IFI logo
Annonsørinnhold
Se flere bilder
Slik får du en jevn og pen murvegg

Foto: Sika

Slik får du en jevn og pen murvegg

Ser husets pussede fasade litt slitt ut, eller har du en grov mur der du heller ønsker en jevn overflate? Å fikse dette er lettere enn du kan tro – selv uten hjelp fra håndverkeren.

Nå trenger du ikke å ringe etter mureren for å få en grov murvegg til å se jevn og pen ut, for å glatte ut mønsteret i tegl eller murblokker, eller friske opp grunnmuren. Med et smart puss-system kan du pusse murveggen selv. SikaWall puss-system består av tre sjikt, og kan brukes både ute og inne.

− Kanskje er du lei mursteinsveggene du har hjemme? Eller kanskje vil du ha slette, vakre flater på skilleveggene som du murte opp i sommer? Da er dette systemet perfekt, sier Frode Olaisen hos Sika.

Forutsetningen er at underlaget er mineralsk.

− Dette er et brukervennlig system som kan brukes på fasade, grunnmur, teglvegg eller andre murvegger. Pussen fester godt til underlaget og er lett å legge på og jevne ut, forteller Olaisen. 

Se flere bilder
Frode Olaisen

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ENKELT I BRUK: SikaWall Puss-system er like godt egnet på fasaden og i hagen, som i stuen, garasjen eller kjellerboden. − Dette er et brukervennlig system som kan brukes på fasade, grunnmur, teglvegg eller andre murvegger. Pussen fester godt til underlaget og er lett å legge på og jevne ut, forteller Frode Olaisen hos Sika.

Tre sjikt

SikaWall puss-system er bygget opp av de tre sjiktene grunnpuss, armering og fin eller litt grovere sluttpuss. Som sluttpuss kan du velge mellom en fin strukturpuss som har en hvit farge, eller bruke universalpussen med en nøytral grå farge. Denne kan du siden male i ønsket farge.

– Resultatet blir sterkt og holdbart, og du reduserer risikoen for at det oppstår sprekker og skader, sier Olaisen. 

Se flere bilder
SikaWall puss-system

Foto: Sika

KOMPLETT SYSTEM: SikaWall puss-system består av grunnpuss, sluttpuss og armering for bruk på mineralske underlag. Det er en egen grunnpuss som brukes på isolasjonsplater av polystyren (EPS). Som sluttpuss brukes enten en litt grov puss som gir en overflate med noe struktur, eller en fin dekorpuss som gir en helt slett overflate. Bruk gjerne en primer for å sikre at grunnpussen får tilstrekkelig vedheft. 

Lett å lykkes

Fremgangsmåten er enkel. Du starter med å sikre at underlaget trekker fukt jevnt. Det gjør du ved å fukte underlaget med vann, eller enda bedre: bruke en primer som aktiverer bindingen mot underlaget. Deretter påføres grunnpussen med et stålbrett og filses ut til et jevnt sjikt.

I den fortsatt fuktige grunnpussen presses det inn et armeringsnett. Armeringen forsterker svake og utsatte områder, som rundt vinduer og dører og hjørner. Den gjør veggen robust og minimerer risikoen for at det oppstår riss og sprekker. Grunnpussen kan legges på i 8-10 mm tykke sjikt.

Når grunnpussen har tørket, påføres sluttpussen. Det finnes ulike sluttpusser; en fin som gir en helt slett overflate, og en litt grovere, som skaper mer liv i overflaten.

– Sluttpussen kan brukes som ferdig overflate, eller males med en diffusjonsåpen maling i ønsket farge, sier Frode Olaisen.

Dette allsidige puss-systemet gir en vegg med stor styrke, og er like godt egnet for nye konstruksjoner som rehabilitering av gamle muroverflater. SikaWall puss-system kan brukes både utendørs og inne. 

Slik gjør du det trinn for trinn:

Se flere bilder
sokkellist

Foto: Sika

1. På fasader monteres en sokkellist som dryppkant nederst. Denne settes enkelt opp med flislim og forhindrer at vann trekker opp i pussen.    

Se flere bilder
forfukt underlaget

Foto: Sika

2. Forfukt underlaget med rent, kaldt vann eller påfør en primer. Dette gjør at pussen hefter jevnt og godt til underlaget. 

Se flere bilder
grunnpuss

Foto: Sika

3. Legg på grunnpussen med et stålbrett. Skal du glatte ut en teglvegg, fylles fugene først med puss, og direkte etterpå påføres ytterligere et sjikt utenpå teglsteinen.

Se flere bilder
Armeringsnett

Foto: Sika

4. I den våte grunnpussen legges et armeringsnett. Nettet presses inn med stålbrett eller pussebrett. 

Se flere bilder
armeringshjørne

Foto: Sika

5. Alle ytterhjørner forsterkes med et armeringshjørne som settes i grunnpussen. Forsterk også rundt dører, vinduer og andre svake punkter på veggen.

Se flere bilder
rettholt

Foto: Sika

6. Sikre at flaten er jevn med en rettholt eller et stålvater, og glatt ut med pussebrett. Ekstra fin finish får du ved å filse flaten, altså pusse over med en lett fuktet svamp eller filsebrett. 

Se flere bilder
dekorpuss

Foto: Sika

7. Når grunnpussen har tørket tilstrekkelig, fuktes flaten med rent, kaldt vann for å sikre at sluttpussen trekker inn like jevnt overalt.  8. Deretter påføres dekorpussen med et stålbrett, og presses godt inn i underlaget. 

Se flere bilder
filses

Foto: Sika

9. Etter noen minutter er overflaten tørr nok til å filses lett med et pussebrett. 

Se flere bilder
Svamp

Foto: Sika

9. Det går også bra å bruke en svamp. 

Se flere bilder
før og etter

Foto: Sika

10. Den ferdige pussflaten kan brukes som den er, eller males i ønsket farge. 

ALT DU TRENGER Å VITE: SikaWall puss-system er enkelt å lykkes med også for den som ikke er murer. Her får du en grundig innføring i hvordan du enkelt kan bruke SikaWall puss-system for å få en fin pussoverflate.

Les mer
DETTE TRENGER DU:
  • SikaWall Primer
  • SikaWall Sokkellist
  • Blandebøtte og blandedrill
  • Casco MultiFix
  • SikaWall Universalpuss/SikaWall Isolasjonspuss
  • SikaWall armeringsnett og armeringshjørne
  • SikaWall Dekorpuss Struktur/Casco DecoRender
  • Stålbrett, firkantskje, tannsparkel
  • Pussebrett, filsebrett, svamp
  • Murekost
Finn ut mer:

Mer informasjon om SikaWall puss-system finner du her.

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.