IFI logo
Se flere bilder
Hva er en liftgardin?

Foto: Green Apple

Hva er en liftgardin?

Liftgardin er en enkel gardin som har navn etter et snortrekk som er montert bak på gardinen for å heise den opp eller ned.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En liftgardin kan brukes alene eller kombineres med sidesjal. Her er det stil og smak som styrer valget. Med sidesjal blir det en mer maksimalistisk, mykere og klassisk elegant stil, mens lift uten sidesjal gir en enklere, mer minimalistisk stil.

For den som ikke ønsker mye gardin, er lift ypperlig. Når den er trukket helt opp synes den nesten ikke, heises den ned gir den skjerming for innsyn, stenger solen ute eller blender av rommet for natten.

Sy selv

Det finnes ferdigsydde liftgardiner, men her er naturlig nok utvalget begrenset. Liftgardiner kan lages i nesten alle typer stoffkvaliteter og sys på mål slik at det passer ethvert vindu og ethvert interiør. Liker du å sy, gjør du jobben selv. Snorer og oppheng får du der du kjøper stoff. Dersom du ikke syr, vil butikken kunne hjelpe deg med søm. Her er det rik anledning til å tilpasse gardinen til resten av interiøret og ikke minst størrelsen på vinduene dine.

Se flere bilder
Liftgardin med spiler

Foto: Sveinung Bråthen

SPILER: Liftgardin med spiler passer godt der gardinene skal trekkes opp og ned ofte. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

Type lift

Gardinen kan sys med eller uten spiler. Gardiner uten spiler får et mykt og avslappet uttrykk som passer godt både til en romantisk og idustriell stil. Gardiner med spiler ser strammere ut og egner seg godt der gardinen skal trekkes opp og ned ofte. 


Se flere bilder
Liftgardin uten spiler

Foto: Sveinung Bråthen

MYKT: Liftgardiner som sys uten spiler passer der man ønsker et mykt eller svaslappet preg. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

Montering

Gardinene kan monteres inne i vindusnisjen, eller over vinduet og dekke både vindusåpning og listverket. En gardin som skal monteres over vinduet bør også dekke omrammingen. 

Se flere bilder
Liftgardin inni vindusnisjen

Foto: Sveinung Bråthen

I VINDUSNISJEN: Gardinene kan monteres inni vindusnisjen. Da sys den slik at den dekker hele lysåpningen. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)


Se flere bilder
Liftgardin over listen

Foto: Sveinung Bråthen

UTENPÅ: Når gardinen monteres over listen, skal den også dekke omrammingen på siden. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

1700-tallslift

En variant av liftgardin, er den såkalte 1700-tallsliften. Som navnet tilsier er det en svært gammel modell, men med sitt stramme uttrykk like velegnet i et moderne interiør. Her er snortrekk og hemper synlig og gardinen er svært enkel å sy selv.

Se flere bilder
1700-talls liftgardin

Foto: Frode Larsen

1700-TALL: Denne lifttypen kalles også Gustaviansk oppheng. Passer like godt i et moderne hjem som i et historisk miljø. (Foto: Frode Larsen, Styling: Ellen Skifjeld)

Mer informasjon:

Borge/Clarke & Clarke

Green Apple

INTAG

Tapethuset

Storeys

Fargerike

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.