IFI logo
Se flere bilder
Tykkelsen bestemmer parkettgulvets levetid

Foto: Jan Larsen/ifi.no

Tykkelsen bestemmer parkettgulvets levetid

Et laminatgulv kan ikke slipes. Et plankwoodgulv kan slipes lett med slipepapir for etterfølgende lakkering. Tykkere parkettyper kan slipes med maskin flere ganger og har derfor mye lenger levetid.

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo tykkere slitesjiktet og total tykkelse på parketten er, jo flere ganger kan gulvet slipes. Her er en oversikt på de vanligste parkettykkelsene.

7 mm plankwood

Ikke "laminatgulv", men en tynn parkett som kun kan slipes lett med slipepapir for etterbehandling med nytt lakklag. På grunn av den tynne kvaliteten egner Plankwood seg godt til å legge rett på eksisterende gulv fordi det bygger lite i høyden. Gulvet er hardt, hardere enn eik, og har derfor lang levetid. En dypere skade kan ikke repareres med mindre parkettstaven byttes ut. Slitesjikt på 0,6 mm.

10 mm

En litt tynnere type parkett, som kan slipes 2 - 3 ganger. Egner seg til å legge over eksisterende gulv fordi den bygger lite i høyden og det er unødvendig å justere terskler og dører. Slitesjikt på 2,2 mm.

13, 14 og 15 mm

Den vanligste parkettykkelsen som kan legges både på eksisterende og nytt undergulv. Her finnes som regel det beste utvalget av både tresorter og mønster/sortiment. Limes i not og fjær. Slitesjikt på ca 3,6 mm og gulvet kan slipes 4 - 5 ganger.

20 mm

Slitesjikt på 6 mm og det tykkeste i flere produsenters utvalg. Gulvet limes i not og fjær. Gulvet kan slipes opptil 10 ganger og har derfor ekstra lang levetid. Godt utvalg på tresorter og mønster.

22 mm

Benyttes når man skal bygge nytt eller innrede loftet og legge parkett direkte på tilfarere eller bjelkelag. Gulvet skal spikres. Slitesjikt på 3,6 mm. Kan slipes 4 - 5 ganger.

I tillegg finnes spesialgulv fra hver enkelt produsent.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.