IFI logo
Se flere bilder
Alt i ett og potte tett på baderomsgulvet

Foto: Tarkett

Alt i ett og potte tett på baderomsgulvet

Velger du vinyl på badet, får du en fuktsikker og prisgunstig løsning. Et pent bad som er lett å holde rent, får du på kjøpet. – Etter mitt skjønn bør alle velge vinylbelegg, sier gulvekspert Espen Josten.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fuktskader på våtrom er kostbart, kjipt og alt for vanlig. I både nye og gamle bad kan membranen få skader som fører til at fukt vandrer inn i vegger og gulv. For å unngå dyre fuktskader, er det viktig at badet er tett, ikke bare når det er nytt, men også etter 5, 10 eller 20 år.

En trygg løsning finnes, forsikrer Espen Josten, teknisk sjef i Tarkett: Våtromsvinyl, som er både dekorativ overflate og tett membran i én og samme løsning.  

– Etter mitt skjønn bør alle velge vinylbelegg, det er bare fordeler med vinyl, sier Josten.

Se flere bilder
Tett med vinyl på badet

Foto: Tarkett

TRYGT: Med vinyl på gulvet holder badet seg tett i mange år. Enkelt, trygt og rimelig!

Unik kontroll

Det ligger en stor trygghet i at membranen også er ferdig overflate. Da kan du selv se om det oppstår en skade i belegget eller om en skjøt slipper. Og slike skader er enkle å reparere før de fører til mer alvorlige problemer.

– Med et enkelt verktøy, en vakuumpumpe, kan en takstmann eller en gulvlegger når som helst teste om våtromsvinylen er tett. Det kan for eksempel være aktuelt den dagen du skal selge boligen, eller når du vurderer behovet for oppussing, sier Josten.

– I utgangspunktet er våtromsvinyl en synlig overflatemembran som alle kan ha visuell kontroll over til enhver tid. Det er et kontrollsystem som ikke finnes for andre gulvløsninger, supplerer Roger Sørlie, teknisk sjef hos Gerflor.

Se flere bilder
Vinyl på gulv og vegg

Foto: Tarkett

TETTE VEGGER: Når gulvet først er tett, står veggene for tur. Også for vegger finnes vinylbelegg som er både membran og dekor i ett.

Tør litt mer

Med våtromsbelegg på gulvet kan du få utseendet til et tregulv, historiske eller orientalske fliser, mosaikk, betong eller naturstein sammen med vinylens gode tekniske egenskaper.

– Folk tør gjerne litt mer med vinyl, og flere velger mønster og litt store grafiske elementer. Det er noe utenom det vanlige, som kan være kostbart å få til med for eksempel tradisjonelle keramiske fliser, sier Lill Ann Mo hos Tarkett.

Utseendet lages av et printet sjikt med et bilde av høy kvalitet, og overflaten har en preging som understreker mønsterets utseende. Det gjør at gulvet ser svært ekte ut. Men utvalget er større enn som så: Den som ikke finner gulvet de liker blant disse, kan se på de svært omfattende kolleksjonene med homogen vinyl.

Se flere bilder
Mønstret vinylbelegg på badet

Foto: Gerflor

HYGIENISK: Våtromsbelegg kan brukes både på gulv og vegg i baderom og vaskerom. Det er et slitesterkt materiale som er fullstendig vanntett og lett å holde rent.

Se flere bilder
Våtromsbelegg i vinyl

Foto: Gerflor

TRYKT MØNSTER: Våtromsbelegg i konsumentklassen har et trykt dekorsjikt og preget overflate som gjør at gulvet kan se ut som parkett, orientalske fliser, betong eller andre naturmaterialer, eller ha et fritt design.

Mange design

Homogen våtromsvinyl brukes ofte i offentlig miljø, på sykehus, skoler og lignende. Noen kvaliteter har ekstra ruhet i overflaten som gjør gulvet mindre glatt, som gir en ekstra beskyttelse mot fallskader. Homogen vinyl består av det samme materialet tvers igjennom, med et beskyttende og rengjøringsvennlig sjikt på toppen. Det gjør at beleggene ser ut som det de er – nemlig vinyl; ensfarget eller tilnærmet ensfarget, eller fargeeffekter fra flerfargede spetter eller marmorering.

– Mønstrede belegg velges fordi de er ser finere ut. Her er det mange mulige design å få, med farger og mønstre som folk synes er tiltalende, sier Sørlie, og legger til at du kan velge vinyl også til veggene på badet – eller bruke helt andre materialer. Et vinylgulv fungerer godt sammen med både keramiske fliser, våtromsplater og slette, malte vegger.

Se flere bilder
Homogen vinyl på badet

Foto: Tarkett

HEL VED: Prosjektvinyl er laget av ett og samme materiale helt gjennom. Det estetiske utseendet skapes av fargevariasjoner, spetter og marmorering i vinylmaterialet.

Gå for kompetanse

Du må bruke en håndverker til å installere gulvbelegg på badet. Velg da gjerne en mesterbedrift. Akkurat som ved bruk av andre typer membran, er det viktig å la erfarne fagfolk stå for installasjon og nødvendig dokumentasjon av produktene som brukes.

– Totalt sett er vinyl en enkel, vanntett og rimelig løsning. Både installasjonstiden og materialkostnaden er lav, og badet holder tett i mange år uten for mye vedlikehold, sier Josten.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.