IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo

Fliser på terrassen – et vedlikeholdsfritt valg

En flislagt uteplass trenger ikke å oljes og beises. Det er kun vanlig rengjøring som er nødvendig. Og legger du flisene på bein, et såkalt systemgulv, kan du lett gjøre rent under også. Dessuten unngår du frostsprengning i skjøtene.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Det finnes to metoder for å legge fliser utendørs. Enten limes de fast mot underlaget, eller legges løst på støttebein. Velger du å lime flisene må du være nøye med total limdekning, slik at det ikke oppstår luftlommer som kan fylles med vann. Da fryser det til is, som kan sprenge flisene eller fugene i stykker.

Den andre metoden innebærer å legge flisene på et system med justerbare støttebein. Beinene kan skrus fast i en bærekonstruksjon av tre, eller legges løst på et plant underlag av for eksempel betong.

Se flere bilder
systemgulv terrassefliser

Foto: Norfloor

KLE INN SIDENE: Med noen tilbehør kan du tette til sidene på terrassen slik at kjæledyr og høstløv ikke kommer inn under plattingen. 

Lett å legge

–  Fordelene med et systemgulv med flisheller er at det ikke trengs lim, det er nest inntil vedlikeholdsfritt, det er enkelt å bytte en skadet flis, det er lett å løfte opp en flis for å rense sluken, og det er enkelt å installere dette selv, sier Patrik Björklund hos flisleverandøren Norfloor.

Det finnes forskjellige typer bein til systemgulv. Beinene kan justeres i høyden slik at gulvet blir i vater, og de kan også justeres i 5 graders vinkel med en nivelleringsfunksjon. Det gjør at du kan lage fall på plattingen slik at vannet renner vekk, eller kompensere for ujevnheter eller fall mot sluk i underlaget. 

Se flere bilder
stor terrasse med fliser, systemgulv

Foto: Norfloor

STORE FLATER: Det er i prinsippet ingen begrensninger for hvor store flater du kan bygge systemgulv med fliser over. Det er i stort sett uendelig. 

Tåler bilkjøring

Flisene som brukes til systemgulv er tykkere enn vanlige fliser, 20 millimeter. Det gjør at systemgulv også kan legges der det kjører biler, for eksempel på en garasjeoppkjørsel. Tyngden gjør også at konstruksjonen holder sammen uten bruk av skruer eller lim.

Flisene kommer i en mengde ulike utseender – fra trelook til naturstein eller en mer homogen betongutseende. Alle flisene har en ru, sklihemmende overflate.

– Det er nesten ingen begrensninger for hvor store flater du kan legge med dette systemet. Det er i prinsippet uendelig. Dette kan hvem som helst klare å legge selv, avslutter Björklund. 

Se flere bilder
trekonstruksjon under terrassefliser

Foto: Norfloor

TREKONSTRUKSJON: Støttebeinene skrus fast i en bærekonstruksjon av tre, eller plasseres løst på et plant og hardt underlag. 


Se flere bilder
fliser på balkong

Foto: Norfloor

BALKONG: Systemgulv med fliser kan brukes på terrasse, balkong og garasjeoppkjørsel. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.