Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Hardvoksolje – den gylne middelvei

Hardvoksolje er blitt et populært valg for parkettkjøpere. Overflatebehandlingen oppleves som en naturlig del av gulvet, og er enkel å vedlikeholde.

cloud_download
fullscreen
 • <b>ENKELHET: </b>Hardvoksoljer gjør hverdagen litt enklere, ved at du får en smussavvisende overflate som er enkel å vedlikeholde. (Foto: TreStjerner)

  Foto:

 • <b>NATURLIG: </b>Behandlingen dekker ikke til strukturen i treverket, men fremhever materialets naturlig vakre tekstur. (Foto: Skattekammeret)

  Foto:

 • <b>GOD KOMBINASJON: </b>Hardvoksolje kombinerer de beste egenskapene hos voks og olje. Oljens penetrerende egenskaper beskytter treverket ved å forsegle porene, mens voksen bidrar med overflatesjiktet, som beskytter mot riping og slitasje. (Foto: Tarkett)

  Foto:

 • <b>FARGERIKT: </b>Hardvoksoljer finnes i en lang rekke ulike farger. Her er noen eksempler. (Foto: Alanor)

  Foto:

Annonse
Farger hardvoksolje

FARGERIKT: Hardvoksoljer finnes i en lang rekke ulike farger. Her er noen eksempler. (Foto: Alanor)

Hardvoksolje er en behandling for treverk som brukes på benkeplater, møbler, paneler og gulv. Den bevarer en naturlig kontakt med treverket, samtidig som gulvet blir vann- og smussavvisende og får bedre flekk- og slitasjemotstand.

Hardvoksoljing er en transparent behandling, og finnes i en rekke farger, fra klar til ulike hvite, grå, brune og sorte pigmenteringer.

Trekker inn og lager film

Hardvoksolje

NATURLIG: Behandlingen dekker ikke til strukturen i treverket, men fremhever materialets naturlig vakre tekstur. (Foto: Skattekammeret)

Hardvoksoljen kan beskrives som en mellomting mellom to andre transparente behandlinger for tregulv: lakk og olje.

De to hovedkomponentene i hardvoksoljen gir på hver sin måte treverket beskyttelse mot slitasje og flekker. Oljen trekker noe inn i porene og gjør at væsker og annen påvirkning utenfra ikke kan misfarge eller trenge inn i treverket.

Voksen lager en tynn, elastisk forsegling på overflaten som beskytter treet mot utvendige påvirkninger og slitasje. 

Enkelt vedlikehold

Hardvoksoljet gulv

ENKELHET: Hardvoksoljer gjør hverdagen litt enklere, ved at du får en smussavvisende overflate som er enkel å vedlikeholde. (Foto: TreStjerner)

En av grunnene til at hardvoksoljede gulv er blitt så populære i senere tid, er de gode bruksegenskapene. Gulvet er lett å holde rent og ved like. Oppstår en skade, kan den utbedres lokalt uten bruk av store maskiner, og uten at det vil skjolder. Små riper slipes lett over, før overflaten påføres ny olje.

Ved vanlig rengjøring brukes gjerne støvsuger, tørrmopp eller vask med en pleiende såpe. Bruk da et rengjøringsmiddel som gjenoppbygger overflatesjiktet, og tørk opp vannet. 

Lite jobb, men ofte

Siden beskyttelsessjiktet er tynt, er det viktig å følge godt med på tilstanden slik at sjiktet ikke slites vekk. Av og til må ny hardvoksolje tilføres. Hvor ofte det blir aktuelt, avhenger av slitasjen gulvet utsettes for. Enkelte steder, som i gangbaner, foran kjøkkenbenken og rundt spisebordet, vil behovet oppstå tidligere enn under sofaen eller ved fjernsynet.

Vedlikeholdsbehandle heller gulvet én gang for mye enn en gang for lite!

Oppdatert: 17.12.2019  

HARDVOKSOLJE – KORTFAKTA:

To beskyttelser: Oljeandelen trekker inn og i treverket og beskytter fra innsiden. Voksen forsegler overflaten og beskytter mot påvirkning utenfra.

Enkelt vedlikehold: Vedlikeholdet av en hardvoksoljet overflate er enkel, og kan utføres uten tunge maskiner. Men man må vente for lenge med tiltakene.

Kort tørketid: Hardvoksoljer tørker på 8-24 timer avhengig av produkt, men herdetiden er mye lenger. Derfor er det viktig å ikke utsette en nybehandlet flate for vann eller sterk slitasje før oljen er herdet.

Innfarging i to trinn: Hardvoksoljene finnes både ufargede og pigmenterte. Den som ønsker en farget overflate, bruker en pigmentert hardvoksolje i første strøk og deretter en upigmentert på toppen.

Brukes flere steder enn gulv: Behandlingen kan brukes på heltregulv, parkettgulv, møbler og kjøkkenbenken. Etter utherding er hardvoksoljen nemlig godkjent for varig kontakt med næringsmidler.

Mer informasjon:

Alanor

Osmo

Woca

Krefting

Skattekammeret

Tarkett

Södra

 

Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
[Some text some message]