Kategorier

Meny

Konto

Er radonduk nok som fuktsperre?

Vi skal legge gulv i kjelleren, og har radonduk under betongen. Fungerer radonduken også som fuktsperre, eller må vi ha det i tillegg oppå betonggulvet? Betonggulvet støver litt, og jeg lurer også på om det gir problem med vedheft når vi limer nytt gulv.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Er radonduk nok som fuktsperre?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Radonduk som er plassert under støpt betonggulv stopper også en del fuktvandring fra under husets grunnkonstruksjon. Det er dog en del av grunnkonstruksjonen som ikke vil være beskyttet, og det er de vertikale delene, altså ringmuren eller veggene, som normalt ikke kles med radonduk. Dessuten inneholder selve betongen en god del vann, som kan trenge mange år på å tørke ut.

Plast under tregulv

Svaret på om du trenger ekstra fuktsperre eller ikke, er avhengig av hvilket gulvmateriale du vil bruke.

– ­ Det skal brukes fuktsperre på betonggulvet hvis det skal legges parkett eller andre typer gulv som ikke blir limt til undergulv, sier Jan-Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor.

Dele på Pinterest Folie

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FOLIE: Skal det legges parkett eller laminat på et betonggulv, trengs en fuktsperre i form av en folie under parketten.

Primer binder støv

For parkett og laminat for eksempel, skal det alltid legges aldringsbestandig fuktsperre med overlapp og tapede skjøter på et betongunderlag. Derimot er det ikke nødvendig med ekstra fuktsperre på dette kjellergulvet når det skal legges teppe eller belegg.

Før du limer belegg eller teppe til et støvende og sugende betongunderlag, bør betongen behandles med en primer. Denne sørger for å binde støvet og gi limet jevn og god vedheft til underlaget ved at fukten i limet ikke forsvinner ned i betongen før limet er herdet.

Dele på Pinterest Vedheft

Foto: ifi.no

VEDHEFT: Før du limer på et sugende underlag bør underlaget behandles med en primer som sørger for jevn og god vedheft for limet.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]