Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Derfor koster kvalitetsfliser

– Det er enorme forskjeller på billige og dyre fliser, sier flis-ekspert Helge Aasen.

 • <b>HARD KVALITET:</b> «Porcellanato»-fliser blir presset under stort trykk og brent på høy varme. Den brente flisen blir støtsikker og får høy ripefasthet og egner seg godt som gulvflis.

  Foto: Norfloor

 • <b>TRE I STEIN:</b> − En kostbar flis har påtrykket et motiv. Det er brukt mange millioner punkter og kan derfor vise det høyoppløste bilde på en naturtro måte, forteller flis-ekspert Helge Aasen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>NESTEN SOM TREVERK:</b> Det finnes fliser som er så likt treverk at du må ned og kjenne med hånden for å kjenne at det faktisk er stein.

  Foto: Norfloor

 • <b>SMALE LINJER:</b> En kvalitetsflis har helt rette kanter og hjørner. Det betyr at du kan bruke smale fuger. Helt ned mot to millimeter.

  Foto: Norfloor

 • <b>DIAMANTER:</b> Når en flis er rektifisert, betyr det at flisen er slipt, kalibrert og polert på alle sider med en diamantsliper.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse
Annonse

På midten av 80-tallet kom en flistype til Norge som skulle tåle slitasje langt bedre enn det som tidligere hadde vært tilgjengelig på markedet. Den nye flisen var laget av oppmalt stein og kalles «Porcellanato».

Hard som stein

Porcellanato-fliser

HARD KVALITET: «Porcellanato»-fliser blir presset under stort trykk og brent på høy varme. Den brente flisen blir støtsikker og får høy ripefasthet og egner seg godt som gulvflis.
(Norfloor)

− Slike fliser blir presset under stort trykk og brent på høy varme slik at råvarene smelter tilbake til stein. Den brente flisen blir støtsikker og får høy ripefasthet og egner seg godt som gulvflis. Det blir egentlig som å ha et steingulv, sier Helge Aasen.

Han leder selskapet Norfloor, som var det første selskapet som introduserte «Porcellanato»-fliser til det norske markedet.

Ser ut som treverk

Fliser som ser ut som tre

TRE I STEIN: − En kostbar flis har påtrykket et motiv. Det er brukt mange millioner punkter og kan derfor vise det høyoppløste bilde på en naturtro måte, forteller flis-ekspert Helge Aasen.
(Robert Walmann/ifi.no)

Aasen viser frem steinfliser som ser ut som ekte treverk.

− Grunnen til at disse flisene ser ut som tre, er at flisene er pigmentert med mineraler. Det betyr at et digitalt bilde overføres til råmaterialet før den brennes, nesten som i en laserskriver. En kostbar flis har millioner av punkter og kan derfor vise det høyoppløste bilde på en naturtro måte. På den måten kan vi få fliser til å se ut som hva som helst, forklarer han.

Slipes med diamanter

Men det er ikke bare en naturtro overflate som skiller en dyr og billig flis. Det viktigste skillet skjer når flisen er ferdig brent. En billig flis er ferdig når den er brent. En dyr flis må behandles videre.

− Vi selger «Porcellanato»-flis som er rektifiserte. Det betyr at fabrikken sikrer at fliskantene blir helt rette etter brenning. Hver flis må slipes, kalibreres og poleres på alle sider med en diamantsliper. Ved hjelp av avansert laseroptikk blir hver eneste flis 90 grader og sidene helt perfekt. Dette er en svært kostbar og krevende produksjonslinje, forteller Aasen.

Elegant med smal fug

Små fuger i flis

SMALE LINJER: En kvalitetsflis har helt rette kanter og hjørner. Det betyr at du kan bruke smale fuger. Helt ned mot to millimeter.
(Norfloor)

Ifølge Aasen er det populært med smale fuger på store gulv. Gjerne ned mot to millimeter.

− Det kan kun bli pent dersom flisene er rektifiserte. Har du en billig flis må du bruke bredere fug slik at ujevnheter i flisen blir mindre synlig. En siste viktig ting med «Porcellanato»-fliser, er at de har et vannoppsug på bare 0,5 prosent, og er derfor også frostsikre og meget vedlikeholdsvennlige. Til sammenligning har «Bicottura»-fliser et vannoppsug på opp mot 30 prosent, sier han.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]