Kategorier

Meny

Konto

Slik blir du kvitt støy

Lyddempende tapet, stille gulv, tekniske tekstiler og akustikkbilder. Her er tipsene du trenger for å dempe romklang hjemme eller på jobben.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik blir du kvitt støy

Foto: Robert Walmann/ifi.no, INTAG, Golvabia, Green Apple, Norsk Akustikksenter

Mye lyd i rom med dårlig akustikk er en dårlig kombinasjon. De smarte gjør noe med det før hodepinen kommer snikende. 

Dele på Pinterest Tekniske tekstiler

ROLIGE ROM: Ved å bruke tekniske tekstiler vil du få redusert ekko i rommet. Det er spesielt viktig i kontor- og konferanserom hvor lyder ikke skal sjenere. (Foto: INTAG)

Et lettere liv

Annette Bolme fra INTAG mener tekniske tekstiler vil gjøre hverdagen lettere for mange. 

− I dag jobber mange i åpne kontorfellesskap. De spiser i store kantiner og har møterom med harde vegger og gulv. I rom med harde overflater vil lydbølger bevege seg. De lager romklang og ekko som kan tappe deg for energi. Derfor skal du velge et teknisk tekstil som fanger og demper lyd. Det gir et bedre inneklima, sier hun. 

Dele på Pinterest Tekniske tekstiler på kontor

BALANSE: Enten det er kontorer, konserthaller eller hjemme I stua, vil tekstilene påvirke lydforholdene. Et teknisk tekstil vil balansere lyden og dempe akustikken i rommet. (Foto: INTAG)

Tekstiler for bedre helse

Tekstilspesialisten mener mye hodepine kunne vært unngått dersom byggherrer og arkitekter hadde lagt inn tekstiler i sine spesifikasjoner.

− Vi erfarer at mange brukere kommer i etterkant og klager på støy. Behovet for støydemping kommer gjerne fra brukere selv. I dag finnes det en rekke gode løsninger på markedet som gir et bedre inneklima, sier Bolme. 

Dele på Pinterest Tekniske tekstiler demper støy

ALT I ETT: Sveitsiske Création Baumann produserer dekorative tekstiler av høy kvalitet. De har spesialisert seg på å produsere funksjonelle tekstiler som demper romklang, og som er sol- og varmereflekterende. (Foto: INTAG)

Hotell og sykehjem

Hun mener hoteller er spesielt flinke til å bruke tekstiler. Både tekniske tekstiler og mer ordinære stoffer. 

− De vet at tekstiler oppfattes som luksuriøst og dekorativt. Dessuten brukes det for å stenge lyset ute dersom gjesten vil ha det helt mørkt midt på dagen. På sykehjem er også tekstiler utbredt. Det skaper hygge, trygghet og lunhet som de eldre vil ha, sier hun. 

Stille gulv hjemme

I private hjem er det også store muligheter for å få ned lydnivået. En stor lydsamler er gulvet. 

Dagens moderne korkgulv er bygget opp med flere korklag som effektivt absorberer belastning, lyd og vibrasjoner i rommet. Et gulvteppe med høy og tett luv er også en meget effektiv lyddemper i rommet. Aller best effekt får du ved å velge et vegg-til-vegg-teppe, men også løse tepper vil dempe lyder og etterklang.   

LES OGSÅ: Bedre lyd med kork.

Dele på Pinterest Teppegulv demper støy

ROLIGE GULV: Kork eller teppe på gulvet er en effektiv lyddemper. (Foto: INTAG)

Mindre lyd fra veggen

Det finnes også løsninger for veggene. Akustikktapet demper inntil 50 prosent av akustikken i rommet. Fordelen ved å velge lydtapet, er at lyddempingen ligger på baksiden, så ingen ser at du har lyddempet rommet.

− Du får også en viss effekt av å bruke tapet med mye tekstur, forteller Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Lyddempende tekstiler

Det beste tipset for å dempe lyd henger i vinduet. Velger du mellomforede gardiner med ullfilt får du maksimal uttelling når det gjelder å dempe lyd inne. Et rom med mange puter og pledd i sofaer og stoler vil også ta bort uønsket etterklang.

LES OGSÅ: Slik velger du gardiner.

Dele på Pinterest Lyddempende tekstiler

MER ENN MØBLER: Velger du store og polstrende møbler, vil de være med på å dempe akustikken i rommet. (Foto: Green Apple)

Dele på Pinterest Gardiner demper støy

MEST EFFEKTIVT: Gardiner er den mest effektive lyddemperen i stuen. Det finnes tekniske tekstiler som er laget for å dempe lyd. Forede gardiner gir maksimal effekt.

Dekorativ lyddemping

Det finnes også lydabsorberende plater som du kan trykke ditt eget motiv på og henge på veggen.

− Husk å henge opp platene så nær støykildene som mulig, og der det er mange harde og reflekterende overflater. Lydplaten vil absorbere støyen, sier Frøydis Torstensen Lindhardsen hos Norsk Akustikksenter.

Dele på Pinterest Akustikkbilde

LYD I BILDER: Intag og Norsk Akustikksenter selger bilder som er laget av akustikkdempende materialer. Smart å henge opp i nærheten av støykilder. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]