Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Legging av parkett

Mange velger parkett når de fornyer i dag. Stadig flere produsenter kan tilby parkett med klikk-system som erstatter liming. Selv om festemetoden er forskjellig, er fremgangsmåten for leggingen lik.

cloud_download
fullscreen
 • Rull ut en lengde med skummet plast eller ullpapp.

  Foto:

 • Renskjær mot vegg med skarp kniv.

  Foto:

 • Hvis rommet har dørgerikter, start her. Parketten skal tres innunder gerikten for å unngå ekstra belistning. Legg første planke inntil veggen og dørgerikten?

  Foto:

 • ...og skjær til. Det er umulig å legge siste bord innunder gerikten samtidig som det skal tres inn på nest siste bord sin fjær. Hvis rommet IKKE har dørgerikter starter du i den delen av rommet som er mest praktisk.

  Foto:

 • Første bordlengde legges med notsiden mot veggen.

  Foto:

 • Den rettes opp med kiler på kort- og langsiden.

  Foto:

Annonse
Annonse

Parkett kan legges på disse underlagene:

 • Betong
 • Trebaserte gulv som er lakkert, malt og oljet
 • Plategulv
 • Laminat
 • Linoleum
 • Vinylbelegg og vinylfliser
 • Nålefilt
 • Keramiske fliser som er avrettet

Undergulvet må være jevnt, rent og tørt, uavhengig av type. Et ujevnt undergulv gjør leggingen vanskelig og resultatet kan bli ødelagte fjærer og dermed ødelagt gulv.

Fuktsperre

For å unngå fuktvandring fra undergulvet som kan skade parketten, bør undergulvet tettes med fuktsperre. Dette er spesielt viktig på betonggulv. Bruk en 0,2 mm fukt og aldringsbestandig polyetylenfolie (tynn som en plastpose) for å stenge fuktighet ute. Den legges over gammelt gulv, monteres med overlapp på 20 cm og tapes.

Ullpapp kan fortsatt brukes som underlag for parkett, men i dag finnes et underlag av skummet plast, såkalt Cellfoam. Det isolerer bedre enn ullpapp. Dessuten er det lettere å arbeide med - tynt og lett.

Retning

Treet beveger seg mest i bredden, og derfor bør du legge bordene med rommets lengderetning. Det er spesielt viktig i lange og smale rom. Det peneste er å legge bordene parallelt med innfallende lys. Start leggingen langs den veggen som eventuelt har dørgerikter (stående dørlister). Sag av gerikten tilsvarende parkettens høyde. Legg et parkettbord under som støtte når du sager.

Bevegelsesfuge

Tre beveger seg med vekslende luftfuktighet. Beregn et mellomrom på minimum 8 - 10 mm mellom gulv og vegg. Det gjøres ved å bruke kiler mellom parkettbordene og veggen. De holder parkettbordene på plass slik at avstanden er konstant mens du jobber. Andre steder som bevegelsesfuger trengs: mellom gulvet og terskler, rør, trapp, peisbeskyttelse, stengulv og lignende. Fugen dekkes senere med sokkel eller list.

Og husk: Not er inn, fjær er ut. Første rad legges med notsiden mot veggen.

Rull ut en lengde med skummet plast eller ullpapp.

Renskjær mot vegg med skarp kniv.

Hvis rommet har dørgerikter, start her. Parketten skal tres innunder gerikten for å unngå ekstra belistning. Legg første planke inntil veggen og dørgerikten.

.og skjær til. Det er umulig å legge siste bord innunder gerikten samtidig som det skal tres inn på nest siste bord sin fjær. Hvis rommet IKKE har dørgerikter starter du i den delen av rommet som er mest praktisk

Første bordlengde legges med notsiden mot veggen.

Den rettes opp med kiler på kort- og langsiden. Er veggen veldig skjev og ujevn må første parkettbord sages på langs så parkettbordet følger veggen mest mulig. Starter leggingen skjevt vil hele gulvet bli skjevt i forhold til veggene. Et rett parkettbord mot en ujevn vegg kan også gi glipper som er bredere enn det gulvlisten dekker.

