Kategorier

Meny

Konto

Slik legger du parkettgulv selv

Mange velger parkett når de fornyer i dag. Stadig flere produsenter kan tilby parkett med klikk-system som erstatter liming. Selv om festemetoden er forskjellig, er fremgangsmåten for leggingen lik.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik legger du parkettgulv selv

Foto:

Parkett kan legges på disse underlagene:

  • Betong
  • Trebaserte gulv som er lakkert, malt og oljet
  • Plategulv
  • Laminat
  • Linoleum
  • Vinylbelegg og vinylfliser
  • Nålefilt
  • Keramiske fliser som er avrettet

 

Undergulvet må være jevnt, rent og tørt, uavhengig av type. Et ujevnt undergulv gjør leggingen vanskelig og resultatet kan bli ødelagte fjærer og dermed ødelagt gulv.

Fuktsperre

For å unngå fuktvandring fra undergulvet som kan skade parketten, bør undergulvet tettes med fuktsperre. Dette er spesielt viktig på betonggulv. Bruk en 0,2 mm fukt og aldringsbestandig polyetylenfolie (tynn som en plastpose) for å stenge fuktighet ute. Den legges over gammelt gulv, monteres med overlapp på 20 cm og tapes.

Ullpapp kan fortsatt brukes som underlag for parkett, men i dag finnes et underlag av skummet plast, såkalt Cellfoam. Det isolerer bedre enn ullpapp. Dessuten er det lettere å arbeide med - tynt og lett.

Retning

Treet beveger seg mest i bredden, og derfor bør du legge bordene med rommets lengderetning. Det er spesielt viktig i lange og smale rom. Det peneste er å legge bordene parallelt med innfallende lys. Start leggingen langs den veggen som eventuelt har dørgerikter (stående dørlister). Sag av gerikten tilsvarende parkettens høyde. Legg et parkettbord under som støtte når du sager.

Bevegelsesfuge

Tre beveger seg med vekslende luftfuktighet. Beregn et mellomrom på minimum 8 - 10 mm mellom gulv og vegg. Det gjøres ved å bruke kiler mellom parkettbordene og veggen. De holder parkettbordene på plass slik at avstanden er konstant mens du jobber. Andre steder som bevegelsesfuger trengs: mellom gulvet og terskler, rør, trapp, peisbeskyttelse, stengulv og lignende. Fugen dekkes senere med sokkel eller list.

Og husk: Not er inn, fjær er ut. Første rad legges med notsiden mot veggen.

Dele på Pinterest


Rull ut en lengde med skummet plast eller ullpapp.

Dele på Pinterest


Renskjær mot vegg med skarp kniv.

Dele på Pinterest


Hvis rommet har dørgerikter, start her. Parketten skal tres innunder gerikten for å unngå ekstra belistning. Legg første planke inntil veggen og dørgerikten.

Dele på Pinterest


...og skjær til. Det er umulig å legge siste bord innunder gerikten samtidig som det skal tres inn på nest siste bord sin fjær. Hvis rommet IKKE har dørgerikter starter du i den delen av rommet som er mest praktisk.

Dele på Pinterest


Første bordlengde legges med notsiden mot veggen.

Dele på Pinterest


Den rettes opp med kiler på kort- og langsiden.

Dele på Pinterest


La skjøten på første bordlengde være minst en halv meter fra veggen. Små kapp i starten kan gjøre at bordene sklir fra hverandre og gjør leggingen vanskelig.

Dele på Pinterest


Siste parkettbord mot kortveggen måles opp. For å få nøyaktig tilpassing uten bruk av tommestokk, legges dette bordet med fjærsiden inn mot fjærsiden på bordet bak. Merk av avstanden.

Dele på Pinterest


Lim neste bordlengde i noten. Er parketten 7 mm tykk, legges lim hele veien. 10, 14 og 20 mm tykke bord limes punktvis med 10 cm mellomrom. Kortsidene hellimes.

Dele på Pinterest


Skyv bordet på plass med en baksmelle eller et brekkjern som her. Bruk helst baksmelle hvis du har liten trening - brekkjern kan ødelegge veggen.

Dele på Pinterest


Sett en kile i skjøten på parkettbordene for å unngå at bordene sklir når de bankes på plass.

Dele på Pinterest


Fra rad tre kan de siste bordene på parkettlengden være korte, slik som her. Spre skjøtene mest mulig, slik at de ikke samler seg og gir svake områder. I de fleste større rom kan det som er for mye til lengde nummer en, brukes i starten på  neste lengde.

Dele på Pinterest


Bruk en slagkloss og bank først forsiktig for å feste bordet. Bank hardere etter hvert. Husk at slagklossen må være utformet for å ta hensyn til fjær på parkettbord, ellers kan de bli ødelagt. Noen ganger er det forskjell på slagkloss til bruk for laminat og parkett. Slagklossen skal ligge mot fjæren, ikke tres innpå. Slagklossen skal ha rette sider.

Dele på Pinterest


Bruk vinkeljern for å streke opp før saging. Ikke bruk sagen, den er som regel ikke i vinkel når den er brukt litt.

Dele på Pinterest


Saging. En elektrisk håndsag forenkler jobben.

Dele på Pinterest


Parkettbord kan fint kappes med vanlig håndsag.

Dele på Pinterest


En elektrisk sag forenkler arbeidet. Noen farghandlere har sag til utlån. Eller kanskje kjenner du en snekker du kan låne av.

Dele på Pinterest


Tilpass siste parkettbord i rommet: Legg nest siste parkettbord løst rett oppå bordet som er montert, med notsiden mot deg. Bruk et nytt bord til mal og legg dette inntil veggen, også dette med notsiden mot deg. Merk av på bordet under hvor parkettbordet som er lagt inntil veggen, ender. Mål opp avstanden med tommestokk og sett tydelig strek med blyant. Sag på langs her og du har akkurat den bredden som dekker siste felt i rommet. Notsiden trykkes lett ned mot fjærsiden fra siste hele parkettbord.

Dele på Pinterest


Ved dørterskler. Siste bord bør være litt bredere her fordi terskelen som regel ligger lenger ut enn rommets vegg. Mål opp avstanden fra siste parkettbord med tommestokk.

Dele på Pinterest


...og sett tydelig avmerking hvor terskelen befinner seg.  

Dele på Pinterest


Juster siste bord på plass med brekkjern eller baksmelle.

Dele på Pinterest


Verktøyet til parkettlegging: Skumplastduk, lim, parkett, baksmelle, brekkjern, slagkloss, brekkjern, kiler, blyant, kniv, hammer, tommestokk, håndsag og vinkeljern.

Dele på Pinterest


©ifi 2002

Dette har vi brukt:

Skumplastduk

Lim fra Tarkett 32 20 92 00

Parkett, Eik oljet 14 mm, Tarkett

Baksmelle

Brekkjern

Slagkloss

Kiler

Blyant

Kniv

Hammer

Tommestokk

Håndsag

Vinkeljern

Maskinsag

Elektrisk håndsag

Du trenger polyetylenfolie for å beskytte parketten mot fukt fra undergulvet.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]