Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Nyt en ren luksus lenge

Med gode rengjøringsrutiner holder vegg-til-veggtepper og avpassede tepper seg pene lenge. Og det er enkelt å holde et teppe ved like. Med en god støvsuger kommer du langt, og flekker som fjernes umiddelbart etterlater som regel ingen spor.

 • Et teppegulv er luksus for bare bein. 
Foto: Golvabia

  Foto:

 • Med gode rutiner for rengjøring holder seg teppet pent lenge. 
Foto: Egetepper

  Foto:

 • Det er enkelt å holde et teppegulv rent. En god støvsuger gjør jobben raskt. 
Foto: Forbo Flooring/Fletco

  Foto:

 • Et teppe fanger opp og holder støvpartikler på plass inntil de fjernes med støvsugeren. 
Foto: Chera Westman/ifi.no

  Foto:

 • Stopp skitten før den kommer til teppet. Bruk avtørkingsmatter ved inngangspartiet, gjerne både utenfor og innenfor ytterdøren.
Foto: Musum Interiør

  Foto:

 • Jo tettere teppeluven er, dess vanskeligere er det for smuss og støv å legge seg i bunnen av teppet.
Foto: Interface

  Foto:

Annonse
Annonse

Med tepper på gulvet blir både akustikk og klima bedre i rommet. Dessuten er det en luksus for bare bein.

– Men tepper stiller også krav til gode vedlikeholdsvaner, og den som steller godt med det, kan nyte det myke og behagelige gulvet lenge. Det er ikke teppets feil at det blir skittent, sier Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør.

Å holde et teppegulv ved like er enkelt med gode rutiner. Viktigst å legge til rette for, er at skitten stoppes før den kommer til teppet. Bruk avtørkingsmatter ved inngangspartiet, gjerne både utenfor og innenfor ytterdøren. Disse fanger opp sand, grus og gress som følger med sko og sommerens bare bein inn i huset. 

Bli venn med støvsugeren

Hvis du søler med kaffe på gulvet, bør det fjernes umiddelbart.

Hvis du søler med kaffe på gulvet, bør det fjernes umiddelbart.

Støvsug regelmessig. Et teppe fanger opp og holder støvpartikler på plass inntil de fjernes med støvsugeren. Det gjør at støvet ikke virvler rundt i rommet, og du får ingen hybelkaniner. Men støvet er der likevel, og hver uk,e eller oftere ved behov, bør teppet støvsuges.

Kommer det en flekk på teppet, bør den fjernes umiddelbart eller så snart den oppdages. Start med å suge opp så mye som mulig med et tørkepapir eller en lofri fille. Ikke gnikk, bare press på flekken. Fukt eventuelt en lofri fille med lunkent vann og trykk den forsiktig mot flekken for å fjerne rester av flekken i fibrene. 

Fukt tørkede flekker

Sjekk på et skjult sted at flekkfjerneren ikke skader teppet.

Sjekk på et skjult sted at flekkfjerneren ikke skader teppet.

Inntørkede flekker børstes og støvsuges før gjenværende rester av flekken fuktes og suges opp.

Det finnes også gode flekkfjernere i handelen for flekker som er vanskelige å få fjernet.

Bruker du sterke midler for å fjerne flekker, bør du forsikre deg om at middelet ikke skader teppet. Prøv midlet på et skjult sted. Er du så uheldig å få tråkket ned tyggis i teppet, er det faktisk mulig å få fjernet det også med en tyggegummifjerner.

Etter fjerning av flekken bør luven børstes forsiktig opp. Dette gjøres mens teppet fortsatt er fuktig fra flekkfjerningen. Til slutt fjernes gjenværende fukt med et stykke tørt tørkepapir, påskynd gjerne tørkingen med hjelp av hårføneren.

Behov for rens

Desto tettere teppeluven er, jo vanskeligere er det for smuss og støv å legge seg i bunnen av teppet.

Desto tettere teppeluven er, jo vanskeligere er det for smuss og støv å legge seg i bunnen av teppet.

Av og til anbefales en grundig rengjøring. Hvor ofte er avhengig av slitasje og renholdsrutiner. Jo bedre teppet tas vare på i det daglige, dess lenger kan det gå mellom hver gang det oppstår behov for en grundigere rens. Dette kan utføres med bruk av lite vann, av en profesjonell tepperengjører.

– Det er lett å rengjøre tepper som har god kvalitet. Desto tettere teppeluven er, jo vanskeligere er det for smuss og støv å legge seg i bunnen av teppet og bli usynlig. Med riktig rengjøring vil teppet se pent ut lenge, sier Owren.

Oppdatert: 17.12.2019  

Dette ble brukt

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]