Kategorier

Meny

Konto

Ta reparasjonene før de blir store

Tregulvet må beskyttes mot mekanisk påvirkning enten det er malt, oljet eller lakkert. Likevel er det ikke til å unngå at det blir riper og hakk i gulvet.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ta reparasjonene før de blir store

Foto: Tor Henning Støldal, Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Møbler skraper og ting mistes. Gradvis blir den overflaten i det flotte gulvet redusert. Reparer mens du har kontroll. Kanskje kan du vente lenger med den store vedlikeholdsreparasjonen?

Reparasjonssett

Både for oljede og lakkerte gulv leverer produsentene reparasjonssett for små skader. Enkelte av disse skadene kan tas i forbindelse med renhold, men avhengig av bruk og slitasje, vil det lønne seg å la en spesialist gå over gulvene regelmessig. Da varer de lenger.

Dele på Pinterest Reparasjonssett

Viktig med rask utbedring

Et malt gulv er malt med en dertil egnet gulvmaling. Men dersom det er malt dekor på gulvet, vil denne antakelig være malt med en vanlig oljemaling. Gulvmalingen er for tykk til dette formålet. For å beskytte malt dekor på gulvet, blir hele gulvet gjerne lakkert flere ganger. Dersom lakken skades, er det viktig at den raskt blir utbedret slik at dekorasjonene under ikke skades.

Forsiktig flekking

Dersom det malte gulvet ikke er dekorert, er det nok heller ikke lakkert. Mindre skader i malingen kan i første omgang utbedres med forsiktig flekking. Det skal imidlertid ikke store skaden til før det blir vanskelig å utbedre skaden uten at gulvet blir flekkete. Snakk med malermesteren om et regelmessig vedlikehold av gulvene. Hvor regelmessig et slikt ettersyn bør være, avhenger av hvor tungt gulvet brukes.

Fargeforskjeller

Dele på Pinterest Fargeforskjeller

Oljede gulv må vedlikeholdsoljes i trafikkerte områder. Vær oppmerksom på fargeforskjeller og andre tegn til slitasje. Det er ikke nødvendig å olje mer enn den delen av gulvet som har behov for det. Hele gulvet må oljes år om annet, men frekvensen avhenger sterkt av hvordan gulvet brukes. Lakkerte tregulv bør utbedres så snart det blir kutt og rift i lakken. Dersom det går hull på lakken, vil fuktighet lettere trenge ned i treverket og skade det. Større hakk repareres ved hjelp av leverandørens reparasjonssett eller etter dennes anvisning.

God holdbarhet

Et lakkert tregulv vil holde 10-15 år i et privat hjem før overflaten må slipes ned, men i et offentlig miljø reduseres denne vedlikeholdsperioden til dels dramatisk. Malermesteren kan hjelpe deg med å bedømme behovet for reparasjoner, og å gjennomføre dem regelmessig.

Dele på Pinterest God holdbarhet

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]