IFI logo
Se flere bilder
Gardinglede i stuevinduet

Foto: Green Apple, INTAG, Borge

Gardinglede i stuevinduet

Kos og hygge er de mest trendy ordene i interiørbildet for tiden, og med det følger gardinenes tilbakekomst i hjemmet. Her er ekspertenes beste gardintips til stua.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vet at «hygge» er det mest trendy vi kan drive med for tiden, og da er gardinene en selvskreven gjest. I Norge blir det tidlig mørkt store deler av året, og med mange store vindusflater blir vi sittende på utstilling uten gardiner. Det føles lite hyggelig, samtidig som vi er ganske private. I tillegg så luner gardiner i trekkfulle vinduer, sier Birgit Torkildsby hos Borge.

Som flere tapet- og tekstilleverandører, ser de en økning i tekstilsalget, og de tror at stua er et av rommene som preges mest.

– Ja, det er nok soverom og stue som er de rommene som får gardiner først, sier Torkildsby.

Og hennes beste gardintips er enkelt: – Just do it! Du kommer til å bli så fornøyd. Det har vært stort fravær av gardiner i mange år nå, men heldigvis er det sterkt vanedannende når du først har startet, sier hun.

LES OGSÅ: Gardiner får du hos fargehandelen

Se flere bilder
Gardiner i stua

Foto:

PÅ VEI INN: Flere og flere henger opp gardiner og tar med myke tekstiler inn i hjemmene igjen. Gardiner fra Morris. (Foto: INTAG)

En lun og elegant trend

Av dem som også har merket gardininteressen på kroppen, er Heidi Lassen hos Green Apple.

– Vi har merket bra økning i salget. Gardiner gjør interiøret mer elegant, det er støydempende og gjør det varmere og lunere i stua. Det blir rett og slett hyggeligere å oppholde seg i rommet, sier hun.

Lassen har et klart tips til alle som skal henge opp gardiner i stua: – Bruk fôrstoff. Det er helt avgjørende for at det ikke skal se ut som et håndkle som er slengt opp. Det ser mer eksklusivt ut, og gardinene beskyttes mot lys og lever lenger, sier hun.

Se flere bilder
Lyse gardiner i stua

Foto:

INN IGJEN: Også i de minimalistiske, hvite stuene ser man nå tilbakekomst av gardiner. (Foto: Borge)

Stoff med merverdi

– Gardiner tilfører jo mye i et rom og skaper en helhet i interiøret. Det myker opp, tilfører varme, hygge og lunhet. I tillegg har gardiner egenskaper som tilfører en merverdi i et interiør – det absorberer akustikk, hjelper for innsyn og beskytter mot sollys, sier Camilla Jacobsen hos INTAG.

LES OGSÅ: Steng solen ute med gardiner

Se flere bilder
Gardiner i stua

Foto:

HYGGELIGERE: Med gardiner i stua blir det rett og slett hyggeligere å være rommet, mener ekspertene. (Foto: Green Apple)

Tre ting du må tenke på

Mange synes kanskje det er vanskelig å gå fra et minimalistisk, nakent interiør, til igjen å skulle ta i bruk gardiner. Men Jacobsen har klare tips til tre ting du må tenke på når du skal velge gardiner til stua, som kan gjøre det litt enklere å begynne.

– Skal du henge opp gardiner, er det viktig å tenke på følgende tre ting: uttrykk, funksjon og oppheng. Begynn med hvilket uttrykk du ønsker, altså valg av type tekstil og mønster – skal de være tykke, tynne, fôrede? Så ser du hvilken funksjon gardinene skal ha. Vurder blant annet om de skal kunne trekkes for, hvor gode akustikkegenskaper gardinene skal ha, hvor viktig det er med begrenset innsyn og om du ønsker ekstra beskyttelse mot sollys. Tenk til slutt over type oppheng, det vil si om du vil ha gardinstang eller skinne, og bestem deg for hvor de skal monteres, tipser Jacobsen.

LES OGSÅ: Slik velger du gardiner

Se flere bilder
Gardiner i stua

Foto:

EGENSKAPER: Det finnes gardinstoff for alle behov. Bestem deg for hvilke egenskaper du ønsker, så blir valget enklere. (Foto: INTAG)

Mer informasjon:

Green Apple

INTAG

Borge/Clarke & Clarke

 

Tapethuset

Storeys

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.