Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Hva er en liftgardin?

Liftgardin er en enkel gardin som har navn etter et snortrekk som er montert bak på gardinen for å heise den opp eller ned.

 • <b>MED SIDESJAL:</b> Liftgardin kan brukes alene eller kombineres med sidesjal som her. (Foto: Green Apple)

  Foto:

 • <b>SPILER:</b> Liftgardin med spiler passer godt der gardinene skal trekkes opp og ned ofte. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

  Foto:

 • <b>UTENPÅ:</b> Når gardinen monteres over listen, skal den også dekke omrammingen på siden. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

  Foto:

 • <b>MYKT:</b> Liftgardiner som sys uten spiler passer der man ønsker et mykt eller svaslappet preg. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

  Foto:

 • <b>I VINDUSNISJEN:</b> Gardinene kan monteres inni vindusnisjen. Da sys den slik at den dekker hele lysåpningen. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

  Foto:

 • <b>1700-TALL:</b> Denne lifttypen kalles også Gustaviansk oppheng. Passer like godt i et moderne hjem som i et historisk miljø. (Foto: Frode Larsen, Styling: Ellen Skifjeld)

  Foto:

Annonse
Annonse

En liftgardin kan brukes alene eller kombineres med sidesjal. Her er det stil og smak som styrer valget. Med sidesjal blir det en mer maksimalistisk, mykere og klassisk elegant stil, mens lift uten sidesjal gir en enklere, mer minimalistisk stil.

For den som ikke ønsker mye gardin, er lift ypperlig. Når den er trukket helt opp synes den nesten ikke, heises den ned gir den skjerming for innsyn, stenger solen ute eller blender av rommet for natten.

LES OGSÅ: Slik velger du gardiner.

Sy selv

Liftgardin med spiler

SPILER: Liftgardin med spiler passer godt der gardinene skal trekkes opp og ned ofte. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

Det finnes ferdigsydde liftgardiner, men her er naturlig nok utvalget begrenset. Liftgardiner kan lages i nesten alle typer stoffkvaliteter og sys på mål slik at det passer ethvert vindu og ethvert interiør. Liker du å sy, gjør du jobben selv. Snorer og oppheng får du der du kjøper stoff. Dersom du ikke syr, vil butikken kunne hjelpe deg med søm. Her er det rik anledning til å tilpasse gardinen til resten av interiøret og ikke minst størrelsen på vinduene dine.

Les mer her om hvor du kjøper gardiner.

Type lift

Gardinen kan sys med eller uten spiler. Gardiner uten spiler får et mykt og avslappet uttrykk som passer godt både til en romantisk og idustriell stil. Gardiner med spiler ser strammere ut og egner seg godt der gardinen skal trekkes opp og ned ofte. 

Montering

Liftgardin inni vindusnisjen

I VINDUSNISJEN: Gardinene kan monteres inni vindusnisjen. Da sys den slik at den dekker hele lysåpningen. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

Gardinene kan monteres inne i vindusnisjen, eller over vinduet og dekke både vindusåpning og listverket. En gardin som skal monteres over vinduet bør også dekke omrammingen. 

Les mer om hvordan du henger opp gardiner her.

1700-tallslift

1700-talls liftgardin

1700-TALL: Denne lifttypen kalles også Gustaviansk oppheng. Passer like godt i et moderne hjem som i et historisk miljø. (Foto: Frode Larsen, Styling: Ellen Skifjeld)

En variant av liftgardin, er den såkalte 1700-tallsliften. Som navnet tilsier er det en svært gammel modell, men med sitt stramme uttrykk like velegnet i et moderne interiør. Her er snortrekk og hemper synlig og gardinen er svært enkel å sy selv.

Se her hvordan 1700-talls liftgardin er brukt i dette sommerhuset med landlig stil.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]