Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Ta dråpetesten nå!

  •  
  •   Publisert:
DRÅPETESTEN: Hvis vanndråpene perler seg fint på benkeplaten, kan du utsette vedlikeholdet litt til. Om de flyter ut og tr...   Alanor, Osmo, WOCA
Å vedlikeholde kjøkkenbenken er en enkel kunst. Ta dråpetesten nå, så finner du ut om du må fram med oljen igjen.
<b>DRÅPETESTEN:</b> Hvis vanndråpene perler seg fint på benkeplaten, kan du utsette vedlikeholdet litt til. Om de flyter ut og trekker inn i treverket, må du finne fram oljen. (Foto: Osmo)
DRÅPETESTEN: Hvis vanndråpene perler seg fint på benkeplaten, kan du utsette vedlikeholdet litt til. Om de flyter ut og trekker inn i treverket, må du finne fram oljen. (Foto: Osmo)

Har du en kjøkkenbenk i tre, vet du at den har behov for litt pleie en gang i blant, slik at treverket ikke får flekker eller sprekker opp. Lurer du på når det er på tide å gi benkeplaten litt omsorg? Det er en enkel ting å finne ut av.

– Bare ta dråpetesten!

Det er oppfordringen fra Tom Eidsether hos Osmo.

– Drypp litt vann på benken. Hvis du ser at vanndråpene flyter ut og trekker inn i treverket, er det på tide med pleie. Perler dråpene seg derimot, kan du vente litt til, forklarer han.

En enkel affære

Hvis du ser at benkeplaten trenger behandling, er det bare å sette i gang. Det er en enkel jobb. Først rengjør du godt med et rengjøringsmiddel beregnet for bruk på treoverflater. Bruk et middel anbefalt til overflatebehandlingen du skal bruke. Så lar du benkeplaten tørke.

– Rens gjerne kjøkkenbenken før du legger deg. Når du står opp, er den klar for ny olje, sier Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør, som forhandler WOCA trepleierodukter. 

<b>KJÆRLIGHET:</b> Det sies at kjøkkenet er husets hjerte. Benkeplaten trenger kjærlighet iblant. (Foto: Alanor)
KJÆRLIGHET: Det sies at kjøkkenet er husets hjerte. Benkeplaten trenger kjærlighet iblant. (Foto: Alanor)

Oljene som ordner opp

<b>PLEIE:</b> Fremgangsmåten for pleie av kjøkkenbenken avhenger av hvilken olje du bruker. (Foto: WOCA)
PLEIE: Fremgangsmåten for pleie av kjøkkenbenken avhenger av hvilken olje du bruker. (Foto: WOCA)

Når treverket er rent og tørt, påfører du ny overflatebehandling. Arbeid oljen inn i treverket med en lofri klut eller påfør med en pensel. Fremgangsmåte avhenger av hvilken olje som brukes.

Med noen hardvoksoljer trenger du bare å pensle på ett tynt strøk når benken er ren og tørr, før du som finish kan bruke en fille for å polere med et strøk ekstra hvis du ønsker en glattere overflate. Flaten skal ikke tørkes av. Med andre hardvoksoljer og naturoljer som er tilsatt sikkativ, må du la oljen trekke inn litt i treverket når den er påført, før du tørker av overskuddsolje.

– Da er det viktig at du tørker av overskuddsolje når flaten ennå er fuktig. Ellers vil den herde i overflaten og kan gi et skjoldete resultat, forklarer Audun Klauseie hos Alanor, som blant annet fører Liberon-merket i Norge.

Følg alltid produsentens anvisninger. Hvis du trenger flere strøk, lar du benkeplaten tørke i anviste timer mellom hvert strøk. Ta dråpetesten igjen når flaten er helt tørr for å sjekke om du har påført tilstrekkelig med olje. Når du er ferdig, må benken tørke så lenge det er anbefalt for oljen du bruker.

<b>OLJE:</b> Du må gi benkeplaten i tre et strøk vedlikeholdsolje med jevne mellomrom. (Foto: WOCA)
OLJE: Du må gi benkeplaten i tre et strøk vedlikeholdsolje med jevne mellomrom. (Foto: WOCA)

Mer informasjon

Alanor

Osmo

WOCA

Les også IFITV: Olje benkeplate

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons
HappyHomes annons