IFI logo
Se flere bilder
Tett på badet

Foto: Produsentene/ifi.no

Tett på badet

Uansett hva slags bad vi drømmer om må det være tørt og tett, derfor gjelder det å finne det riktige alternativet - et våtromssystem som fungerer for ditt bruk gjort på riktig måte.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Romersk badekultur har gjennom årtusener vært en inspirasjonskilde til mange luksuriøse baderom, og mye tyder på at de gamle romernes følelse for vannet og de flotte omgivelsenes betydning for velværet fortsatt påvirker innredning av moderne baderom. Uansett smak og størrelse på bad finnes det en rekke muligheter. Fliser, våtromsmaling, vinyl og våtromstapet er de materialene vi kan velge mellom på bad, toaletter og våtrom, og innenfor de ulike materialene finnes utallige muligheter i form av farger og mønster. Det går også an å kombinere ulike materialer som for eksempel fliser og maling.

Bad - et eget fag

Oppussing av bad er et eget fagområde - i ingen andre rom er det så viktig å velge det riktige alternativet for å unngå vannskader og uønskede kostnader. Hør med fagfolk om hva som passer best hos deg, og bruk fagfolk til å gjøre arbeidet. En våtromssertifisert håndverker er absolutt å anbefale. Han eller hun vet hvilke løsninger som er godkjent i våtrom og kan på den måten kvalitetssikre arbeidet på en helt annen måte enn en uten våtromssertifikat.

En av grunnene til at det er lurt å bruke sertifiserte håndverkere er det viktige grunnarbeidet. Et flisbelagt bad f.eks. er ikke vanntett i seg selv. Vannet trenger inn i fugene og kan forårsake råteskader. På grunn av dette må det under de fleste typer gulv- og veggkledning tettes med en gummihinne, dvs. en membran som hindrer vannet i å trenge inn. På gulvet skal man helst bruke bane-/sveisemembran, men i enkelte tilfeller kan en smøremembran lagt i to fyldige lag være nok. Legging av banemembran er en oppgave for fagfolk. Det samme gjelder for oppsetting av våtromsvinyl. Uansett hvilke materialer man velger på badet må utgangspunktet være rent, tørt og fast. Ingenting kan monteres på våte og løse vegger eller gulv.

Våtromstapet - en glemt mulighet?

Noen vet ikke om at det er noe som heter våtromstapet, men det er det! Våtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet. Det har høy slitestyrke og vaskbarhet, og det kan brukes både på toalett, bad og vaskerom, hvor det kan være høy luftfuktighet. Tapetet egner seg ikke inne i dusjen og andre steder hvor vannet står direkte rett på veggen. Våtromstapet kan man også sette opp selv, og det er lett å holde rent. Det finnes et bra utvalg med våtromstapeter - striper, marmormønster, elegante blomster eller tapet som ser ut som fliser er noen av alternativene.

Våtromsmaling - et alternativ for den fargeglade.

Våtromsmaling er vannavvisende maling som inneholder sopphindrende midler og kan brekkes i mange farger.

Malingen er en del av et system som består av tapet, grunning og maling, og er klassifisert som vanntett. Det åpner for bruk der vann har direkte kontakt med veggen. Løsningen anbefales til alle typer vegger: puss, betong, gipsplater, sponplater.

Våtromsmaling anbefales også til bruk i taket.

Å male med våtromsmaling er et alternativ som gir uendelige variasjonsmuligheter gjennom ulike fargekombinasjoner, mønster og sjablongmaling. Det er også lettstelt, enkelt å vedlikeholde og reparere.  Et malt våtrom er også fritt for fuger, noe som minsker risikoen for at fukt trenger inn. Våtromsmaling på badet er dermed et holdbart og fuktavvisende alternativ. 

Malingen har en halvblank glans, men dersom man ønsker en mattere overflate, kan det også brukes vanlig interiørmaling med glansgrad 10. Fordelen med våtromsmalingen er at den er tilsatt sopphindrende midler, og gir en flate med meget god vaskbarhet.

