Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Gulvvask til den store gullmedalje

 MØNSTER:  Noble er en nytolkning av det klassiske hollandske rutemønsteret.   Bjørg Owren/ifi.no, Jordan, Tarkett
Kombinasjonen av støvsuger og tørr eller godt oppvridd mopp gjør parkettgulvet rent, uten å skade treverket. Vil du vaske med vann og rengjøringsmiddel, må kluten vris opp godt og vaskemiddelet være beregnet for overflatebehandlingen.

Feilaktig rengjøring, sand, skitne eller grove mikrofiberkluter og sure eller alkaliske rengjøringsmidler kan fort lage skader på overflaten på et tregulv. Våtmopping av tregulv er heller ingen god idé siden mye vann kan få treverket til å svelle, skjøtene til å bli sorte og skade overflatebehandlingen.

Løst smuss fjernes med støvsuger eller kostes opp. Deretter kan gulvet moppes med en tørr gulvmopp av myk mikrofiber eller lofri bomull.

Bruk egnet kjemi

<b> FLOMSKADE: </b> – Hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort, sier tregulvekspert Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
FLOMSKADE: – Hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort, sier tregulvekspert Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Er du så uheldig å få flekker på gulvet, gjør du best i å fjerne dem direkte. Tørk med en fuktig klut, men ellers bør du du bruke så lite vann som mulig. Ved behov kan en dusjflaske brukes for å fukte moppen litt før den brukes. Hvis du trenger rengjøringsmidler, er det viktig å velge et nøytralt og mildt rengjøringsmiddel som er tilpasset overflatebehandlingen ditt tregulv har.

– Det er ikke farlig å vaske gulvet ukentlig, hvis du passer på å bruke en godt oppvridd klut og en egnet såpe. Men hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort, sier tregulvekspert Arnstein Dalum Frøyse i Skattekammeret Gulv & Interiør.

Stopp skitten i døren

<b> TO BØTTER: </b> Ha gjerne to bøtter med vann. Den ene med kun rent vann og den andre med vann og et egnet rengjøringsmiddel. (Foto: Jordan)
TO BØTTER: Ha gjerne to bøtter med vann. Den ene med kun rent vann og den andre med vann og et egnet rengjøringsmiddel. (Foto: Jordan)

Det viktigste momentet i et godt renhold utføres faktisk FØR selve rengjøringen: nemlig å stoppe skitten fra å i det hele tatt komme inn. Majoriteten av alt smuss på gulvet slår følge med skoene når vi går over terskelen. Med en god avskrapingsmatte utenfor døren, komplettert med en matte som også fanger opp fukt på innsiden, sparer vi oss for mye arbeid og reduserer slitasjen på gulvflatene inne.

– Er gulvet meget skittent kan det være en fordel å jobbe med to bøtter – en med rent vann og en med vann og litt rengjøringsmiddel i. Skyll kluten i bøtten med rent vann, og dypp den etterpå i den med vaskevannet. Vri opp godt før du tørker av gulvet, sier Dalum Frøyse.

 

Ulike metoder

<b> VRI GODT: </b> Når du vasker tregulv, er det viktig å vri opp kluten godt. (Foto: Jordan)
VRI GODT: Når du vasker tregulv, er det viktig å vri opp kluten godt. (Foto: Jordan)

Måten vi rengjør tre- og parkettgulvet på, er avhengig av hvilken overflatebehandling som gulvet har. Er det lakkert, oljet eller hardvoksoljet bør man følge til dels ulike anvisninger: 

Lakkert tregulv: Støvsuger og tørrmopping er normalt nok for hverdagsrengjøringen. Eventuelt kan gulvet av og til tørkes med en godt oppvridd klut eller forsiktig fuktet mopp.

Bruk et pH-nøytralt rengjøringsmiddel beregnet for lakkerte treflater eller en lakksåpe, og doser i henhold til anvisningen. Grønnsåpe skal ikke brukes på lakkerte flater, fordi det etterlater et fettsjikt.

Etter en tids slitasje kan lakken mattes ned i gangbaner og andre utsatte områder. Da kan en behandling med lakkrefresher utsette behovet for større vedlikeholdsinngrep.

 

Oljet tregulv: Et oljet gulv skal jevnlig tilføres mer olje. Oljen gjør da at det beskyttende sjiktet beholdes og ikke gradvis svekkes av vask. Bruk såpe som er beregnet for oljede tregulv, eller påfør oljepleiemiddel jevnlig.

– Det finnes gode overfettede natursåper som fjerner smuss og gammel oljefilm, samtidig som den legger igjen en ny beskyttende oljefilm. Disse finnes både naturfargede og pigmenterte for ulike typer gulv, sier Dalum Frøyse.

 

Hardvoksoljet tregulv: – Rengjøringsmetoden for et hardvoksoljet gulv er stort sett den samme som for et oljet gulv. Vann er ikke farlig i små mengder, sier han.

Det er viktig å jevnlig tilføre ny hardvoksolje eller bruke et rengjøringsmiddel som gjenoppbygger overflatesjiktet ved vask. Også ved tørr rengjøring med støvsuger eller tørrmopp er det viktig å innimellom tilføre ny hardvoksolje i gangbaner og utsatte strøk.

Med hardvoksoljede overflater er det avgjørende for funksjonen at man ikke drøyer for lenge med vedlikehold. Følg godt med på tilstanden hos overflaten på utsatte steder, i gangbaner, ved kjøkkenbenken, i entrésoner etc, og gjenta heller behandlingen med hardvoksolje for ofte enn for sjeldent.

Mer informasjon

Skattekammeret

Jordan

Tarkett

 

SAGA Parkett

Alfort

Golvabia

Les også Bevar parketten pen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: