IFI logo
Se flere bilder
Oljet eller lakkert parkett? Hva skal man velge?

Foto:

Oljet eller lakkert parkett? Hva skal man velge?

Når man kjøper parkett kan man velge mellom ulike tresorter og overflatebehandlinger, lakk eller olje. Oljete og lakkerte gulv har ulike egenskaper og har forskjellige krav til vedlikehold.

Tryggve Imset

Tryggve Imset
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange mener at man med et oljet gulv får en mer naturlig lød og trestruktur, andre synes at et lakkert gulv er mest praktisk. Valget blir i grunnen en smaksak når det gjelder gulvets utseende og "følelse".

Daglig renhold

Lakkert og oljet gulv er like når det gjelder daglig rengjøring. Det skal normalt være tilstrekkelig med tørre metoder, støvsuging eller bruk av tørre mopper eller tørr klut. Ved behov for bruk av rengjøringsvann tilsatt et nøytralt rengjøringsmiddel med pH 7.0; for eksempel Zalo eller produsentenes egne rengjøringsmidler (og ikke grønnsåpe), sprayes middelet på mopp, klut eller direkte på flekken.

Vedlikehold

Hvor ofte et parkettgulv må vedlikeholdes med lakk eller olje bestemmes selvsagt av bruk og slitasje.

Lakkert parkett

En lakkert parkett i et privat hjem vil normalt ikke ha behov for relakkering før etter 10 - 15 års bruk. Periodisk vedlikehold kan gjøres med en lakk-refresher, normalt en gang i året. Denne behandlingen styrker lakken og gir parketten en renholdsvennlig overflate og et pent utseende. Refresheren er overlakkerbar og inneholder ikke voks.

Oljet parkett

Oljet parkett i private hjem kan vedlikeholdes ved bruk av en gjeninnsettende såpe, som inneholder olje. Blandingen sprayes på parketten med spraykanne på små områder av gangen og fordeles jevnt utover med lofri mopp eller klut. La tørke, og bruk en tørr lofri mopp eller klut for å polere overflaten. Brukes kun når parketten er tørr og aldri oftere enn 1 gang pr. måned.

Ved overlakkering eller etteroljing er det meget viktig å følge leverandørens anvisninger. Ved den minste tvil om fremgangsmåten skal man ta kontakt med håndverker eller leverandøren av parketten. På denne måten kan man unngå feil som kan bli dyre å rette opp. Følger man de anvisninger som blir gitt, får man et gulv som holder seg pent og funksjonelt i mange år.

Disse leverer vedlikeholdsprodukter:
 • Tarkett-Sommer tlf. 32 20 92 00
 • Forbo-Forshaga tlf. 66 77 12 00
 • Trip-Trap tlf. 22 13 26 70
 • Faxe-treolje tlf. 32 24 43 00
 • Casco tlf. 66 81 94 00

:

  Husk å lese produktanvisningen.:

   Huskelisten din
   Finn din nærmeste
   Mest lest
   Ny farge til soverommet i 2022
   Innendørs

   Ny farge til soverommet i 2022

   Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

   Koden til farger som funker sammen
   Innendørs

   Koden til farger som funker sammen

   Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

   Godt følge til brunt
   Innendørs

   Godt følge til brunt

   Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

   Annonse
   Annonse
   Nyhetsbrev
   Motta tips og ideer!

   Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.