IFI logo

Frisk opp blomsterpottene før sommeren

Nå som sommeren for alvor har begynt å gjøre sin entré er det nok mange som har satt i gang med hagearbeidet ute. Har du noen gamle blomsterpotter du vurderer å bytte ut? Hva med å spraye dem og gi dem et friskt nytt utseende?

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Forarbeid

Før du setter i gang bør du passe på at blomsterpottene er rengjort skikkelig. For at malingen skal sitte godt må de være frie for fett og smuss.

– Lag også en liten arbeidsstasjon der du skal spraye, og sett gjerne opp litt papp for å skjerme det som står bak. Ha også klart et par med hansker, sier Pieter Spilling hos InHouse Group.

Se flere bilder
pappeske spray

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PAPPESKE: Sett opp en pappeske før du begynner å spraye. Da er det enklere å få kontroll på sprayen slik den ikke forsvinner i luften.

Ombruk

Det er god bærekraft i å bruke ting om igjen, og gi dem en ny drakt. Blomsterpotter er intet unntak.

– Istedenfor å kaste blomsterpottene og kjøpe nye så kan du spraye de opp igjen. Det finnes mange forskjellige typer sprayer slik du kan finne det utseende på blomsterpotten du liker best. I denne filmen har vi en granittspray og en spray som gir et rustikk utseende, sier Spilling.

 

– Før du setter i gang er det viktig å lese bruksanvisningen som er på boksen. Der står det godt forklart hvordan du går frem. Boksen skal ristes i to minutter før bruk, slik malingen blir skikkelig blandet, sier han.

Se flere bilder
riste sprayboks

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RIST: Før du kan begynne å spraye blomsterpotten skal sprayen ristes i to minutter. Det er viktig slik at malingen får blandet seg skikkelig.

Se flere bilder
hansker

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HANSKER: Husk å ta på deg hansker før du setter i gang med å spraymale blomsterpottene.

Spray

Når boksen er godt ristet er det neste steget å spraye pottene, Spilling anbefaler å teste sprayen før du setter i gang.

– Det er alltid lurt å ta en liten testspray på utsiden eller bak potten, slik du får kontroll på sprayen og blir vant til den, sier han.

 

– Når du har sprayet på det første laget, venter du i fem minutter før du påfører lag to, legger han til.

Se flere bilder
spraye blomsterpotte

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TO LAG: Blomsterpottene må spraymales med to lag. Vent i fem til ti minutter mellom lag en og lag to.

Se flere bilder
granittspray

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GRANITTSPRAY: Denne spraymalingen gir blomsterpotten et utseende som minner om en granittstein.

Tøm dysen

Når du er ferdig med å spraye, så er det viktig å snu sprayboksen og tømme dysen. Det hindrer malingen fra å tørke i dysen slik du kan bruke resten av malingen senere.

 

– Om du ønsker en ekstra beskyttelse, så kan du spraye blomsterpotten med en klar lakk helt til slutt, avslutter Spilling.

Se flere bilder
tøm spraydysen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØM DYSEN: Når du er ferdig med å spraye, så er det viktig å snu sprayboksen og tømme ut ifra dysen. Det hindrer malingen fra å tørke i dysen slik du kan bruke resten av malingen senere.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.