IFI logo
Se flere bilder
Riktig rekkefølge for vask og vedlikehold

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Riktig rekkefølge for vask og vedlikehold

Med en god plan for hvilket vedlikehold som trengs nå og hva som kan vente til senere, har du gode sjanser til å opprettholde verdien på huset.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Må jeg vaske fasaden på huset hvert år?

Du må ikke, men du bør.

Hvis du vil opprettholde malingens glans og farge, er det smart å vaske fasaden hvert år. Da fjerner du vinterens skitt og smuss, og tar samtidig vekk livsbetingelsene for svertesopp og begroing som både ser stygt ut og på sikt kan skade malingfilmen. Etter en vask vil huset se pent ut, samtidig som malingens beskyttelse opprettholdes.

De fleste malingprodusenter oppgir en holdbarhetstid på malingen på 10-16 år. Noen gir til og med skriftlig garanti for at glans og farge holder i oppgitt antall år. For at denne garantien skal gjelde, kreves at kledningen vaskes i henhold til produsentens anvisning hvert år.  Dele
Annonse

Vi steller pent med bilen, pusser vinduene et par ganger om året, vasker gjerne sykkelen og smører kjedet litt før vi tar den ut på årets første tur. Men huset, som har en mange ganger større økonomisk verdi, tror vi kanskje kan stå ute i allslags vær med minst mulig vedlikehold.

– Huset er tross alt vår viktigste investering, og vedlikehold er god forvaltning av den kapitalen, sier Kristian Owren, daglig leder i IFI.

Han anbefaler alle huseiere å sjekke huset hver vår, for å få oversikt over husets tilstand og lage en plan over hva som må gjøres i løpet av sommeren.

Se flere bilder
lufting ved vindu

Foto: ifi.no

LUFTING: Mellom horisontale og vertikale detaljer på vinduet bør det være en liten sprekk for lufting og som lar vann renne ut.

Riktig rekkefølge

Husvask, beising av terrasse, maling av fasade og vindusvask. Listen over huseierens gjøremål kan bli lang. Og det spiller faktisk en rolle i hvilken rekkefølge du gjør jobbene.

– Vi rydder og ordner på terrassen, og så kommer vi på at huset også skal vaskes. Det blir helt feil rekkefølge, sier Lars-Petter Rustan, salgssjef håndverk i Jordan.

– Vask fasaden først, og gjør i stand terrassen etterpå, anbefaler han.

Velger du motsatt rekkefølge, vil du skylle skitten fra husveggene ned på terrassegulvet, og må kanskje gjøre jobben en gang til. Samtidig kan vaskekjemikaliene du bruker på husveggen skade behandlingen på treplattingen slik at det oppstår skjolder i den nybeisede flaten.

Se flere bilder
Åsa vasker fasade

Foto: Chera Westman/ifi.no

UNNGÅ SKJOLDER: Kjemikaliene vi vasker huset med kan etse på glass og aluminiumdetaljer. For å unngå det bør vindusglasset spyles med vann før du vasker husveggen. Derfor er det lurt å vente med vindusvasken til du har vasket ferdig fasaden.

Sommerens viktigste tur!

Med mobilen i den ene hånden og penn og notatbok i den andre går årets viktigste tur en runde rundt huset. Her sjekker du vinduene må pusses, om solveggen bør få et strøk maling, om beisen på terrassen trenger å fornyes, eller om grunnmuren har slått sprekker. Kanter, endeved, vindusomramminger og vindskier er steder som slites og som trenger hyppigere vedlikehold.

Når du vasker husveggene, har du en gyllen sjanse til å studere huset aktivt og på kort avstand. Du ser lett om malingfilmen har fått små sprekker der fukt kan trenge inn, se om grunnmuren ser hel og fin ut, om vannet renner vekk fra grunnen eller inn mot huset. Du ser også om vinduskittet er intakt, om omrammingene har stått imot råte og begroing.

Etter en god rengjøring blir det også tydelig om det var vinterens smuss og skitt som gjorde at huset så ut som om det trengte et strøk maling – eller om det kun var skittent. En god vask kan faktisk gjøre en matt fasade blank og fin igjen!


Se flere bilder
sjekk av vedheft

Foto: Chera Westman/ifi.no

VEDHEFTKONTROLL: Skrap lett på malingen på utsatte steder for å sjekke at den fortsatt sitter godt fast på underlaget. 

Lag din egen hussjekkdag

Dette kan du se etter ved din egen hussjekk:

  • hakk og skader i malingfilmen
  • oppsprekking og flassing hos malingsjiktet
  • skader og sprekker i grunnmur
  • er treterrassen tørr? Ta dråpetesten
  • bøss i takrenner og sluk
  • er utekrana i orden?
  • at alle taksteiner er hele og på plass

Mer informasjon om hussjekken finner du her.


Les mer
Vent litt med vinduene

En solfylt forsommerdag kan det se ut som om noen i løpet av vinteren slo ut et glass melk over vinduene. Det er ingen grunn til å tro at det setter seg mindre smuss på den ru kledningen enn på det glatte vindusglasset. Men vask fasaden før vinduene! Kjemikaliene vi vasker huset med kan etse på glass og aluminiumdetaljer, og derfor bør vindusglasset spyles med vann før du vasker husveggen. Å spyle vann på nypussede vinduer kan gi skjolder på glasset. 

Fritt for vedlikeholdsfritt
Se flere bilder
Fjerner beis på terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

ANNENHVER: En tommelfingerregel kan være å vaske terrassen hvert år og beise den med 2-3 års mellomrom. Før terrassen beises for andre gang, renses treverket for gammel behandling før ny beis påføres.

Det finnes ikke vedlikeholdsfrie materialer til hverken terrasse, fasade eller hage. Alt som står utendørs, trenger i det minste rengjøring årlig.  

Alt utendørs treverk vil flise seg opp og sprekke over tid dersom det ikke beskyttes. Og selv om terrassens treplatting er beiset eller oljet, trenger den jevnlig stell og fornyelse av beskyttelsen. En tommelfingerregel kan være å vaske terrassen hvert år og beise den med 2-3 års mellomrom. Før terrassen beises for andre gang, renses treverket for gammel behandling før ny beis påføres.

Nyt sola!

Velg dager med overskyet vær til å vaske og male huset. Dager når sola skinner kan du heller nyte på stranden.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.