Kategorier

Meny

Konto

Trikset som får terrassebordene til å tørke raskere

En nylagt terrasse av trykkimpregnerte bord må være tørr før du påfører beis eller olje. Men samtidig bør det ikke gå for lang tid fra legging til behandling. Det finnes et enkelt triks som gjør at treverket tørker raskere.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Trikset som får terrassebordene til å tørke raskere

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jordan

Ideelt sett bør den som skal bygge terrasse med trykkimpregnert treverk gjøre det så tidlig som mulig i sesongen. Da rekker man å behandle treplattingen før vinteren kommer.

– Den som kjøper terrassebord tidlig, vil også kunne få kjøpt treverk fra fjorårets produksjon. Disse bordene har ligget på byggevarehandelen ett år og tørket. Kjøper du terrassebord midt på sommeren, får du nyproduserte bord som inneholder mye fukt, sier Thomas Sundmoen fra malingprodusenten Flügger

Da er det ekstra viktig å være bevisst på treverkets fuktighet.

Dele på Pinterest ny terrasse

Foto: Kristian Owren/ifi.no

MÅ TØRKE: Trykkimpregnert virke er presset med vann og råtehindrende midler som i stor grad bør ut før treverket behandles.

Må tørke ut

Impregnerte kledningsbord skal være nedtørket til minst 17 prosents relativ fuktighet ved salg. Men slike regler finnes ikke for terrassebord. Ved impregneringen presses vann og råtehindrende midler inn i treverket. Plattingen trenger deretter lang tid på seg for å tørke ut slik at den kan oljes eller beises, men det finnes triks for å få tørkeprosessen til å gå raskere.

– For å gjøre uttørkingen raskere, bør terrassebordene vaskes direkte etter at de leveres til byggeplassen. Da fjernes mye av saltene fra overflaten, og porene åpnes slik at vannet kommer ut, anbefaler Per Lund Nielsen hos Butinox.

Vannet som brukes til å vaske bordene, fukter bare overflaten. Det forsinker ikke uttørringen! Til denne type rengjøring er Husvask på en vaskekost, og deretter skylling med mye vann en god fremgangsmåte.

Dele på Pinterest Gulvskrubb

Foto: Jordan

VASK FOR HURTIG TØRK: Ved å vaske overflaten åpner du porene slik at vannet og midlene inni kommer seg raskere ut.

Indikering med fuktmåler

Å bruke en fuktmåler på impregnert treverk kan gi feilaktige utslag ettersom saltene i impregneringen leder strøm. Men en vil kunne få en indikasjon på om treverket er tørt nok for behandling.

– Er terrassebordene våte og tunge ved montering, bør de legges tett inntil hverandre ved monteringen. De kommer til å krympe etter hvert som de tørker ut, og da blir sprekkene mellom bordene passe store, tipser Jostein Brekka fra Jordan.

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]