IFI logo
Se flere bilder
Flisefint uten fliser

Foto: Borge, Gerflor, Smartpanel, Tarkett

Flisefint uten fliser

Det er ikke bare keramiske fliser som har flott, rutete design. Du kan få et tilsvarende inntrykk med både vinylbelegg, baderomspanel og våtromstapet. Dessuten får du både membran og dekorativ overflate i ett og samme produkt med flere av disse alternativene.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Keramiske fliser og mosaikk er ikke de eneste produktene som gir et flislagt utseende på baderom og vaskerom. Med vinylbelegg på gulvet og baderomspanel, våtromstapet eller vinylbelegg på veggen, kan du nå samme estetiske mål. Og det uten å gi avkall på fuktsikkerheten.

Med belegg og paneler egnet for våtrom, får du i ett og samme produkt både dekorativ og funksjonell overflate, og en fuktsiker membran. Våtromstapet krever et underlag av membran godkjent for våtrom i våtsonene.

Mange design å velge i

Baderomspanel lages av et hardt platemateriale med lavt fuktopptak og en overflate av høytrykkslaminat med dobbelt toppsjikt med grunnfarge og toppfarge. Dette gir en meget jevn, sterk og motstandsdyktig overflate i et stort utvalg av ulike design. Ulike flismønstre er vanlige, men det finnes også helt slette design i med for eksempel betong- eller trelook.

Baderomspaneler som er godkjent for bruk i våtrom monteres uten bruk av annen membran – også i de våte sonene. Platene er romhøye og monteres direkte på bindingsverk eller på vegger av mur, betong og bygningsplater, uten bruk av gipsskiver, membran, fliser og fugemasse. Baderomspanelene skjøtes i hverandre i not og fjær, og plateskjøtene blir nesten umulige å få øye på i etterkant. Ved montering brukes egne monteringslister og spesielle fugemasser som gjør plateskjøtene tette.

– Fordelen er at du slipper alt forarbeid med membran og fuging, og baderommet blir både tett og ser bra ut, sier Lise Engebretsen hos Smartpanel.

Se flere bilder
BADEROMSPANEL

Foto: Smartpanel

BADEROMSPANEL: Panelplater med dekor og membran i ett er enkelt å montere og gir en fuktsikker vegg, også i våtsonen i baderommet.

To-i-ett

Våtromsvinyl er et fuktsikkert materiale som kan brukes både på gulv og vegg over hele våtrommet eller i deler av det i kombinasjon med andre materialer.

Gulvbeleggene finnes i flere ulike bredder, slik at det skal være mulig å få lagt gulv helt uten skjøter. Veggvinyl kommer i 2 meters bredde og monteres horisontalt i én hel lengde – dette gir en tilnærmet skjøtfri veggflate som reduserer risikoen for vannskader. Mot taket kompletteres belegget på med en bord – enten i fravikende design eller av samme belegg som resten av veggen. Alle skjøter sveises tette.

Vinylbelegg lages i en lang rekke mønstrede design, der ulike flismønster er blant de mest populære. Småmønstret mosaikk, fliser i storformat, marmorlook og annen naturstein finnes i et vell av farger og med matt glans i overflaten og en lett preging som forsterker det naturtro utseendet.

At våtromsbelegget både er overflate og membran, gjør at det hele tiden er synlig. Det innebærer rent teknisk at du til envher tid kan ha kontroll over at det fortsatt er tett.

– Også når badet har vært i bruk i flere tiår, er det lett å følge med på tettheten og raskt oppdage eventuelle lekkasjer, sier Roger Sørlie, teknisk sjef hos vinylprodusenten Gerflor.

Se flere bilder
VÅTROMSVINYL:

Foto: Gerflor

VÅTROMSVINYL: Vinylbelegg beregnet for bruk på gulv i våtrom er et tett og praktisk materiale for gulvet i baderommet.

Robust tapet

Våtromstapet er også et alternativ som har kommet mer på banen i det siste. Dette er en ekstra solid variant av vinyltapet, som er utviklet spesielt for bruk på bad, toalett og vaskerom. Utenfor våtsonene kan tapetet brukes uten ytterligere membran. Våtromstapet er også godt egnet for kjøkken og vaskerom og andre vegger som krever litt ekstra slitestyrke og vaskbarhet. Du kan velge mellom en lang rekke tidsriktige design, som betonglook, hexagonmønster, drivved og marokkanskinspirerte flisedesign.

Se flere bilder
VÅTROMSTAPET

Foto: Borge

VÅTROMSTAPET: Utenfor direkte vannsprut kan våtromstapet brukes på bad og vaskerom.

Lett å leve med

Baderomspanel, våtromsbelegg og våtromstapet har en glatt overflate som er lett å gjøre rent. Der er ingen skjøter og fuger der smuss og såperester kan feste seg. Den rengjøringsvennlige overflaten gjør at kluter og mopper glir friksjonsfritt, og også milde rengjøringsmidler holder badet gullende rent.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.