Flere malingprodusenter har våtromssystemer, og kravene til disse blir stadig strengere. Om du lurer på hva slags våtromsmaling som passer til ditt bruk - forhør deg i butikken eller hør med sertifiserte håndverkere.

Vi liker fliser...

Store fliser og mosaikk er populært for tiden, og det er ikke uten grunn - fliser tåler mye, holder seg pene år etter år og fordeler varmen godt i gulvet. Et flisbelagt rom har også lave vedlikeholdskostnader og tåler mye ved vanlig bruk.

Før man velger flistype bør man tenke på form og funksjoner på baderommet, og kanskje velge noe man liker over tid. Velger man f.eks. mørke fliser på et lite baderom, vil det virke mindre enn det som er tilfellet, samtidig som fargen "stjeler" lyset. Velger man lyse fliser, virker badet større og selvsagt lysere. Ved bruk av liggende fliser får man inntrykk av at rommet blir lengre - ved stående fliser virker rommet høyere. Formen på rommet er altså en viktig faktor når man velger fliser. En annen ting man bør tenke på er helling på gulvet og størrelsen på flisen. Mange flisleggere sier stopp ved 20x20 cm, noen flisleggere klarer større. Med badekar eller dusjkabinett på badet trengs det ikke like mye helling på gulvet, og man kan bruke enda større fliser.

Når man først har bestemt seg for flis, må man sikre at flisleggingen blir gjort riktig i forhold til normer og regelverk - riktig våtromskonstruksjon er viktig, samt membran, og våtromsduk. Snakk med en sertifisert flislegger, de som jobber i butikkene og sett deg inn i regler og normer. Sjekk også hos Fagrådet for våtrom på http://www.ffv.no/ for gjeldende normer og se hvilke firmaer som er godkjente våtromsbedrifter. Flislegger skal kunne gi en garanti på våtromskonstruksjonen.

Våtromsvinyl - trygt alternativ

Våtromsvinyl er en vinyl som er helt vanntett. Den kan brukes både på gulv og vegger, og er et sikkert og solid alternativ til fliser og maling. Denne vinyltypen er spesielt framstilt for å tilfredsstille kravene i bad - og vaskerom. Mange mener også at vinyl er det sikreste alternativet for å unngå fuktproblemer og vannskader fordi det er vanntett i seg selv - altså trengs det ikke ekstra tetting i form av membran først. Vinyl er også praktisk og lett å holde rent med sin glatte overflate og få skjøter. Og selv uten gulvvarme kjennes gulvet mykt og behagelig under føttene.

Vinyl legges horisontalt på veggen og alle fuger sveises, slik at man får færrest mulig skjøter. Dermed kan man unngå fuger på steder som utsettes for vannsprut. Man bør bruke sertifiserte fagfolk ved legging i våtrom for å være sikker på at jobben blir riktig gjort.

Ved å pusse opp med våtromsvinyl kan man spare både tid og penger i forhold til en del andre oppussingsalternativer fordi det er forholdsvis raskt å montere opp. I dag finnes det en rekke muligheter innen våtromsvinyl både i form av mønster og farger, så du kan skape akkurat ditt drømmebad.

Tørre og våte soner

I våtrom skilles det mellom tørre og våte soner. Mange tenker at det kun er området bak dusjen som er våt, men det er faktisk mye mer av rommet som skal defineres som våtsone. Alle områder som blir utsatt for vannsprut faller innunder definisjonen. I praksis betyr dette grenser på 1 meter fra dusjen, 50 cm fra toalett, vask og badekar, og 10 cm opp fra gulvet. I de våte sonene må rommet behandles etter våtromsnormen og med produkter som er spesielt godkjent for bruk i våtrom. I de tørre sonene, som ikke utsettes for direkte vannsprut, står man derimot friere i valg av produkter. Her kan man i prinsippet velge produkter som til vanlige, tørre rom. En viss størrelse på badet og god utlufting er imidlertid en viktig forutsetning for at dette lar seg gjøre.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.