Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Det viktige gulvet under gulvet

HOLDER LENGE: Et flott og velfungerende gulv krever et godt underlag som ikke bare gir et gulv som er godt å gå på, men og...   Chera Westman/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Saga Parkett og Pergo
Å velge feil underlag til parketten eller laminatet er den største og vanligste feilen som en gulvkjøper gjør. En liten kostnadsbesparelse kan føre til store ulemper.
Underlag til gulv
LYDLØST: Tråkk med høye hæler, harde såler eller barnas lek og kjæledyrets poter kan lage støyende lyder. Med riktig underlag under parkett og laminat, dempes støyen i rommet og etasjen under. (Foto: Pergo)

Et nytt gulv i boligen innebærer et løft for hele interiøret. Men det er ikke bare det estetiske som endres. Boligen kan også få et helt annet lydbilde enn før.

Manglende eller feil underlag, kan føre til økt støy både i etasjen under og i samme rom, gulvet kan bli skadet av fukt, skjøtene kan begynne å gå fra hverandre, og gulvet kan etter en tid begynne å knirke.

– Mange gulvkjøpere glemmer, eller er ikke kjent med, hvor viktig underlaget er i en gulvkonstruksjon. Hvis du kjøper et gulv til mange hundre kroner per kvadratmeter, bør du ikke forsøke å spare noen få kroner på å kjøpe det billigste underlaget, sier Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig hos Saga Parkett og Kronotex.

LES OGSÅ: Vi kjøper gulv for millioner

Dempe støy med gulvunderlag
GODE ROMLYDER: Underlag for parkett og laminat kan blant annet sikre at gulvet kan bevege seg riktig, at gulvet ikke støyer, og forhindre at fukt fra konstruksjonen skader gulvet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Skreddersydd løsning

Fuktsperre under gulv
FUKTSPERRE: Ved legging av parkett eller laminat på betongunderlag og kjellere der det kan komme fukt fra grunnen må det brukes fuktsperre i tillegg til underlag, eller et underlag som kombinerer disse. Dette underlaget demper også lyder og gir god

Underlagsmaterialene finnes i mange forskjellige typer, som løser utfordringer fra ulike steder i boligen. Hovedoppgaven er alltid å gi parketten eller laminatet et glidesjikt som det kan krympe og svelle fritt på, men i tillegg kan underlaget ha ulike tykkelser, varierende fukt- og aldringsbestandighet, være varmeisolerende, redusere støy og tåle belastning ulikt.

– Feil underlag er den største og vanligste feilen en gulvkjøper gjør. Det gir liten mening å kjøpe et gulv med tilnærmet livstidsgaranti, og velge et underlag som holder i få år. Vi anbefaler å velge et underlag tilpasset rommet og det aktuelle gulvmaterialet, slik at du får det lydbildet og de egenskaper du ønsker deg, sier Leif Johansen, teknisk ansvarlig hos gulvprodusenten Pergo.

– Det er viktig å velge et underlag som har god nok kompresjonsstyrke, slik at det ikke presses sammen under tunge møbler eller i gangstrøk. Dessuten er det en vanlig misforståelse at parkettunderlag utjevner mindre ujevnheter i undergulvet. Det gjør det normalt ikke – undergulvet må være flatt før gulvet installeres, sier Espen Josten, teknisk sjef hos Tarkett.

Leggemetoden påvirker

Måten gulvet legges på har også innvirkning på akustikken i rommet og tilstøtende rom og boliger. Et flytende gulv fungerer som en hinne på en tromme, der luft i konstruksjonen blir som en resonanskasse som forsterker enkelte lyder.

– Et hellimt tre- eller laminatgulv har mye bedre lydegenskaper i samme rom, og stadig flere velger å hellime også gulv med klikkfuger, sier Hans Buer hos Uzin.

Også her må man ta hensyn til trinnlydsdemping ved valg av lim og underlag.

Gulvunderlag demper trinnlyder
STILLE LEK: Noen underlag demper trinnlyder fra etasjen over, og er bra hvis du legger parkett eller laminatgulv i loftstuen der barna leker. (Foto: Saga Parkett)

Slik velger du riktig underlag

  • På betonggulv og gulv med alle typer gulvvarme må det alltid brukes et underlag med aldringsbestandig fuktsperre.
  • I rom med mange ulike aktiviteter, som kjøkken og stue med åpen planløsning, er trommelyder den store utfordringen.
  • Mellom ulike etasjer i både eneboliger og blokkleiligheter, vil trinnlyder kunne bli et problem.
  • Noen underlag løser flere problemer samtidig, og enkelte gulvprodukter har integrerte underlag som bunnsjikt i gulvbordet.

Dette er støy

Støy defineres som all slags uønskede lyder. For naboen i etasjen under kan dette kan være lyden av dyrs eller menneskers skritt, når du trekker ut en stol, eller når barna leker på gulvet. Også innenfor den samme boligen kan harde gulvflater gi opphav til støyende lyder.

Harde og halvharde gulvmaterialer, slik som heltregulv, parkett og laminat samt fliser, kan gi opphav til en «negativ demping» av lyder, sammenlignet med en ren betongflate. Det vil si at gulvet støyer mer når gulvmaterialet er kommet på plass enn det gjorde før.

  • Trommelyder: Med trommelyd menes lydene fra klakker, slag og banking på gulvet som høres i rommet der lyden oppstår. Det er ofte en uønsket følgesvenn til harde og halvharde gulvmaterialer, slik som heltregulv, parkett og laminat, samt fliser.
  • Trinnlyder: Trinnlyder er lyd som stammer fra aktiviteter i etasjen over.

Mer informasjon

Pergo

Tarkett

Uzin

Saga Parkett

Kronotex

 

Alfort

Golvabia

Skattekammeret

Södra

Gerflor

Les også Nytt gulv med et klikk

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: