IFI logo
Se flere bilder
Vinyl i vinden på våtrom

Foto: Chera Westman/ifi.no, Forbo Flooring, Gerflor, Tarkett

Vinyl i vinden på våtrom

Vinylbelegg er et trygt og godt alternativ for gulvet på badet. Tidsriktig og lettstelt er det også.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At vegger og gulv tåler å bli utsatt for vann, er en nødvendighet for et godt baderom. Alternativene er mange, og i senere tid har stadig flere nordmenn fått opp øynene for fordelene med vinylbelegg. Det er et i utgangspunktet tett og slitesterkt materiale, som takler de spesielle utfordringene som vedvarende kontakt med fukt innebærer.

Se flere bilder
Sklihemmende vinylbelegg

Foto: Forbo Flooring

IKKE SÅPEGLATT: Vinylbelegg med sklihemmende overflate er ekstra trygge å gå på, også hvis det ligger vann og såperester på gulvet.

Kunnskap nødvendig

– Riktig utført er våtromsvinyl et godt alternativ for baderomsgulvet, sier Cato Ove Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom (FFV).

Med riktig utførelse mener han at våtrommet oppføres i henhold til byggebransjens våtromsnorm, at vinylbelegget monteres korrekt i hjørner, skjøter og rundt sluken, og at det velges sluk som er egnet for bruk sammen med vinylbelegg.

Å bruke kompetente og erfarne håndverkere med våtromssertifikat er en grunnforutsetning, men ingen garanti. Håndverkeren må også lese og følge beleggleverandørens anvisninger. Ellers kan det gå galt, med kostbare fuktskader til følge.

LES OGSÅ: Ikke ta snarveier på badet

Se flere bilder
Håndverker på bad

Foto: Chera Westman/ifi.no

RIKTIG MONTERING: En erfaren og dyktig håndverker kan montere vinylbelegg trygt og sikkert. Det er viktig å velge riktig sluk, og å sikre at alle skjøter og sveisfuger er tette.

To i ett

Vinylbelegg er et dekorativt og funksjonelt overflatesjikt og membran i ett og samme produkt.

– Rent teknisk innebærer dette at du til enhver tid kan ha kontroll over at våtromsmembranet er tett. Også når badet har vært i bruk i flere tiår, er det lett å følge med på tettheten og raskt oppdage eventuelle lekkasjer, sier Roger Sørlie, teknisk sjef hos vinylprodusenten Gerflor.

Utover denne tryggheten, får du med vinylbelegg også et trendy bad, med et rustikt, klassisk, moderne eller tidløst interiør. Våtromsgulv finnes i en lang rekke design – og kan se ut som fliser, treverk, steinmaterialer og betong, eller ha mer eller mindre ensfarget utseende. Med matt skinn og tekstur i overflaten, blir inntrykket eksklusivt og genuint.

LES OGSÅ: Vi sier «ha det» til det gamle badet

Se flere bilder
Trendy vinyl på badet

Foto: Tarkett

TIDSRIKTIG: Vinylbelegg kommer i mange flotte og tidsriktige design. Velg mellom rustikt, klassisk eller tidløst interiør, med blant annet tre-, sten- eller betongdesign.

Fordelaktig

– Våtromsvinyl finnes i mange fine farger, det er slitesterkt og enkelt å holde rent. Gulvet har et beskyttende overflatesjikt som gjør det lett å vaske, og har ingen fuger der såperester og smuss setter seg fast, sier Gunni Marie Blunck hos Forbo Flooring.

Vinylbelegg kan brukes sammen med gulvvarme, der overflatetemperaturen ikke overstiger + 27 ⁰C.

Tips:

Skyll av vegger og gulv i dusjnisjen etter at du har dusjet ferdig, for å fjerne såperester. Da holder du belegg og dusjvegger fritt fra skjolder lengre. Bruk gjerne nal for å fjerne vann som blir stående på overflaten.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.