IFI logo
Se flere bilder
Male Ikea-møbel - Sånn gjør du det

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Male Ikea-møbel - Sånn gjør du det

Vi har alle hatt et møbel i en farge som vi ikke lenger er helt fornøyde med. Istedenfor å kaste eller bytte det ut så kan du male det! I denne artikkelen viser vi hvordan du maler et hvitt bord fra Ikea, og gir det en ny frisk farge.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

IFI dro til Beckers Pro Center på Kalbakken i Oslo for å spørre Malermester Rune Nygaard om han kunne vise oss hvordan man best kan friske opp og male et hvitt Ikea bord.

 

Her er oppskriften:

1. Forarbeid

Det første du bør gjøre, er å lage deg en god arbeidsstasjon. Siden du skal både slipe og male er det fint å finne et egnet område. For å gjennomføre dette arbeidet trenger du:

  • Slipepapir, med en korning på 120.
  • Et nøytralt rengjøringsmiddel som fjerner fett, smuss og støv.
  • Grunning for å gi malingen bedre heft.
  • Maling i ønsket farge, vi brukte en halvblank lakkmaling med 40 i glans.
  • Malerpensel og malerulle for å påføre grunningen og malingen.
Se flere bilder
Hvitt Ikeabord

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORARBEID: Før du kan starte med selve arbeidet er det lurt å lage en god arbeidsstasjon, finn også frem alt av utstyr og verktøy du trenger for å gjennomføre arbeidet.

2. Sliping

For at grunningen og malingen skal klare å feste seg på overflaten av møbelet, bør du slipe overflaten for å bedre vedheften. Bruk gjerne et slipepapir med kornstørrelse 120. Har du en slipemaskin tilgjengelig kan du også bruke den.

 

– Ta gjerne med deg møbelet bort fra der du skal stå og male for å unngå at det kommer støv i malingen senere. Har du mulighet til å ta med deg bordet ut for å slipe, er det å anbefale. Slip over slik at overflaten blir nedmattet, sier Rune Nygaard.

Se flere bilder
Slipe og skape vedheft

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SLIPING: Det er lurt å slipe lett over overflaten med et slipepapir. Det er anbefalt å bruke et slipepapir med en 120-korning. Når du sliper gir du bedre heft til grunningen og malingen som kommer oppå. Har du mulighet til å gjøre dette utendørs, er det å anbefale.

3. Tørk av

Når du har slipt overflaten, så tar du et pH-nøytralt rengjøringsmiddel og en bomullsfille eller lignende, og tørker bort støv, fett og smuss som sitter på overflaten. Ikke fall for fristelsen og bruk en renseklut, de kan inneholde lanolin eller lignende fettstoffer som kan gjør at grunningen og malingen skiller seg og får dårligere vedheft.

 

– Fett, smuss og støv vil kunne påvirke grunningen og malingen som kommer oppå, det er derfor viktig å få fjernet før du går videre, poengterer Malermester Rune Nygaard.

Se flere bilder
nøytralt rengjøringsmiddel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØRK AV: Bruk et egnet og pH-nøytralt rengjøringsmiddel for å rengjøre overflaten før du går i gang og grunner og maler bordet. 

4. Grunning

For å få best mulig resultat og god vedheft når du maler så er det alltid anbefalt å grunne med Heftgrunn først. Til dette bordet brukte vi Beckers Heftgrunn.

– Grunningen er klebefri etter cirka en time, og overmalbar etter cirka fem timer. Det er viktig å ikke sette i gang med videre arbeid før grunningen har tørket skikkelig, sier Rune Nygaard.

 

 

Det anbefales å slipe meget lett mellom alle strøkene for å få bort eventuelle støvkorn eller annet rusk som har satt seg i malingsfilmen. Avtørking av støv etter disse mellomslipingene er naturligvis også viktig.

Se flere bilder
Grunning, heftgrunn

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GRUNNING: For å få best mulig resultat, anbefales det å grunne bordet først. La grunningen tørke godt før du maler første strøk med maling.

5. Maling

Når grunningen har fått tørket og blitt pusset lett over og tørket av, kan du gå i gang med å male møbelet. Malingen vi valgte til dette er Beckers Mood Professional Finish Tre og Panel 40 Halvblank. Start med å ta kanter og hjørner med en pensel og mal de større flatene med en egnet malerulle. Når malingen har tørket i cirka fem timer kan du gå på med arbeidet for strøk nummer to. Sjekk alltid tørketiden på produktet du bruker, det kan variere fra maling til maling. Forhold som luftfuktighet og temperatur vil også påvirke tørketiden.

– Før strøk nummer to, igjen anbefales det en meget lett mellomsliping og avtørking med en fille for fjerning av støvkorn og liknende. Grunnen til at man bør gjøre dette gjennom hele prosessen, er at et støvkorn forstørres cirka 8 ganger sin egen størrelse for hvert strøk maling som påføres.

– Da har vi fått bort ujevnheter og fått en jevn og fin overflate for påføring av siste malingsstrøk. Strøk to påføres på akkurat samme måte som første strøk, avslutter Malermester Rune Nygaard. 

Se flere bilder
Blått Ikeabord

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MALING: Mal kanter og hjørner med en pensel, og de større flatene med en egnet malerulle. Sjekk alltid tørketiden på produktet du bruker, det kan variere fra maling til maling. La det tørke godt før du går i gang med strøk nummer to.

Når siste strøket er påført, bør bordet få stå i fred i minimum en uke. Dette er for at malingen skal få herdes godt. Tar du i bruk bordet for tidlig er det større sjanse for slitasje og skader på overflaten.

 

Til dette bordet valgte vi å bruke en mørk blåfarge med NCS-koden: 6416-B02G.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.