Kategorier

Meny

Konto

Slik velger du gardiner

Hva gjør du når vinduene oppleves nakne, og lysten på noe mykere, lunere og mer personlig trenger seg på?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik velger du gardiner

Foto: Borge/Clarke & Clarke, Green Apple, INTAG, Tapethuset

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo, da er løsningen gardiner, og det er stadig flere som velger å kle opp vinduene sine. Men for en nybegynner på gardinfeltet kan det være en bøyg å komme i gang.

Metervare

Ferdigsydde lengder er greit, men mulighetene blir så mye større hvis du går over til metervare. Da kan du få akkurat de gardinene du ønsker, både type stoff, farge, mønster og tilpasset dine vinduer. Det er stadig flere butikker som selger tapet og maling som også tilbyr gardiner. Dersom du ikke vil sy selv, har de som regel egne syersker.

Tekstilleverandørene merker klart at interessen for gardiner går opp. Her er råd fra noen av dem til førstegangskjøperen:

Dele på Pinterest METERVARE: Gå for metervare, så får du akkurat det mønsteret, fargen eller kvaliteten som du ønsker. (Foto: Borge)

METERVARE: Gå for metervare, så får du akkurat det mønsteret, fargen eller kvaliteten som du ønsker. (Foto: Borge)

Funksjon

– Tenk funksjon først, råder Birgit Torkildsby fra Borge, som selger både tapet og tekstil.

Spørsmålet er om gardinene skal trekkes for eller kun være dekor og lune. Eller kanskje de skal være begge deler.

Dele på Pinterest FUNKSJON: Skal gardinene kun lune og være til pynt eller kunne trekkes for? Begge deler kanskje? (Foto: Borge)

FUNKSJON: Skal gardinene kun lune og være til pynt eller kunne trekkes for? Begge deler kanskje? (Foto: Borge)

Helhet

Det neste er å se på helheten. Hvilken farge eller tapet har du på veggen? Ta opp fargen der. Vi vil ha helhet, men det må ikke bli så riktig at det blir kjedelig, sier Torkildsby.

Hvis du har et tapet med mønster, kan du jobbe videre med en av fargene. Hvis veggen er rolig kan du eventuelt kline til litt for å skape kontrast. Har du et markant mønster kan tekstilet roe det hele ned.

Dele på Pinterest KONTRAST: Hvis veggene er nøytrale kan du kline til med gardiner i farger for å få kontrast. (Foto: Tapethuset)

KONTRAST: Hvis veggene er nøytrale kan du kline til med gardiner i farger for å få kontrast. (Foto: Tapethuset)

Oppheng

– Tenk også på hvordan gardinene skal henge, tipser Gro Welle-Watne fra Tapethuset.

Monter opphenget opp og bort fra vinduet, så det kun blir en ramme. Da unngår du at gardinene stjeler lys eller utsikt. Hvis de ikke skal trekkes for trenger du ikke stang eller skinne over hele vinduet.

Dele på Pinterest ROER NED: Et markant mønster mot en mørk vegg skaper en rolig atmosfære. (Foto: INTAG)

ROER NED: Et markant mønster mot en mørk vegg skaper en rolig atmosfære. (Foto: INTAG)

Blending

– Er det gardin til soverommet bør man også tenke på hvor mørkt man liker å ha det på rommet om natten, sier Jannicke Sveen fra INTAG.

Her kan man velge mellom mørkleggende tekstiler, såkalte dimout og blackout, eller gardinene kan fóres for å få det mørkere. 

Dele på Pinterest BLENDING: Med gardiner styrer du hvor mørkt du vil ha det på soverommet når du sover. (Foto: INTAG)

BLENDING: Med gardiner styrer du hvor mørkt du vil ha det på soverommet når du sover. (Foto: INTAG)

Nok stoff

På soverommet vil jeg vurdere lange gardiner, så slipper man store lysgliper, sier Sveen.

For øvrig mener hun det er viktig å velge nok stoff slik at gardinene ikke blir snuppete. Det gjelder både bredde og lengde. Selv om gardinene ikke skal trekkes for er det fint med doble bredder, det skaper volum. Ellers er det bred enighet om at gardinene «nå til dags» skal være lange.

Søk hjelp

Husk også at det finnes muligheter for god hjelp i butikkene. Ta med farge- eller tapetprøve, en pute fra sofaen og gjerne en prøve av parketten til butikken. Da her de et godt utgangspunkt for å hjelpe deg til noen ingen andre har. 

Dele på Pinterest LYST: Synes du kanskje at lyse gardiner er det tryggeste? Husk at teksturer også bidrar til stil og atmosfære. (Foto: Green Apple)

LYST: Synes du kanskje at lyse gardiner er det tryggeste? Husk at teksturer også bidrar til stil og atmosfære. (Foto: Green Apple)

Dele på Pinterest FRISKT: Hvis du er lei det hvite interiøret eller vil gi stua er sommerlig løft er fargerike gardiner reneste tryllemidlet. (Foto: Green Apple)

FRISKT: Hvis du er lei det hvite interiøret eller vil gi stua er sommerlig løft er fargerike gardiner reneste tryllemidlet. (Foto: Green Apple)

Mer informasjon:

Borge/Clarke & Clarke

Green Apple

INTAG

Tapethuset

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]