom hver gang. Poenget er at hardvoksoljen skal trekke ned i treverket.

Vipps, så har du et nytt bord!

Se flere bilder
Pusse opp spisebord

Foto:

STEG 7, 8 og 9: Når bordet er tørt og rent igjen, finner du fram hardvoksoljen. Så pensler du på. Tørk av med klut.


Se flere bilder
Pusse opp spisebord

Foto:

FERDIG: Bordet kan få en helt annen karakter hvis du setter av litt tid til å gjøre noe med det.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.