Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Spørsmål og svar

Er radonduk nok som fuktsperre?

  Kristian Owren/ifi.no
Vi skal legge gulv i kjelleren, og har radonduk under betongen. Fungerer radonduken også som fuktsperre, eller må vi ha det i tillegg oppå betonggulvet? Betonggulvet støver litt, og jeg lurer også på om det gir problem med vedheft når vi limer nytt gulv.

Radonduk som er plassert under støpt betonggulv stopper også en del fuktvandring fra under husets grunnkonstruksjon. Det er dog en del av grunnkonstruksjonen som ikke vil være beskyttet, og det er de vertikale delene, altså ringmuren eller veggene, som normalt ikke kles med radonduk. Dessuten inneholder selve betongen en god del vann, som kan trenge mange år på å tørke ut.

Plast under tregulv

Svaret på om du trenger ekstra fuktsperre eller ikke, er avhengig av hvilket gulvmateriale du vil bruke.

– ­ Det skal brukes fuktsperre på betonggulvet hvis det skal legges parkett eller andre typer gulv som ikke blir limt til undergulv, sier Jan-Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor.

Folie
FOLIE: Skal det legges parkett eller laminat på et betonggulv, trengs en fuktsperre i form av en folie under parketten. Kristian Owren/ifi.no

Primer binder støv

Vedheft
VEDHEFT: Før du limer på et sugende underlag bør underlaget behandles med en primer som sørger for jevn og god vedheft for limet. ifi.no

For parkett og laminat for eksempel, skal det alltid legges aldringsbestandig fuktsperre med overlapp og tapede skjøter på et betongunderlag. Derimot er det ikke nødvendig med ekstra fuktsperre på dette kjellergulvet når det skal legges teppe eller belegg.

Før du limer belegg eller teppe til et støvende og sugende betongunderlag, bør betongen behandles med en primer. Denne sørger for å binde støvet og gi limet jevn og god vedheft til underlaget ved at fukten i limet ikke forsvinner ned i betongen før limet er herdet.

Les også Legging av parkett

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Spørsmål og svar

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons