Kategorier

Meny

Konto

Et teppe av snø

Det florerer av kjerringråd på nettet. Ett av dem er at du kan rense teppet ditt i snøen. Teppeleverandørene er imidlertid noe forsiktige med å anbefale metoden. Og skal du gjøre det, må du gjøre det riktig.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Et teppe av snø

Foto:

I vinterhalvåret er det mange som øyner en mulighet til å utnytte snøen til noe fornuftig. Kjerringrådet forteller oss at tekstiler av ulike slag kan ha godt av en tur ut i vinterværet. Tepperens i snøen er enkelt og gratis. Men teppeleverandørene er noe tvilende.

– Jeg er kjent med at en del «renser» teppene i snø. Men vi er noe skeptiske til å anbefale dette. Mange har nok ødelagt teppene sine på denne måten, ved at de har blitt gjennomvåte og dermed mistet fasong eller krympet, sier Bjørn Musum hos Musum AS.

Dele på Pinterest Det er viktig å ta visse forholdsregler før du renser teppet i snøen. (Foto: Teppeabo)

Det er viktig å ta visse forholdsregler før du renser teppet i snøen. (Foto: Teppeabo)

Må gjøres riktig

Bjørn Wibe hos Teppeabo forstår godt at flere er forsiktige med å anbefale tepperens i snøen. Men selv mener han at det ikke er noe galt i å ta med teppet ut for en liten oppfriskning, så lenge man gjør det riktig.

– Jeg kan ikke se noe direkte galt i å gjøre det. Men det er viktig at du gjør det på rett måte. Det er ikke bare å ta med teppet fra stua og ut i snøen, forklarer Wibe.

Bjørn Musum sier seg også enig i dette, og påpeker at «snørens» kan være greit om man følger rådene og gjør det riktig.

Kaldt teppe

Hvis man først skal rense teppet i snøen, bør det ifølge Wibe være ganske kaldt ute.

– Snøen må være veldig kald, og det samme må teppet. Ikke legg et varmt teppe ut i snøen, da smelter jo snøen inn i teppet. La derfor alltid teppet være ute i noen timer før du legger det i snøen. Teppet bør helst være like kaldt som det er ute, sier han.

Dele på Pinterest Det er mer å tenke på enn man tror. Teppet må være kaldt, det må ikke bli for vått, og det skal ikke ristes. (Foto: Musum Interiør)

Det er mer å tenke på enn man tror. Teppet må være kaldt, det må ikke bli for vått, og det skal ikke ristes. (Foto: Musum Interiør)

Ikke rist!

Etter at teppet har ligget ute, må man kvitte seg med snøen. Wibe har en klar tanke om hvordan dette ikke må gjøres.

– Ikke rist det! Tepper skal aldri ristes. Det er veldig viktig. Hvis du rister teppet, blir det som en pisk. Du får all kraft i den ene enden. Dette kan ødelegge teppet, forklarer han, og legger til at du heller bør banke det.

Alternative metoder

Bjørn Musum foreslår at man også kan bruke andre mer tradisjonelle metoder for å rense teppet.

– Jeg anbefaler heller å støvsuge, da helst med teppebanker med roterende børste. Ellers kan man foreta tørrens eller benytte en steamrensemaskin for å rense overflaten. Det er viktig å ikke bruke for varmt vann eller gjennomfukte teppet. Vi har ellers et veldig godt flekkfjerningsmiddel, Mohawk Carpet Stain Remover, som tar det meste av flekker. Det kan bestilles fra lageret vårt. Det er i tillegg såpefritt, så man slipper at man legger igjen klebrig såpe i teppet, sier han.

Dele på Pinterest Mohawk Carpet Stain Remover kan bestilles fra lageret til Musum.

Mohawk Carpet Stain Remover kan bestilles fra lageret til Musum.

Hagerty tørrshampo fra Krefting kan også brukes til rengjøring av tepper, og fungerer effektivt på en mild og skånsom måte. Også Hagerty SOS Universal Spot Remover, som er et hurtigvirkende flekkfjerningsmiddel, er nyttig ved rens av tepper.

Musum påpeker avslutningsvis at det er viktig å skille mellom ulike typer tepper.

– Det finnes jo mange forskjellige typer tepper. Noen tåler det ene og noen tåler det andre. Hvilke tepper som tåler hva bør man forhøre seg om uansett, avslutter han.

Dele på Pinterest Hagerty tørrshampo fra Krefting.

Hagerty tørrshampo fra Krefting.


Dele på Pinterest Ulike typer tepper krever ulik behandling og vedlikehold. (Foto: INTAG)

Ulike typer tepper krever ulik behandling og vedlikehold. (Foto: INTAG)

Mer informasjon:

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]