Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Vedum annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Spørsmål og svar

Furubord som tåler søl

  Robert Walmann/ifi.no
Jeg har furubord fra 70-tallet som er malt og lakkert. Jeg vil få dette bort, og beholde treflaten naturfarget. Finnes det en overflatebehandling som er matt og ikke synes, men som takler mye søl?

Mer informasjon

Det er flere behandlinger som kan brukes for å beholde treverkets naturlige farge og utseende og som samtidig beskytter treverket mot flekker og slitasje.  

– Det første du må gjøre er å fjerne all gammel lakk og maling. Slip ned til rent treverk, eller bruk en maling- og lakkfjerner. Hvis bordet har vært oljet i sin tid, må treverket renses, sier Audun Klauseie hos Alanor.

Deretter pusser du bordflaten godt og fjerner alt støv med en tørr mikrofiberklut

Rens furubord
RENS: Rengjør flaten skikkelig før du påfører ny behandling. Robert Walmann/ifi.no

Lakk eller hardvoksolje

Bordflaten er så klar for ny overflatebehandling. Til det kan du bruke enten en klar, matt lakk av typen møbellakk eller gulvlakk. Denne gir et tilnærmet usynlig, men beskyttende sjikt til overflaten og forandrer ikke treverkets farge. Bruk gjerne vanntynnet lakk som ikke gulner over tid.

Du kan også bruke en klar hardvoksolje eller en annen olje for treverk, for eksempel Liberon Finishing Oil. Disse produkter er ikke vanntynnet, og vil gjøre at treverket får en litt gyllen lød. Du kan teste utseendet ved å snu bordet opp ned og påføre det på baksiden. Utseendet vil minne om hvordan treverket ser ut når det er fuktig av vann.

Vanntynnet olje

Synes du at det blir for gult/gyllent, kan du bruke en vanntynnet olje, for eksempel Bloom Kjøkkenbenkolje. Denne vil ikke gi noen fargeforandring.

Oljer og hardvoksoljer beskytter treverket godt mot søl all den tid oljesjiktet er i god stand. Det innebærer at du må påføre ny olje innimellom, alt ettersom du tørker av bordet. Avhengig av mengden søl og rengjøringsmidler du bruker, kan det bli behov for det noen ganger i året.

Mye å velge i

I faghandelen finnes en lang rekke produkter som er egnet for bruk som overflatebehandling av bordplater. Påføringsegenskaper og -metoder varierer, og det er derfor viktig å lese på bruksanvisningen.

Se etter olje eller hardvoksolje fra:

Alanor

Herdins/Krefting

IBG

Miljømal

Osmo

Owatrol

TreStjerner

Woca

 

Se etter lakk fra:

Beckers

Flügger

Nordsjö

TreStjerner

Les også Tilfør mer olje

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Spørsmål og svar

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons