IFI logo

Fliser på terrassen – et vedlikeholdsfritt valg

En flislagt uteplass trenger ikke å oljes og beises. Det er kun vanlig rengjøring som er nødvendig. Og legger du flisene på bein, et såkalt systemgulv, kan du lett gjøre rent under også. Dessuten unngår du frostsprengning i skjøtene.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Det finnes to metoder for å legge fliser utendørs. Enten limes de fast mot underlaget, eller legges løst på støttebein. Velger du å lime flisene må du være nøye med total limdekning, slik at det ikke oppstår luftlommer som kan fylles med vann. Da fryser det til is, som kan sprenge flisene eller fugene i stykker.

Den andre metoden innebærer å legge flisene på et system med justerbare støttebein. Beinene kan skrus fast i en bærekonstruksjon av tre, eller legges løst på et plant underlag av for eksempel betong.

Se flere bilder
systemgulv terrassefliser

Foto: Norfloor

KLE INN SIDENE: Med noen tilbehør kan du tette til sidene på terrassen slik at kjæledyr og høstløv ikke kommer inn under plattingen. 

Lett å legge

–  Fordelene med et systemgulv med flisheller er at det ikke trengs lim, det er nest inntil vedlikeholdsfritt, det er enkelt å bytte en skadet flis, det er lett å løfte opp en flis for å rense sluken, og det er enkelt å installere dette selv, sier Patrik Björklund hos flisleverandøren Norfloor.

Det finnes forskjellige typer bein til systemgulv. Beinene kan justeres i høyden slik at gulvet blir i vater, og de kan også justeres i 5 graders vinkel med en nivelleringsfunksjon. Det gjør at du kan lage fall på plattingen slik at vannet renner vekk, eller kompensere for ujevnheter eller fall mot sluk i underlaget. 

Se flere bilder
stor terrasse med fliser, systemgulv

Foto: Norfloor

STORE FLATER: Det er i prinsippet ingen begrensninger for hvor store flater du kan bygge systemgulv med fliser over. Det er i stort sett uendelig. 

Tåler bilkjøring

Flisene som brukes til systemgulv er tykkere enn vanlige fliser, 20 millimeter. Det gjør at systemgulv også kan legges der det kjører biler, for eksempel på en garasjeoppkjørsel. Tyngden gjør også at konstruksjonen holder sammen uten bruk av skruer eller lim.

Flisene kommer i en mengde ulike utseender – fra trelook til naturstein eller en mer homogen betongutseende. Alle flisene har en ru, sklihemmende overflate.

– Det er nesten ingen begrensninger for hvor store flater du kan legge med dette systemet. Det er i prinsippet uendelig. Dette kan hvem som helst klare å legge selv, avslutter Björklund. 

Se flere bilder
trekonstruksjon under terrassefliser

Foto: Norfloor

TREKONSTRUKSJON: Støttebeinene skrus fast i en bærekonstruksjon av tre, eller plasseres løst på et plant og hardt underlag. 


Se flere bilder
fliser på balkong

Foto: Norfloor

BALKONG: Systemgulv med fliser kan brukes på terrasse, balkong og garasjeoppkjørsel. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.