IFI logo

Frisk opp blomsterpottene før sommeren

Nå som sommeren for alvor har begynt å gjøre sin entré er det nok mange som har satt i gang med hagearbeidet ute. Har du noen gamle blomsterpotter du vurderer å bytte ut? Hva med å spraye dem og gi dem et friskt nytt utseende?

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Forarbeid

Før du setter i gang bør du passe på at blomsterpottene er rengjort skikkelig. For at malingen skal sitte godt må de være frie for fett og smuss.

– Lag også en liten arbeidsstasjon der du skal spraye, og sett gjerne opp litt papp for å skjerme det som står bak. Ha også klart et par med hansker, sier Pieter Spilling hos InHouse Group.

Se flere bilder
pappeske spray

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PAPPESKE: Sett opp en pappeske før du begynner å spraye. Da er det enklere å få kontroll på sprayen slik den ikke forsvinner i luften.

Ombruk

Det er god bærekraft i å bruke ting om igjen, og gi dem en ny drakt. Blomsterpotter er intet unntak.

– Istedenfor å kaste blomsterpottene og kjøpe nye så kan du spraye de opp igjen. Det finnes mange forskjellige typer sprayer slik du kan finne det utseende på blomsterpotten du liker best. I denne filmen har vi en granittspray og en spray som gir et rustikk utseende, sier Spilling.

 

– Før du setter i gang er det viktig å lese bruksanvisningen som er på boksen. Der står det godt forklart hvordan du går frem. Boksen skal ristes i to minutter før bruk, slik malingen blir skikkelig blandet, sier han.

Se flere bilder
riste sprayboks

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RIST: Før du kan begynne å spraye blomsterpotten skal sprayen ristes i to minutter. Det er viktig slik at malingen får blandet seg skikkelig.

Se flere bilder
hansker

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HANSKER: Husk å ta på deg hansker før du setter i gang med å spraymale blomsterpottene.

Spray

Når boksen er godt ristet er det neste steget å spraye pottene, Spilling anbefaler å teste sprayen før du setter i gang.

– Det er alltid lurt å ta en liten testspray på utsiden eller bak potten, slik du får kontroll på sprayen og blir vant til den, sier han.

 

– Når du har sprayet på det første laget, venter du i fem minutter før du påfører lag to, legger han til.

Se flere bilder
spraye blomsterpotte

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TO LAG: Blomsterpottene må spraymales med to lag. Vent i fem til ti minutter mellom lag en og lag to.

Se flere bilder
granittspray

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GRANITTSPRAY: Denne spraymalingen gir blomsterpotten et utseende som minner om en granittstein.

Tøm dysen

Når du er ferdig med å spraye, så er det viktig å snu sprayboksen og tømme dysen. Det hindrer malingen fra å tørke i dysen slik du kan bruke resten av malingen senere.

 

– Om du ønsker en ekstra beskyttelse, så kan du spraye blomsterpotten med en klar lakk helt til slutt, avslutter Spilling.

Se flere bilder
tøm spraydysen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØM DYSEN: Når du er ferdig med å spraye, så er det viktig å snu sprayboksen og tømme ut ifra dysen. Det hindrer malingen fra å tørke i dysen slik du kan bruke resten av malingen senere.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.