Siste parkettbord mot kortveggen måles opp. For å få nøyaktig tilpassing uten bruk av tommestokk, legges dette bordet med fjærsiden inn mot fjærsiden på bordet bak. Merk av avstanden. Parkettbordet må snus fordi enden du sager skal ligge innerst mot veggen. På denne måten får man akkurat langt nok bord, med not og fjær på riktig side.

La skjøten på første bordlengde være minst en halv meter fra veggen. Små kapp i starten kan gjøre at bordene sklir fra hverandre og gjør leggingen vanskelig.

Lim neste bordlengde i noten. Er parketten 7 mm tykk, legges lim hele veien. 10, 14 og 20 mm tykke bord limes punktvis med 10 cm mellomrom. Kortsidene hellimes.

Skyv bordet på plass med en baksmelle eller et brekkjern som her. Bruk helst baksmelle hvis du har liten trening - brekkjern kan ødelegge veggen.

Sett en kile i skjøten på parkettbordene for å unngå at bordene sklir når de bankes på plass.

Fra rad tre kan de siste bordene på parkettlengden være korte, slik som her. Spre skjøtene mest mulig, slik at de ikke samler seg og gir svake områder. I de fleste større rom kan det som er for mye til lengde nummer en, brukes i starten på  neste lengde.

Bruk en slagkloss og bank først forsiktig for å feste bordet. Bank hardere etter hvert. Husk at slagklossen må være utformet for å ta hensyn til fjær på parkettbord, ellers kan de bli ødelagt. Noen ganger er det forskjell på slagkloss til bruk for laminat og parkett. Slagklossen skal ligge mot fjæren, ikke tres innpå. Slagklossen skal ha rette sider.

Bruk vinkeljern for å streke opp før saging. Ikke bruk sagen, den er som regel ikke i vinkel når den er brukt litt.

Saging. En elektrisk håndsag forenkler jobben.

Parkettbord kan fint kappes med vanlig håndsag.

En elektrisk sag forenkler arbeidet. Noen farghandlere har sag til utlån. Eller kanskje kjenner du en snekker du kan låne av.

Tilpass siste parkettbord i rommet: Legg nest siste parkettbord løst rett oppå bordet som er montert, med notsiden mot deg. Bruk et nytt bord til mal og legg dette inntil veggen, også dette med notsiden mot deg. Merk av på bordet under hvor parkettbordet som er lagt inntil veggen, ender. Mål opp avstanden med tommestokk og sett tydelig strek med blyant. Sag på langs her og du har akkurat den bredden som dekker siste felt i rommet. Notsiden trykkes lett ned mot fjærsiden fra siste hele parkettbord.

Ved dørterskler. Siste bord bør være litt bredere her fordi terskelen som regel ligger lenger ut enn rommets vegg. Mål opp avstanden fra siste parkettbord med tommestokk.

...og sett tydelig avmerking hvor terskelen befinner seg.  

Juster siste bord på plass med brekkjern eller baksmelle.

Verktøyet til parkettlegging: Skumplastduk, lim, parkett, baksmelle, brekkjern, slagkloss, brekkjern, kiler, blyant, kniv, hammer, tommestokk, håndsag og vinkeljern.

©ifi 2002

Oppdatert: 02.04.2019  

Dette har vi brukt:

Skumplastduk

remove_circle_outline

Lim fra Tarkett 32 20 92 00

remove_circle_outline

Parkett, Eik oljet 14 mm, Tarkett

remove_circle_outline

Baksmelle

remove_circle_outline

Brekkjern

remove_circle_outline

Slagkloss

remove_circle_outline

Kiler

remove_circle_outline

Blyant

remove_circle_outline

Kniv

remove_circle_outline

Hammer

remove_circle_outline

Tommestokk

remove_circle_outline

Håndsag

remove_circle_outline

Vinkeljern

remove_circle_outline

Maskinsag

remove_circle_outline

Elektrisk håndsag

remove_circle_outline

Du trenger polyetylenfolie for å beskytte parketten mot fukt fra undergulvet.

remove_circle_outline
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]