Kategorier

Meny

Konto

Fliser eller vinyl på badet?

Skal du pusse opp badet, er det i hovedsak to ulike gulv du har å velge mellom. Både fliser og vinyl gir tette våtromsgulv, men med noen viktige forskjeller du bør være klar over.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Fliser eller vinyl på badet?

Foto: Gerflor, Tarkett, Golvabia

Et våtrom må utformes og utføres slik at fuktbelastningene i rommet ikke fører til skade. Det innebærer kontinuerlige vanntette sjikt, omhyggelig tetting rundt gjennomføringer, inspiserbare og reparerbare vannførende installasjoner, sluk i gulv og fall til sluk samt tilstrekkelig ventilasjon.

For gulvet er det i hovedsak to materialer som blir brukt – keramiske fliser eller banebelegg av vinyl i en kvalitet som anbefales for våtrom. De keramiske flisene kan både være laget av brent leire, glass eller naturstein, mens vinyl er et kunstig materiale laget av i hovedsak av PVC og fyllstoffer.

Uglaserte, sementbaserte fliser bør unngås i våtsoner. 

Helt tett

Våtromsvinyl er et pottetett materiale som gir et fuktsikkert våtrom. Med våtromsvinyl får du både tett membran og overflate i ett og samme sjikt. Det finnes egne varianter av vinyl for vegg og gulv. Vinylbelegg som anbefales i våtrom finnes i spesielle kolleksjoner for bruk i boliger, samt blant leverandørenes prosjektkvaliteter. All våtromsvinyl er tett og av god kvalitet, og oppfyller strenge krav.

– Vanntettheten hos PVC kan også testes med vakuumpumpe etter installasjon, for å sikre god funksjon. Det kan man også gjøre ved et eventuelt salg av boligen etter 5, 10, 15 eller 30 år. Denne muligheten har man ikke med noen andre våtromsløsninger, sier Roger Sørlie, teknisk sjef i Gerflor. 

LES OGSÅ: Vanntett med riktig montert våtromsvinyl

Keramiske fliser er i seg selv ikke tette, og installeres over et membran som gjør våtrommet fuktsikkert. Siden du ikke i etterkant har anledning til å inspisere fuktsperren eller se om det er skadet eller i god forfatning er det derfor viktig at membranet er i god stand og utført fagmessig før flisleggingen.

Dele på Pinterest Tørt og trygt

TETT: Med våtromsvinyl får du et pent gulv og fuktsikkert membran i ett og samme produkt. (Foto: Tarkett)

Velg kvalitet

Fliser kan gi et eksklusivt uttrykk og finnes i en lang rekke ulike utseender. Men det er viktig å være klar over at kvalitetsforskjellene mellom ulike fliser kan være store. Fliser av mindre høy kvalitet kan ha større fuktopptak, ha skjevheter og noe ujevn form. De europanormer som regulerer flisenes kvalitet er forholdsvis sjenerøse, sett fra nordiske forhold. Det lønner seg derfor alltid å kjøpe kvalitetsfliser, både fordi du er sikker på at de holder lenge og fordi de ser godt ut og går raskt å legge. 

LES OGSÅ: Derfor koster kvalitetsfliser mer

Spesielle typer våtromsvinyl for gulv har ekstra sklihemmende overflate som gjør at det blir mindre glatt når det er vått. På samme måte er enkelte keramiske fliser behandlet i overflaten for å gi en ekstra beskyttelse mot å skli. Små fliser, slik som for eksempel mosaikkfliser, har mange fuger, og de er mer ru i overflaten enn den glaserte flaten. Derfor er denne typen gulv også mer sklisikker.

Dele på Pinterest Trå trygt

SKLISIKKERT: Flisgulv med mange fuger er sklisikkert. Fugene er ru i overflaten og gjør at du trår sikker også da gulvet er vått. (Foto: Golvabia)

Holder lenge

Keramiske fliser kommer i mange prisklasser, det samme gjør vinylbelegg. Totalt sett vil nok kostnaden for et nytt bad bli lavere med vinyl enn med fliser, både fordi prisen per kvadratmeter er lavere, og installasjonen går raskere.

Begge typer har lang holdbarhet, og ett nytt bad utført med håndverksmessig kvalitet i alle ledd vil holde tett i flere tiår.

Mer informasjon:

Gerflor

Golvabia

Tarkett

 

Polyflor

Forbo Flooring

DLW

Musum Interiør

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]