IFI logo
Se flere bilder
Terrassefliser på egne bein

Foto: Norfloor

Terrassefliser på egne bein

Med fliser på terrassen får du et tilnærmet vedlikeholdsfritt utegulv. Installasjonen er enkel og uten risiko for frostsprengning når flisene står på egne bein.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange ønsker seg fliser på terrassen. Det betyr lite vedlikehold, et slitesterkt gulv og et flott utseende. Men tradisjonell installasjon av fliser utendørs krever sin fagmann for å få limt flisene slik at vann ikke kan trenge inn og gi frostsprengninger. Vekslinger mellom varme og kulde kan også skape spenninger i limet, slik at fuger og fliser sprekker opp. Det unngår du med løs montering på bein, og jobben kan du gjøre selv.

Med systemgulv for terrasse kan du bygge deg en helt plan, flislagt uteplass, med bortimot null vedlikeholdsbehov og liten risiko for sprekker i fuger og frostsprengning.

– Et slikt systemgulv består av et par centimeter tykke fliser som installeres på bein, uten bruk av flislim og fugemasse, forteller Geir Sørensen, teknisk sjef hos Norfloor.

Bytt ut

Flisene er sklisikre og frostsikre, og finnes i en rekke ulike design og formater, så du kan gjøre uterommet personlig. Keramisk flis i steinmønster med størrelser på 60x60 centimeter eller 40x80 centimeter er vanlige, mens fliser med tredesign kommer i størrelsen 30x120 centimeter.

– I tillegg har du muligheten for å enkelt bytte ut en flis, dersom det skulle oppstå en skade på den. Har du kummer eller annet som du må ha adgang til under terrassen, er det enkelt å løfte på et par fliser ved behov, sier Sørensen.

Ingen støping

Systemgulvet kan brukes direkte på balkonger, på støpte verandaer og på solide treterrasser sammen med membran. Det er også lett å lage trapp som gir adkomst til huset og plenen. Opptrinn og kanter dekkes med fliser som festes med klips.

Du kan også legge fliser med ben på trefundament der hvor støping er vanskelig. Selve forarbeidet har omtrent samme omfang som om du skulle bygge en tradisjonell treterrasse, med unntak for at du normalt ikke trenger å støpe fundament. På bakken legges en fiberduk og grus som fungerer som membran og stopper gress og ugress fra å vokse opp gjennom terrassegulvet. På dette bygges en bærekonstruksjon av trykkimpregnert treverk i et rutesystem som er tilpasset flisenes størrelse. I trekonstruksjonen festes beina til systemgulvet, der flisene legges løst og holdes på plass av egenvekten.

Se flere bilder
Terrassefliser på bein

Foto: Norfloor

TETTING: Med klips rundt kantene festes tilskjærte fliser som dekker konstruksjonen. De samme klipsene brukes for å lage opptrinn ved trapper.

Se flere bilder
Fliser på trekonstruksjon

Foto: Norfloor

TREVERK UNDER: På grusbeddet bygges en trekonstruksjon der beina til systemgulvet festes. Hvert bein kan bære hjørnene på fire tilstøtende fliser. Høyden på beina kan reguleres, og det finnes bein som er selvnivellerende slik at overflaten havner i

Plant gulv med fall under

Beina har en innebygget distanse som lager noen millimeters glippe mellom hver flis. Her kan regn- og smeltevann renne ned, og ikke bli stående på terrassen. 

– Dekket under terrassen bygges med fall, slik at vannet renner vekk fra huset, men selve terrassegulvet legges plant, sier Sørensen.

Høyden på beina kan reguleres ved montering, og beina er selvnivellerende slik at overflaten havner i vater. Beina tar normalt opp fall på fem prosent hos underlaget. Alle ben kan høydereguleres og det finnes både selvnivellerende og ikke-selvnivellerende ben.

Se flere bilder
Høydejustere beis på terrasse

Foto: Norfloor

HØYDEJUSTERING: Flisene kan enkelt justeres i høyden ved installasjon. Etterjustering gjøres ved hjelp av en nøkkel.

Se flere bilder
Terrassefliser

Foto: Norfloor

PLANT OG MED FALL: Terrassegulvet installeres helt plant, med fall på bakken under slik at vannet renner vekk. Et membransjikt med fiberduk gjør at du ikke får gress og ugress opp gjennom gulvet.

Tåler mye

– Terrassen bygges frittstående fra huset, og kan derfor bevege seg med eventuelt telehiv uten at flisgulvet sprekker opp. Flisene tåler en belastning på fem tonn per kvadratmeter, og du kan faktisk kjøre opp en Volkswagen Beetle på terrassen uten at flisene sprekker, men i noen tilfeller bør du ha et støtteben midt under flisen, sier Sørensen.

– Installasjonen er enkel, og gjøres på en brøkdel av tiden det tar å lime fliser, og det til en lavere totalkostnad. Er du da lei av å vedlikeholde uteplassen, kommer du her unna med vanlig rengjøring, avslutter han.

Se flere bilder
Trapp på terrasse

Foto: Norfloor

TRIPP TRAPP: For å ta opp høydeforskjell mellom gulv ute og inne kan det være behov for en liten trapp. Med systemgulvet er det enkelt å få til.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.