Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Gulvvask til den store gullmedalje

Kombinasjonen av støvsuger og tørr eller godt oppvridd mopp gjør parkettgulvet rent, uten å skade treverket. Vil du vaske med vann og rengjøringsmiddel, må kluten vris opp godt og vaskemiddelet være beregnet for overflatebehandlingen.

 • Gulvvask til den store gullmedalje

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Jordan, Tarkett

 • <b> VRI GODT: </b> Når du vasker tregulv, er det viktig å vri opp kluten godt. (Foto: Jordan)

  Foto:

 • <b> TO BØTTER: </b> Ha gjerne to bøtter med vann. Den ene med kun rent vann og den andre med vann og et egnet rengjøringsmiddel. (Foto: Jordan)

  Foto:

 • <b> GULVKLUT: </b> Med en god mikrofiberklut fjernes skitten skånsomt. (Foto: Jordan)

  Foto:

 • <b> UFARLIG: </b> Det går fint å vaske gulvet ukentlig med vann, bare man er forsiktig med mengden. Bruk godt oppvridde kluter. (Foto: Jordan)

  Foto:

 • <b> TØRRMOPPING: </b> Tørre mikrofibermopper fjerner støv og annet smuss enkelt. (Foto: Jordan)

  Foto:

 • <b> FLOMSKADE: </b> – Hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort, sier tregulvekspert Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

  Foto:

Annonse
Annonse

Feilaktig rengjøring, sand, skitne eller grove mikrofiberkluter og sure eller alkaliske rengjøringsmidler kan fort lage skader på overflaten på et tregulv. Våtmopping av tregulv er heller ingen god idé siden mye vann kan få treverket til å svelle, skjøtene til å bli sorte og skade overflatebehandlingen.

Løst smuss fjernes med støvsuger eller kostes opp. Deretter kan gulvet moppes med en tørr gulvmopp av myk mikrofiber eller lofri bomull.

Bruk egnet kjemi

 FLOMSKADE: – Hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort, sier tregulvekspert Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

FLOMSKADE: – Hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort, sier tregulvekspert Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Er du så uheldig å få flekker på gulvet, gjør du best i å fjerne dem direkte. Tørk med en fuktig klut, men ellers bør du du bruke så lite vann som mulig. Ved behov kan en dusjflaske brukes for å fukte moppen litt før den brukes. Hvis du trenger rengjøringsmidler, er det viktig å velge et nøytralt og mildt rengjøringsmiddel som er tilpasset overflatebehandlingen ditt tregulv har.

– Det er ikke farlig å vaske gulvet ukentlig, hvis du passer på å bruke en godt oppvridd klut og en egnet såpe. Men hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort, sier tregulvekspert Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør.

Ulike metoder

 VRI GODT: Når du vasker tregulv, er det viktig å vri opp kluten godt. (Foto: Jordan)

VRI GODT: Når du vasker tregulv, er det viktig å vri opp kluten godt. (Foto: Jordan)

Måten vi rengjør tre- og parkettgulvet på, er avhengig av hvilken overflatebehandling som gulvet har. Er det lakkert, oljet eller hardvoksoljet bør man følge til dels ulike anvisninger: 

Lakkert tregulv: Støvsuger og tørrmopping er normalt nok for hverdagsrengjøringen. Eventuelt kan gulvet av og til tørkes med en godt oppvridd klut eller forsiktig fuktet mopp.

Bruk et pH-nøytralt rengjøringsmiddel beregnet for lakkerte treflater eller en lakksåpe, og doser i henhold til anvisningen. Grønnsåpe skal ikke brukes på lakkerte flater, fordi det etterlater et fettsjikt.

Etter en tids slitasje kan lakken mattes ned i gangbaner og andre utsatte områder. Da kan en behandling med lakkrefresher utsette behovet for større vedlikeholdsinngrep.

 

Oljet tregulv: Et oljet gulv skal jevnlig tilføres mer olje. Oljen gjør da at det beskyttende sjiktet beholdes og ikke gradvis svekkes av vask. Bruk såpe som er beregnet for oljede tregulv, eller påfør oljepleiemiddel jevnlig.

– Det finnes gode overfettede natursåper som fjerner smuss og gammel oljefilm, samtidig som den legger igjen en ny beskyttende oljefilm. Disse finnes både naturfargede og pigmenterte for ulike typer gulv, sier Dalum Frøyse.

 

Hardvoksoljet tregulv: – Rengjøringsmetoden for et hardvoksoljet gulv er stort sett den samme som for et oljet gulv. Vann er ikke farlig i små mengder, sier han.

Det er viktig å jevnlig tilføre ny hardvoksolje eller bruke et rengjøringsmiddel som gjenoppbygger overflatesjiktet ved vask. Også ved tørr rengjøring med støvsuger eller tørrmopp er det viktig å innimellom tilføre ny hardvoksolje i gangbaner og utsatte strøk.

Med hardvoksoljede overflater er det avgjørende for funksjonen at man ikke drøyer for lenge med vedlikehold. Følg godt med på tilstanden hos overflaten på utsatte steder, i gangbaner, ved kjøkkenbenken, i entrésoner etc, og gjenta heller behandlingen med hardvoksolje for ofte enn for sjeldent.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]