Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Derfor bør du fôre gardinene

Fôrede gardiner holder nemlig stilen lenger – og dette er kun én av grunnene til at du bør gjøre det.

cloud_download
fullscreen
 • Derfor bør du fôre gardinene

  Foto: Borge/Clarke & Clarke, Green Apple, INTAG, Tapethuset

 • <b>ELEGANT</b> Selv om stoffet faller tungt til gulvet, beholder det passformen takket være fôret. (Foto: Green Apple)

  Foto:

 • <b>HYGGELIG</b> Tekstiler har god støtte i fôret, og danner store, jevne bølger. Clarke & Clarke Castle Garden. (Foto: Borge)

  Foto:

 • <b>STØDIG</b> Gardinene har godt støtte av fôret. Tekstil fra Clarke & Clarke, Castle Garden. (Foto: Borge)

  Foto:

 • <b>MØNSTER</b> Fôret gjør at foldene holder seg og ikke skjuler mønsteret. Harlequin Anthozoa. (Foto: Tapethuset)

  Foto:

 • <b>FRODIG</b> Her synes det at gardinen har en viss tykkelse, og mønsteret kommer godt frem. Harlequin Lucero. (Foto: Tapethuset)

  Foto:

 • <b>TUNGT</b> Fôrbaksiden sørger for at foldene holder seg pene. Linwood Tango. (Foto: INTAG)

  Foto:

Annonse
Annonse
Holder fasongen

STØDIG Gardinene har godt støtte av fôret. Tekstil fra Clarke & Clarke, Castle Garden. (Foto: Borge)

Det er flere årsaker til at det kan være lurt å investere i et stykke stoff til baksiden av gardinene, noe du uansett vil ha igjen for å gjøre. Hvorvidt gardinstoffet er av kostbar eller rimelig kvalitet, er det størst mulighet for at resultatet blir penere enn utgangspunktet okke som.  

Form og stil

Med fôrbakside, og kanskje også et mellomfôr, vil totaluttrykket i gardinen endres, og den får mer hold og et flottere utseende – den blir litt «rettere i ryggen». Gardinene holder formen bedre, og enkle tekstiler får et penere og lekrere utseende. Ikke minst vil mønstre komme bedre frem når tekstilet ikke folder seg sammen.   

– Bruk fôrstoff. Det er helt avgjørende for at det ikke skal se ut som et håndkle som er hengt opp. Gardinene ser dobbelt så dyre ut med en fôrvariant, de lever lenger og beskyttes mot lys, sier Heidi Lassen hos Green Apple.

Hvert til sitt bruk

Jevne folder

HYGGELIG Tekstiler har god støtte i fôret, og danner store, jevne bølger. Clarke & Clarke Castle Garden. (Foto: Borge)

Det finnes flere varianter av fôrstoffer å få kjøpt, og alle har sine styrker – alt fra helt tynne utgaver som tar av litt for sol og lys og hindrer noe innsyn, til helt lystette, som skaper nattemørke også på dagtid.  Noen er tynne og myke, andre i kraftigere materialer, og andre igjen holder også varmen ute.

– Fôrede gardiner får mer volum og blir kraftigere. To lag med stoff tar også av noe for akustikken i et rom. Ikke minst henger gardinene penere og mønsteret kommer mer frem, i tillegg til at tekstilet på baksiden stopper falming, understreker Gro Welle-Watne, daglig leder hos Tapethuset.

Falming

Støtte

TUNGT Fôrbaksiden sørger for at foldene holder seg pene. Linwood Tango. (Foto: INTAG)

Et tungtveiende argument for å sy fôr til gardintekstilene er nettopp det å unngå falming og fargeforandringer. Det er ganske så ergerlig å bruke penger på et stoff som endrer karakter etter kun kort tid i lyset fra den noe ubarmhjertige solen.  

– Vi anbefaler å fôre gardinen for å beskytte mot falming. Ved å fôre den gjør du den mer stabil og den henger penere. Det finnes flere typer fôr, også helt lystette, dersom dette er en egenskap du ser etter når du skal ha gardiner, sier Kristin H. Bjørnvik hos Borge.

Annette Bolme hos INTAG understreker også viktigheten av fôr for å beskytte gardinen mot slitasje.

– Et godt fôrstoff hindrer at sol og refleksjon bryter ned fibrene i gardintekstilet, og gjør at farge og mønster holder seg, sier hun.   

Krymp og passform

Beskytter mot sol

MOT SOL Både liftgardin og sidegardiner er fôret mot sol og bleking. Tekstil fraThibaut. (Foto: Green Apple)

– Ta hensyn til de ulike kvalitetenes krympmarginer ved valg av fôr, slik at forside og bakside eventuelt krymper i takt. Vær også oppmerksom på at noen tekstiler kan reagere på hverandre, slik at det oppstår elektrisk ladning dem imellom, som igjen vil forårsake at stoffene ikke faller så pent sammen, avslutter Bolme.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]