Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Soneforsvar mot skitt og smuss

Inngangspartiet til en bolig er forsvarslinjen som skal forhindre en invasjon av grus, slaps og skitt. Best blir forsvaret hvis det bygges opp av flere enheter, som samarbeider om å fjerne smuss og fukt fra skotøy og barnevognhjul i vinterhalvåret, og fra nakne bein om sommeren.

 • En dørmatte utenfor døren tar hånd om det verste av grus, sand, slaps og vann. På dørmatten innenfor døren tar du av det som er igjen. Velg en grovere matte utenfor, og en finere inne som gir en varm velkomst.

  Foto:

 • Hold smusset ute med en dørmatte, og hils samtidig gjestene velkommen med et dekorativt teppe på gulvet.

  Foto:

 • Det finnes flere typer dørmatter. Et godt entrémattesystem stopper omtrent 90 prosent av skitten allerede i døren. Når fukt og skitt ikke kommer lenger enn som så, sparer du deg for mye rengjøringsarbeid og øker levetiden på boligens gulv.

  Foto:

 • Soneforsvaret mot invasjon av snø og slaps i hjemmet bygger på tre forsvarsrekker, der ulike gulvmatter samarbeider.

  Foto:

 • Gangstrøkene som leder fra innenfor døren og videre inn i boligen er også utsatt for uønsket tilskitning fra restsmuss. Her kan med fordel bruke gangtepper som fanger opp denne typen smuss. Foto: Frode Larsen/ifi.no

  Foto:

Annonse
Annonse

Typisk for norsk klima er et halvt år med grus, slaps, regn og snø. Grovt mønstrede sko og støvler tar gjerne med seg slaps, grus og annet smuss inn i huset. Om sommeren er det nyklippet gress, sand og støv som slår følge med nakne bein og sko inn i boligen.

Tar opp fukt

En dørmatte utenfor døren tar hånd om det verste av grus, sand, slaps og vann. På dørmatten innenfor døren tar du av det som er igjen. Velg en grovere matte utenfor, og en finere inne som gir en varm velkomst.

En dørmatte utenfor døren tar hånd om det verste av grus, sand, slaps og vann. På dørmatten innenfor døren tar du av det som er igjen. Velg en grovere matte utenfor, og en finere inne som gir en varm velkomst.

– En god dørmatte er så mye mer enn en hyggelig velkomsthilsen. Den skal også absorbere fukt og ta av smuss fra skosålene. Et gjennomtenkt system med gode avskrapingsmatter stopper over 90 prosent av all smuss og fukt allerede i døren, sier Gunni Marie Blunck hos Forbo Flooring.

Regnvann og slaps kan gjøre gulvet inne glatt og farlig å gå på. Dessuten sliter grus, sand og småstein på overflaten og kan gi stygge riper, hakk og sår.  Entrématter gjør boligen tryggere, forenkler renhold og vedlikehold og gjør at ditt gulv holder lengre.

Bygg opp et soneforsvar

Soneforsvaret mot invasjon av snø og slaps i hjemmet bygger på tre forsvarsrekker, der ulike gulvmatter samarbeider.

Soneforsvaret mot invasjon av snø og slaps i hjemmet bygger på tre forsvarsrekker, der ulike gulvmatter samarbeider.

Hvis du virkelig vil holde bygningen ren og trygg, holder det ikke med å legge matten innenfor døren. Det beste vernet mot en invasjon av skitt, slaps og smuss, er bygd opp som et soneforsvar, der området utenfor døren, entréen og gangstrøkene inne samvirker.

Entrésone 1 – utendørs: Gulvmatter som plasseres utenfor bygningens inngangsparti, er den første forsvarslinjen mot smuss under skoene før de krysser dørterskelen. Den første sonen kan gjerne være beskyttet mot vær og vind, og ha en matte der man lett tørker og tramper av skoene. Her fjernes grov smuss og skitt.

Entrésone 2 – entré/vindfang: På innsiden av bygningen brukes neste forsvarslinje til å fjerne fuktighet og finere smusspartikler fra skoene. Her tørker man av fukt og finere smuss fra skoene før de settes til side. Gummiert bakside stopper vannet fra å trekke gjennom dørmatten, og forhindrer skader på gulvet.

Entrésone 3 – gangstrøk: Gangstrøkene som leder fra innenfor døren og videre inn i boligen er også utsatt for uønsket tilskitning fra restsmuss. Her kan med fordel bruke gangtepper som fanger opp denne typen smuss. Dermed slipper du hyppig og grundig støvsuging på utsatte steder. Bruk gjerne løse tekstilmatter som kan vaskes.

Oppdatert: 17.12.2019  

Tips!

Velg riktig mønster og farge

 

Valg av mønster og farge påvirker behovet for rengjøring og fjerning av flekker. Velg et design med flere ulike nyanser og ”levende” mønstre.

 

Unngå å bruke lyse farger i rom med mye slitasje. Mønsterlegg gjerne med mørkere, ”smussavvisende” farger. 

Mer informasjon:

Forbo Flooring

Teppeabo

 

Musum Interiør

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]