Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Hva er en liftgardin?

MED SIDESJAL: Liftgardin kan brukes alene eller kombineres med sidesjal som her. (Foto: Green Apple)   Sveinung Bråthen/Fargerike, Frode Larsen, Green Apple
Liftgardin er en enkel gardin som har navn etter et snortrekk som er montert bak på gardinen for å heise den opp eller ned.

En liftgardin kan brukes alene eller kombineres med sidesjal. Her er det stil og smak som styrer valget. Med sidesjal blir det en mer maksimalistisk, mykere og klassisk elegant stil, mens lift uten sidesjal gir en enklere, mer minimalistisk stil.

For den som ikke ønsker mye gardin, er lift ypperlig. Når den er trukket helt opp synes den nesten ikke, heises den ned gir den skjerming for innsyn, stenger solen ute eller blender av rommet for natten.

LES OGSÅ: Slik velger du gardiner.

Sy selv

Liftgardin med spiler
SPILER: Liftgardin med spiler passer godt der gardinene skal trekkes opp og ned ofte. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

Det finnes ferdigsydde liftgardiner, men her er naturlig nok utvalget begrenset. Liftgardiner kan lages i nesten alle typer stoffkvaliteter og sys på mål slik at det passer ethvert vindu og ethvert interiør. Liker du å sy, gjør du jobben selv. Snorer og oppheng får du der du kjøper stoff. Dersom du ikke syr, vil butikken kunne hjelpe deg med søm. Her er det rik anledning til å tilpasse gardinen til resten av interiøret og ikke minst størrelsen på vinduene dine.

Les mer her om hvor du kjøper gardiner.

Type lift

Gardinen kan sys med eller uten spiler. Gardiner uten spiler får et mykt og avslappet uttrykk som passer godt både til en romantisk og idustriell stil. Gardiner med spiler ser strammere ut og egner seg godt der gardinen skal trekkes opp og ned ofte. 

Liftgardin uten spiler
MYKT: Liftgardiner som sys uten spiler passer der man ønsker et mykt eller svaslappet preg. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

Montering

Liftgardin inni vindusnisjen
I VINDUSNISJEN: Gardinene kan monteres inni vindusnisjen. Da sys den slik at den dekker hele lysåpningen. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

Gardinene kan monteres inne i vindusnisjen, eller over vinduet og dekke både vindusåpning og listverket. En gardin som skal monteres over vinduet bør også dekke omrammingen. 

Les mer om hvordan du henger opp gardiner her.

Liftgardin over listen
UTENPÅ: Når gardinen monteres over listen, skal den også dekke omrammingen på siden. (Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Styling: Christine Hærra/Fargerike)

1700-tallslift

1700-talls liftgardin
1700-TALL: Denne lifttypen kalles også Gustaviansk oppheng. Passer like godt i et moderne hjem som i et historisk miljø. (Foto: Frode Larsen, Styling: Ellen Skifjeld)

En variant av liftgardin, er den såkalte 1700-tallsliften. Som navnet tilsier er det en svært gammel modell, men med sitt stramme uttrykk like velegnet i et moderne interiør. Her er snortrekk og hemper synlig og gardinen er svært enkel å sy selv.

Se her hvordan 1700-talls liftgardin er brukt i dette sommerhuset med landlig stil.

Mer informasjon

Borge/Clarke & Clarke

Green Apple

INTAG

Tapethuset

Storeys

Fargerike

Les også Det løsner hos de gardinløse

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons