Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Vanntett med riktig montert våtromsvinyl

Vinylbelegg er spesielt godt egnet for bruk både på vegg og gulv i våtrom, siden materialet som er godkjent for bruk i våtrom er vanntett i seg selv. Arbeid med vinylbelegg i våtrom skal utføres av fagfolk. Det stilles krav til dokumentasjon av både produkter og utførelse.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Vanntett med riktig montert våtromsvinyl

Foto: Chera Westman/ifi.no, Gerflor, Tarkett

I våtrom stilles spesielle krav til konstruksjonens vanntetthet. Vinylbelegg er spesielt godt egnet for bruk både på vegg og gulv i våtrom, siden materialet er vanntett i seg selv. Det finnes både homogene og heterogene vinylbelegg som oppfyller kravene og kan brukes som vanntett belegg på gulv og vegger i våtrom. Valgt belegg må være minst 1,5 millimeter tykt og sveisbart.

Montering av vinylbelegg i våtrom skal utføres av fagfolk med relevant erfaring og kompetanse. Det er viktig at leverandørens leggeanvisning for aktuelt produkt følges. Ved ferdigstillelse bør alle våtrom tetthetsprøves.

Bransjen anbefaler at arbeidene utføres i henhold til utførelsesanvisningene i Våtromsnormen, detaljblad 34.410 og 34.420.

Dele på Pinterest MØNSTER I MIDTEN

MØNSTER SENTRERES: Ved legging av belegg med mønster, skal plasseringen av mønsteret ha utgangspunkt midt i rommet. (Foto: Gerflor)

Krav til arbeidsplassen

Ved levering til arbeidsplassen skal materialet sjekkes for transportskader og synlige feil. Produkter med synlige feil eller mangler skal ikke installeres.

 • Før belegget legges på betonggulv der det er montert gulvvarme, skal varmen være slått vekselsvis av og på i 2 til 4 uker, inntil gulvet har fått en relativ fuktighet på høyst 75 prosent RF.
 • Før montering må belegget akklimatiseres i romtemperatur. Akklimatiseringen bør pågå i minst 24 timer, men lengre tid kan være nødvendig. Ruller lagres stående. Ved legging skal temperaturen i rommet være minst + 18 °C og relativ luftfuktighet cirka 30-60 prosent.
 • Eventuell gulvvarme skal være avslått ett døgn før legging, og kan tidligst settes på 1 uke etter montering. Da trappes temperaturen opp trinnvis for å unngå skader i belegget. Overflatetemperaturen skal aldri overstige 27 °C. Dette gjelder også under matter og innredninger.
Dele på Pinterest VÅTROMSVINYL ER VANNTETT

VANNTETT: I våtrom stilles spesielle krav til konstruksjonens vanntetthet. Vinylbelegg er spesielt godt egnet for bruk både på vegg og gulv i våtrom, siden materialet er vanntett i seg selv. (Foto: Tarkett)

Annonse

Sveising

 • Vinyl på gulv og vegger i våtrom skal sveises. Sveising må ikke foretas før limet er tilstrekkelig tørket, hvilket normalt tar opp til ett døgn.
 • Til sveising brukes sveisetråd som passer til det valgte belegget. Sveisingen skal utføres med korrekt verktøy. Sveisetemperaturen skal avpasses etter vinylbelegg og sveisetråd. Følg beleggleverandørens anvisninger.
 • PUR-overflate skal fjernes før sveising da sveisetråd ikke fester til polyuretanlakken.

Huskeliste ved montering

 • Montering skal utføres i romtemperatur, minst +18 °C.
 • Vinylbelegg på gulv anbefales montert på et sugende underlag. Belegget monteres i vått lim (våtliming eller sen våtliming).
 • Heftliming medfører dårligere vedheft og øker risikoen for synlige limriller.
 • Løsemiddelbasert kontaktlim skal ikke brukes grunnet risiko for misfarging.
 • Monteringstiden er avhengig av type underlag, underlagets sugeevne, temperatur og luftfuktighet. Relativ luftfuktighet skal være 30-60 prosent. Høyere luftfuktighet vil medføre forlenget tørketid for limet og risiko for blæring (pløser).
 • Ved montering av vinylbelegg i sluk skal slukleverandørens monteringsanvisninger følges.
 • Liming på PP-plast (slukflensen) skal unngås grunnet eventuell misfarging av belegget.
 • Følg limleverandørens anbefalinger vedrørende limtype og mengde.

TIPS!

Ved legging av belegg med mønster, skal plasseringen av mønsteret ha utgangspunkt midt i rommet.

Mer informasjon:

Gulvfakta.no

FFV.no (Fagrådet for våtrom)

Forbo Flooring

Gerflor

Tarkett

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]