Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Oljen som gir liv og ny glød i sofabordet

  •  
  •   Publisert:
PERFEKT MED PENSEL: Å påføre olje er enkelt. Det er bare å pensle rikelig i vei.   Robert Walmann/ifi.no
Etter mange år i tjeneste, mistet sofabordet piffen. Løsningen ble å pensle bordet inn med olje.
Eikebord har mistet glansen
MISTET GLANSEN: Eikebordet har jobbet jevnt og trutt i mange år. Nå er det tid for å få tilbake glød og glans

Det står hundretusenvis av små og store eikebord i norske hjem. Noen får pleie. Andre får det ikke. Vårt bord har stått trofast ved sofaen i mange år uten å ha fått noe som likner på service. Det synes. Bordet har mistet gløden.

Gyllen og vakkert

Vi prøver Liberon «Finishing Oil», som skal gi en gyllen og silkematt glød. Oljen skal også få fram den vakre strukturen i treverket. Det er akkurat hva vårt sofabord trenger. Oljen er en blanding av høykvalitetsoljer, harpikser og tørkemidler som er spesielt motstandsdyktige mot vann, alkohol og fettsyrer, og at den er basert på kinesisk treolje.  

Det finnes også mange andre gode alternativer for deg som skal gi nytt liv til stuebordet. Osmo, Woca, Herdins/Krefting, Owatrol, IBG og flere malingprodusenter, som Beckers, Flügger, TreStjerner og Nordsjö, har alle alternative løsninger, enten du skal ha lakk, olje eller hardvoksolje - enten klar eller med farge. Hvilken løsning du velger å gå for avhenger av hva bordet er behandlet med tidligere og hvilket resultat du ønsker. Følg alltid anvisningen for produktet du velger.

Liberon Finishing Oil
GODE VALG: Til vårt bord har vi brukt Liberon «Finishing Oil» fra Alanor, men det finnes en rekke gode valg på markedet.

Real rengjøring

Før vi går i gang med selve oljingen, må vi rengjøre treverket. Vi bruker møbelrens. Det er et spesialprodukt utviklet for rengjøring av treverk og fungerer også ypperlig til rengjøring av kjøkkenbenk før påføring av olje. Møbelrensen fjerner gammel voks, fett, støv og skitt uten å ødelegge treets naturlige patina. Patina er farge utviklet over år.

Slik gjorde vi bordet rent:

Støvtørking med mikrofiberklut
RENT OG PENT: Etter en runde med slipepapir må støvet bort. Det gjøres enkelt med en mikrofiberklut.

  • Først tørker vi av bordet med en ren klut.
  • Så sliper vi lett med fint sandpapir for å få bort fiberreisning.
  • Støvet fjerner vi med en mikrofiberklut.
  • Deretter dypper vi fin stålull i rengjøringsmiddelet og går lett over bordet.
  • Når bordet er rengjort lar vi det tørke over natten slik at løsemidlene er fordampet.

Trygt med taco

Pensle på olje
PERFEKT MED PENSEL: Å påføre olje er enkelt. Det er bare å pensle rikelig i vei.

Til olje-jobben trenger vi pensler og en skål. Vi må også tørke av oljen som ikke trenger ned i treverket. Det fine med Liberon «Finishing oil», er at den er sertifisert for bruk på barneleker og overflater som er i kontakt med matvarer. Det betyr at vi trygt kan fortsette å spise fredagstacoen fra stuebordet.

Tørk av olje
TØRK AV: Det viktigste å huske på når man påfører olje er å tørke av den oljen som ikke trekker ned i treverket. Hvis ikke blir det skjoldete.

Slik gjorde vi oljejobben

Vi pensler oljen på bordet og lar det trekke inn i overflaten i ca. 10-15 minutter. Tiden kan variere med luftfuktighet og temperatur. Overskuddsolje tørkes deretter av med flere rene, tørre kluter, slik at overflaten blir helt tørr og fri for olje. Mellom hvert strøk trengs cirka fem til seks timers tørketid. Hvor mange strøk som trengs, varierer fra overflate til overflate. Nytt treverk trenger minimum 3-4 strøk. Til slutt kan du ta dråpetesten for å se om treverket er tilført nok olje.

Oljet stuebord
KLAR TIL TJENESTE: Før var bordet slitent og fargeløst. Nå er det igjen klar for ny tjeneste ved sofaen. Forskjellen er stor.

Mer informasjon

Alanor

 

Osmo

Woca

Herdins/Krefting

Owatrol

IBP  

Beckers

Flügger

TreStjerner

Nordsjö

Les også Enkelt å holde kjøkkenbenken i form

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons