Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Er radonduk nok som fuktsperre?

Vi skal legge gulv i kjelleren, og har radonduk under betongen. Fungerer radonduken også som fuktsperre, eller må vi ha det i tillegg oppå betonggulvet? Betonggulvet støver litt, og jeg lurer også på om det gir problem med vedheft når vi limer nytt gulv.

  • <b>FUKTUTSATT: </b>Gulv i kjellere er utsatt for fukt fra grunn. Ved installasjon av gulv som ikke limes, bør det installeres en fuktsperre.

    Foto: Kristian Owren/ifi.no

  • <b>FOLIE:</b> Skal det legges parkett eller laminat på et betonggulv, trengs en fuktsperre i form av en folie under parketten.

    Foto: Kristian Owren/ifi.no

  • <b>VEDHEFT:</b> Før du limer på et sugende underlag bør underlaget behandles med en primer som sørger for jevn og god vedheft for limet.

    Foto: ifi.no

Annonse
Annonse

Radonduk som er plassert under støpt betonggulv stopper også en del fuktvandring fra under husets grunnkonstruksjon. Det er dog en del av grunnkonstruksjonen som ikke vil være beskyttet, og det er de vertikale delene, altså ringmuren eller veggene, som normalt ikke kles med radonduk. Dessuten inneholder selve betongen en god del vann, som kan trenge mange år på å tørke ut.

Plast under tregulv

Svaret på om du trenger ekstra fuktsperre eller ikke, er avhengig av hvilket gulvmateriale du vil bruke.

– ­ Det skal brukes fuktsperre på betonggulvet hvis det skal legges parkett eller andre typer gulv som ikke blir limt til undergulv, sier Jan-Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor.

Folie

FOLIE: Skal det legges parkett eller laminat på et betonggulv, trengs en fuktsperre i form av en folie under parketten.
(Kristian Owren/ifi.no)

Primer binder støv

Vedheft

VEDHEFT: Før du limer på et sugende underlag bør underlaget behandles med en primer som sørger for jevn og god vedheft for limet.
(ifi.no)

For parkett og laminat for eksempel, skal det alltid legges aldringsbestandig fuktsperre med overlapp og tapede skjøter på et betongunderlag. Derimot er det ikke nødvendig med ekstra fuktsperre på dette kjellergulvet når det skal legges teppe eller belegg.

Før du limer belegg eller teppe til et støvende og sugende betongunderlag, bør betongen behandles med en primer. Denne sørger for å binde støvet og gi limet jevn og god vedheft til underlaget ved at fukten i limet ikke forsvinner ned i betongen før limet er herdet.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]