IFI logo
Se flere bilder
Vinylgulv velges fordi det er pent, slitesterkt og vannfast

Foto:

Vinylgulv velges fordi det er pent, slitesterkt og vannfast

Nest etter laminat og tre er vinyl nordmenns mest foretrukne gulvmateriale.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hvert år legges det nesten 4 millioner kvadratmeter vinylgulv her i landet. Vinyl ligger dermed rett etter laminat og tre, med henholdsvis 4,9 og 4,4 millioner kvadratmeter, på listen over populære gulv. Vi har spurt noen av leverandørene som selger flere gulvtyper om hva som er årsaken til at det tradisjonelle gulvbelegget er så populært.

– Årsaken til at vinylgulv står så sterkt blant oss nordmenn er det store utvalget i design og at gulvene er slitesterke, svært lette å holde rene og krever minimalt vedlikehold, sier Morten Aarhus i Forbo Flooring.

Se flere bilder
Homogent vinylbelegg

Foto:

SMART: Fra Forbos nye fabrikk i Nederland kommer Sphera, et homogent vinylbelegg med SMART-lakk som gir god bestandighet mot kjemikalier, riper og flekker. (Foto: Forbo Flooring)


Se flere bilder
LVT Scala

Foto:

NY OVERFLATE: LVT-kolleksjonen Scala fra DLW har deres nye typer overflatete PURe, som skal gi reduserte kostnader til rengjøring og forlenger levetiden til produktet. (Foto: DLW)

Passer i de fleste rom

Han peker på at vinylgulv passer overalt hvor det ønskes et robust gulv i privatboliger og alle typer yrkesbygg. Gulvene finnes i mange kvaliteter og to hovedtyper: homogen vinyl og heterogen vinyl. Tradisjonelt var dette gulv på rull. Rullevare er fortsatt stort og leveres i bredder opp til fire meter, men nå får vi også vinyl som fliser, staver og plank. I tillegg til de som skal limes til underlaget, kommer vinyl også som klikksystem med not og fjær.

Vinylgulvene som legges her i landet kommer hovedsakelig fra Nederland, Belgia, Frankrike, Tyskland og Sverige. Leverandørene kappes om å forbedre sine produkter, og det lanseres stadig nyheter og forbedringer.

Se flere bilder
iD Mixonomi Tarkett

Foto:

DESIGNPRIS: Tarketts LVT-gulv iD Mixonomi kan mikses i et utall løsninger og er tildelt designprisen Red Dot Award 2017. (Foto: Tarkett)


Se flere bilder
LVT-gulv fra Golvabia

Foto:

HOME: MaxWear Home er et LVT-gulv fra Golvabia. Gulvet har en vinyloverflate som gir et behagelig og lettstelt gulv. Enkelt å montere med 5G-klicksystem. (Foto: Golvabia)

Ser ut som ekte tre

– Mønstrene i vinyl har blitt finere og finere, snart er de bedre enn originalen, sier Bjørn Musum i Musum Interiør. Han snakker om hetrogen vinyl som imiterer tre, stein eller flis. Ny teknologi gjør det mulig å prege overflatene slik at strukturen følger mønsteret i dekoren. På de beste kvalitetene er det vanskelig å skille de beste vinylgulvene fra naturmaterialer. 

Musum peker på vinylgulvets vannfaste egenskaper som et av produktets absolutte fortrinn.

Se flere bilder
Heterogen vinyl

Foto:

BREDDE: Bilbao er en heterogen vinyl fra Musum Interiør. Det kommer i 4m bredde for tørre rom, og i 3m bredde for våte rom. Stille og behagelig å gå på og lett å holde rent med PU-overflate. (Foto: Musum Interiør)


Se flere bilder
Heterogen vinyl fra Polyflor

Foto:

TRELOOK: Forest FX er en heterogen vinyl fra Polyflor, som har kommet med mange nye farger, blant annet eik i moderne gråfarger og flere riustikke tremønstre. (Foto: Polyflor)

Kryper ikke

– Vinylgulv har også den fordelen at det er tynt og bygger lite. Derfor er det svært godt egnet til rehabilitering. I tillegg er det lett å legge, og det er formstabilt så man unngår kryp- og svelleproblemer ved fukt og temperatursvingninger slik som tre og laminat, sier Leif Johansen fra Pergo.

Johansen forteller at overflaten, selve slitesjiktet på gulvene, også er verdt å merke seg.

– Her kommer det stadig forbedringer med tanke på renhold, slitestyrke og ripefasthet, sier han.

Se flere bilder
Homogent vinylbelegg fra Ehrenborg

Foto:

SPESIAL: Upofloor Zero er et homogent belegg fra Ehrenborg som er utviklet spesielt for helse- og utdanningsmiljø. Overflaten er spesielt motstandsdyktig mot flekker, riper og kjemikalier. (Foto: Ehrenborg)

Unikt materiale

I tillegg til egenskapene som er nevnt over er vinylgulv mykt å gå på, det kan virke støydempende og ha sklihemmende og avledende egenskaper.

– Det er ingen andre gulvmaterialer som har tilsvarende mulighet til å bygge inn egenskaper, så man kan saktens lure på hvorfor vi ikke bruker enda mer av disse gulvene, kommenterer Roger Sørlie fra Gerflor og gir svaret selv.

– Gulv handler også mye om følelser. Og når det gjelder gulv og oss nordmenn så banker nok hjertet ekstra for tre. Men det spørs hva som skjer framover, nå som imitasjonene har blitt så like originalen at det er vanskelig å se forskjell.

Se flere bilder
LVT-gulv med trelook

Foto:

TREFØLELSE: Designflisene Virtuo Clic 55 fra Gerflor ligner til forveksling ekte parkettgulv. Samme kvalitet finnes også som røffe betongflater og skiferfliser. (Foto: Gerflor)

Mer informasjon:

Forbo Flooring

Musum Interiør

Pergo

Gerflor

 

DLW

Ehrenborg

Golvabia

Polyflor

Tarkett

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.