Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Trikset som får terrassebordene til å tørke raskere

En nylagt terrasse av trykkimpregnerte bord må være tørr før man påfører beis eller olje. Men samtidig bør det ikke gå for lang tid fra legging til behandling. Det finnes et enkelt triks som gjør at treverket tørker raskere.

cloud_download
fullscreen
  • Trikset som får terrassebordene til å tørke raskere

    Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jordan

Annonse
Trykkimpregnert virke er presset med vann og råtehindrende midler som i stor grad bør ut før treverket behandles.

Trykkimpregnert virke er presset med vann og råtehindrende midler som i stor grad bør ut før treverket behandles.

Ideelt sett bør den som skal bygge terrasse med trykkimpregnert treverk gjøre det så tidlig som mulig i sesongen. Da rekker man å behandle treplattingen før vinteren kommer.

- Den som kjøper terrassebord tidlig, vil også kunne få kjøpt treverk fra fjorårets produksjon. Disse bordene har ligget på byggevarehandelen ett år og tørket. Kjøper du terrassebord midt på sommeren, får du nyproduserte bord som inneholder mye fukt, sier Thomas Sundmoen fra malingprodusenten Flügger. 

Da er det ekstra viktig å være bevisst på treverkets fuktighet.

Må tørke ut

Ved å vaske overflaten åpner du porene slik at vannet og midlene inni kommer seg raskere ut.

Ved å vaske overflaten åpner du porene slik at vannet og midlene inni kommer seg raskere ut.

Impregnerte kledningsbord skal være nedtørket til minst 17 prosents relativ fuktighet ved salg. Men slike regler finnes ikke for terrassebord. Ved impregneringen presses vann og råtehindrende midler inn i treverket. Plattingen trenger deretter lang tid på seg for å tørke ut slik at den kan oljes eller beises, men det finnes triks for å få tørkeprosessen til å gå raskere.

- For å gjøre uttørkingen raskere, bør terrassebordene vaskes direkte etter at de leveres til byggeplassen. Da fjernes mye av saltene fra overflaten, og porene åpnes slik at vannet kommer ut, anbefaler Per Lund Nielsen hos Butinox Futura/Scanox.

Vannet som brukes til å vaske bordene, fukter bare overflaten. Det forsinker ikke uttørringen! Til denne type rengjøring er Husvask på en vaskekost, og deretter skylling med mye vann en god fremgangsmåte.

Indikering med fuktmåler

Å bruke en fuktmåler på impregnert treverk kan gi feilaktige utslag ettersom saltene i impregneringen leder strøm. Men en vil kunne få en indikasjon på om treverket er tørt nok for behandling.

- Er terrassebordene våte og tunge ved montering, bør de legges tett inntil hverandre ved monteringen. De kommer til å krympe etter hvert som de tørker ut, og da blir sprekkene mellom bordene passe store, tipser Jostein Brekka fra Jordan.

Mer informasjon

Mer informasjon

Flügger

Butinox Futura

Jordan

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Tarkett annons
[Some text some message]