IFI logo

Slipe terrassen – gjør klart for ny olje eller beis

Før du beiser eller oljer inn terrassen, er det lurt å rense den fri for smuss, skitt og gammel overflatebehandling. Med tørrsliping kan du rekke å nullstille terrassen og behandle den igjen, på én og samme dag.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvorfor fjernes gammel beis?

Terrassebeis er en transparent behandling som lar underlagets utseende påvirke sluttresultatet. Gammel beis bør fjernes hvis du skal skifte farge på terrassen, og ellers cirka annenhver gang du beiser på ny. Dette gjøres for at du skal få en farge som så langt mulig ligner på den prøven du har sett på.

Annonse

Der du kjøper beis eller olje til terrassen din, kan du ofte også leie en maskin som sliper vekk tørre trefliser og rester av gammel overflatebehandling. Det gjør at den nye overflatebehandlingen både får bedre vedheft og at det estetiske resultatet blir best mulig. Tørrsliping eller børsting, er et godt alternativ til å rense treverket med kjemikalier og vann, og gjør at du kan få ny terrasse på én dag.

– Siden du ikke bruker vann som fukter ned treverket, kan du beise eller olje terrassen samme dag som du sliper den, sier Owe André Busland, KAM hos IBG, som distribuerer terrassesliperen Blitz til malingforhandlere, maskinutleiesentere og profesjonelle brukere.

Se flere bilder
Owe Andre Busland, IBG

Foto: Chera Westman/ifi.no

KAN LEIES: – Maskinen finnes tilgjengelig for utleie hos rundt 170 malingforhandlere og maskinutleiesentere i Norge. Du kan også leie inn en håndverker som gjør jobben for deg, sier Owe André Busland, KAM hos IBG, som distribuerer terrassesliperen Blitz.

Fjerner toppsjiktet

Blitz er en maskin som børster vekk gammel olje og beis, og fjerner det øverste sjiktet i treverket. Den bruker roterende børster med korning 80. Maskinen finnes tilgjengelig hos cirka 170 forhandlere over hele landet. Du kan også leie inn en håndverker som gjør jobben for deg.

Den store terrassesliperen er enkel i bruk og renser cirka 50 kvadratmeter terrassebord på en time. Sammen med den håndholdte kantsliperen Randy og eventuelt en hjørnesliper, er det lett å få fjernet toppsjiktet i alle kriker og kroker.

– Terrassesliperen har en integrert støvsuger som tar hånd om alt støv som dannes når du sliper. Både kantsliperen og den store maskinen er koblet til denne. Støvsugeren brukes også til å fjerne bøss og gamle blader i forkant, og til å fjerne rester av støv før du oljer eller beiser, sier Busland. 

Se flere bilder
Blitz og Randy

Foto: Chera Westman/ifi.no

BLITZ: Den store terrassesliperen heter Blitz, og har en integrert støvsuger og hjul for enkel transport. Sammen med den mindre kantsliperen Randy og kanskje en hjørnesliper kan du fjerne beis og tørre fliser i alle kriker og kroker  på terrassen, rekkverk og i trapper ute.  

God grunn for ny beis

Slipestøv kan selvantenne og derfor er det viktig at du åpner opp beholderen og holder maskinen under oppsikt hvis du tar en kaffepause, og at beholderen tømmes direkte etter endt arbeid.

– Slå støvet over i en pose, og fyll på med litt vann så er du trygg på at det ikke oppstår en brann. Vent et par dager før du legger posen i restavfallsbeholderen, sier han.

Børstene på maskinen fjerner topplaget på terrassen, og tar vekk fliser og død ved slik at du får en god grunn for ny overflatebehandling og et pent sluttresultat. For at treverket ikke skal flises opp av børstene, må det være tørt når du sliper. Det bør altså ha vært oppholdsvær i minst en uke, og ikke regne mens du arbeider.

– Hvis den gamle behandlingen har trukket langt ned, er det ikke sikkert at du får bort alt sammen. Du får friskhet opp terrassen og kan med godt resultat bruke en olje eller beis i samme farge, eller en farge som ligner. Det er ikke sikkert at du kan gå fra sort beis til lyst grå, uten få skjolder av restene som sitter igjen, sier Busland. 

– Etter børsting og støvsuging er terrassen klar for ny olje eller beis. Dette er en ren tørrsliping, og du kan gå rett på med de produkter du ønsker å bruke, og må ikke vente på tørk, sier Busland.

