IFI logo
Se flere bilder
Rens sisalteppet tørt!

Foto: Gitte Granstrøm/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, produsenten/ifi.no

Rens sisalteppet tørt!

Sisal er en meget sterk naturfiber, og godt egnet for tepper. Men fibrene tåler vann og fukt dårlig, og kan i verste fall permanent misfarges eller krympe. Derfor bør våte flekker tørkes opp umiddelbart, og tørre flekker renses tørt.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sisaltepper er et populært valg, under den rådende naturlige trendvinden.  Teppene lages av deler fra bladene på den tropiske agaveplanten, som er en av verdens aller sterkeste naturfibre. Sisaltepper kan legges løst som avpassede tepper eller limes heldekkende i stuen, soverommet eller andre tørre oppholdsrom. Brukt i tepper tåler det mangt et tråkk, er sklisikkert og derfor et godt valg også i trapper.

Men sisal tåler fukt dårlig. Ved kontakt med væsker kan fibrene misfarges og teppet krympe. Derfor bør eventuelt utsølt væske tørkes opp fortest mulig, og flekker renses med så lite vann som mulig.

Granulater i pulverform

Tørre flekker behandles forsiktig ved å skrape vekk skitten med en skje eller baksiden av en kniv. Skrap mot midten av flekken.

Fjern støvet med kost eller støvsuger, deretter behandles flekken med et kjemisk flekkfjerningspulver, f.eks. EnviroDri Dry Carpet Cleaner Microsponges.

Det avanserte rensepulveret består av millioner små og myke svamplignende granulater som absorberer skitten. Bruk fingrene eller en myk børste eller svamp til å arbeide inn midlet og la det deretter tørke i 1-2 timer før midlet støvsuges vekk.

Ikke gnikk

Våte flekker er viktig å få tørket opp raskt.

- Press et tørt, hvitt håndkle eller et stykke kjøkkentørk mot flekken til det ikke suger mer væske. Ikke gnikk på flekken, det vil bare gjøre den større, råder André Toonen, direktør i Cunera, som leverer blant annet sisaltepper til det norske markedet via INTAG, J. Sveen Interiøragenturer AS.

Fukt eventuelt en lofri fille med lunkent vann og trykk den forsiktig mot flekken for å fjerne rester av flekken i fibrene.

Gjenstridige flekker kan behandles ved å blande inn litt eddik eller salmiakk i det lunkne vannet som kluten fuktes med. Gjenta behandlingen hvis det er nødvendig. Det er viktig å ikke gni og at teppet ikke blir gjennomvåt!

Til slutt fjernes gjenværende fukt med et tørt tørk, påskynd gjerne tørkingen med hjelp av hårføneren.

Føre var

EnviroDri Dry Carpet Cleaner Microsponges er et fullstendig biologisk nedbrytbart materiale laget fra naturlige stoffer, og tilsatt et miljøvennlig rensemiddel som ikke etterlater klebrige spor på teppet. pH-verdien er nøytral og midlet kan brukes på all slags tepper, slik som ull, sisal, kokos og syntetiske tepper.

Ved å sette inn teppet med en egnet impregnering i forkant, øker motstandsdyktigheten overfor flekker og fukt.

For å øke levetiden på teppet bør de ikke ligge i rom med for lav luftfuktighet - bruk derfor gjerne luftfukter om vinteren. Fargede eller bleknede tepper bør beskyttes fra sollyset, og teppet bør jevnlig snus slik at både "frem- og bakside" eksponeres.

Se mer her:

Interiøragenturer J. Sveen, INTAG

Cunera

Envirodri

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.