IFI logo
Se flere bilder
Bevar parketten pen

Foto:

Bevar parketten pen

Et helt nytt parkettgulv er flott å både se og føle på. Men hvordan bevare det slik at denne følelsen varer lenge? Grønnsåpe er fy, men hva slags rengjørings- og vedlikeholdsmidler gir det beste resultatet?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forretningene som selger gulv kan vi finne all verdens produkter for å bevare parketten pen. Men å handle inn rengjøringsprodukter trenger ikke være en så dyr affære som det kanskje kan virke som.

Vis forsiktighet

Først og fremst er tregulv mer eller mindre myke gulv. For å unngå stygge merker og hakk vær forsiktig når du bruker det. For eksempel er ikke stilettheler en særlig god idé. Ved å bruke filtknotter under møblene, en dørmatte som tar opp stein du drar med utenfra og har en matte under kontorstolen er du godt på vei til å bevare gulvet merkefritt og pent.

Hva er galt med grønnsåpe?

Renhold er også avgjørende for å beholde det lekre utseendet. Grønnsåpe er fy! Ved bruk av denne typen fete rengjøringsmidler vil det legge seg en hinne oppå den lakkede parketten. Denne hinnen av fett vil dermed trekke til seg skitt, og du vil etter hvert få store problemer med møkkete gulv.

Aller helst skal du bruke så lite vann som mulig. Les "Tørr rengjøring best på parkett". Støvsuging eller tørrmopp er den beste løsningen. Men om du har flekker på gulvet er dette ofte ikke nok. Såpe og vann må til, men hva slags produkter skal man da benytte? Her er gulvleverandørene enige.

- Det enkleste er det beste

Gunni Marie Blunck ved Forbo opplyser de at de ikke anbefaler kundene å gå til innkjøp av spesielle tregulvsåper, og sier dette ikke er nødvendig. Hun anbefaler da heller bruk av vanlige, nøytrale vaskemidler.

- Personlig bruker jeg en liten dert zalo i vaskevannet - det enkleste er ofte det beste. Vi anbefaler kundene å støvsuge gulvet sitt så mye som mulig, og gå over med en godt oppvridd klut om det er behov, forteller Blunck, og legger til at hennes gulv har holdt seg pent i mange år med denne behandlingen.

Også de andre leverandørene sier seg enig i at denne beskrivelsen av vedlikehold er den beste. Både Tarkett og Storeys anbefaler bruk av nøytrale vaskemidler. Enten du da velger å bruke spesialvaskemidlene du får kjøpt i forretningene som selger parkett eller du plukker opp en flaske zalo i matbutikken spiller da en mindre rolle.

Refresher

Om du er opptatt av at blank parkett skal beholde sin blanke overflate kan du imidlertid benytte andre produkter for å oppnå et best mulig resultat. For eksempel er lakk refresher et anbefalt produkt nettopp for å bevare denne glansen. Slike produkter finnes hos alle velassorterte gulvforhandlere, som også vil kunne bistå deg med råd for hvilke produkter du skal benytte til akkurat ditt gulv. Dette er strengt tatt ikke er nødvendig dersom du er flink til å foreta rengjøringen på riktig måte, men det kan gi gulvet en ekstra lekker glans.

Øvrig vedlikehold

Et lakkert gulv krever relativt lite vedlikehold på grunn av sine slitesterke egenskaper, men det bør slipes ned og lakkes på nytt etter en viss tid. Hvor ofte denne behandlingen må foretas avhenger av slitasje på gulvet, så dette vil variere stort fra et hjem til et annet.

Et oljet gulv bør oljes jevnlig. Også her er det noe varierende hvor ofte du bør utføre behandlingen. Noen oljede parketter er så mettet med olje at det vil ta lang tid før du trenger å gjenta behandlingen, mens andre raskt vil bli matte og fargeløse. Det fine med oljet tregulv er at dersom du skulle være uheldig å få et hakk eller ripe i gulvet er det ikke en stor jobb å fikse. Du kan da bare pusse ned den aktuelle flekken for så å olje over. Flekken vil da være noe lysere en periode, men dette vil jevne seg ut over tid.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.