Se flere bilder
tørrsliping terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

NULLSTILL: Tørrsliping er en rask og enkel metode for å nullstille treverket på terrassen. De roterende børstene fjerner både gammel overflatebehandling og tørre fliser, og gjør terrassen klar for beising. Siden du ikke bruker vann, kan treverket behandles samme dag.  

Slik tørrsliper du terrassen:

Se flere bilder
støvsug vekk bøss

Foto: Emma Wold/ifi.no

  STØVSUG: Bruk den integrerte støvsugeren til å fjerne bøss, gamle barnåler og blader før du sliper.

1.

Fei og støvsug terrassen fri for bøss, gamle blader og smuss. Bruk terrassesliperens integrerte støvsuger.

Se flere bilder
Randy, kantsliper

Foto: Chera Westman/ifi.no

KANTSLIPEREN Randy brukes der du ikke kommer til med den store terrassesliperen.

2. 

Bruk den håndholdte kantsliperen langs med alle kanter rundt terrassen, i trappetrinn og på eventuelle rekkverk.

– Her er det viktig å ikke presse den mot underlaget, du skal bare føre den i riktig retning, sier Busland.

Se flere bilder
tørrsliping terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

FJERNER TOPPSJIKTET: Nylonbørstene har korning 80 og sliper vekk toppsjiktet på treverket.  Maskinen kan fjerne tørr ved og gammel beis. Har oljen eller beisen trukket langt ned i treverket, kan rester sitte igjen og påvirke resultatet når du overflatebehandler på ny.

3. 

Den store terrassesliperens roterende børster gjør at maskinen holder god fart fremover. Du trenger ikke å dytte, men må holde den litt tilbake for at børstene skal rekke å gjøre jobben sin.

– Legg kabelen over ryggen, da har du den alltid bak deg og risikerer ikke å kjøre over den.

Maskinen kan tørrslipe en 50 kvadratmeter stor terrasse i løpet av en times tid.  

Se flere bilder
slipestøv kan selvantenne

Foto: Emma Wold/ifi.no

KAN SELVANTENNE: Husk å åpne støvsugerens beholder hvis du tar pause, og å tømme den i en søppelpose direkte når du er ferdig. Slå gjerne litt vann i søppelposen og la den stå et par dager før du legger den i restavfallet.

4. 

Koble til støvsugeren, og fjern rester av slipestøv. Nå er terrassen klar for ny overflatebehandling.     

@fargetv Klare for ny serie! Sammen med IBG og Gjøco har vi fornyet denne terraseen i Oslo og vi gleder oss til å vise dere 🤩 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #terrasse #slipeterrasse #fikseute #gjørdetselv #ibg #gjøco ♬ Majestic x Boney M Rasputin 2021 remix - Julia K Barni
Mer informasjon
Les mer
Se terrassesliping på TikTok


@fargetv Klar for denne serien? Det er vi! 🤩 Owe fra IBG viser frem hvordan terrassesliperen funker. #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #ibg #terrasse #slipeterrasse #gjørdetselv ♬ Chill Vibes - Tollan Kim
Del 2


@fargetv Del 2! Hvilke forhold må legge til rette for at du kan tørrslipe, og hva gjør egentlig maskinen? 🤔 Owe fra IBG forklarer 👆🏻 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #ibg #terrasse #slipeterrasse #gjørdetselv ♬ Chill Vibes - Tollan Kim
Del 3


@fargetv Vi starter med å støvsuge terrassen! Owe fra IBG viser også hvordan han tar av transporthjulene 🛞 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #ibg #slipeterrasse #terrasse #platting #gjørdetselv ♬ Aesthetic - Tollan Kim
Del 4


@fargetv Owe fra IBG viser oss de to mindre verktøyene, før vi setter igang med den store sliperen; Blitzen ⚡️ #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #ibg #slipeterrasse #terrasse #gjørdetselv #uteplass ♬ Sunsets (feat. Olivia Lunny) - Nurko
Del 5


@fargetv Endelig! Da er det på tide å bruke den store Blitzen 😍 Owe fra IBG følger sakte etter mens maskinen børster terrassebordene 💪🏻 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #ibg #terrasse #slipeterrasse #gjørdetselv #uteplass ♬ Warm Nights - LAKEY INSPIRED
Del 6


@fargetv Owe fra IBG gir litt flere tips til smart sliping av terrasse! #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #slipeterrasse #terrasse #uteplass #ibg ♬ Sunsets (feat. Olivia Lunny) - Nurko
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.