IFI logo
Se flere bilder
Dette må du gjøre med huset nå

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

Dette må du gjøre med huset nå

En sommer med mye nedbør er på hell og har du et hus er det på tide med en sjekk nå. Da kan du unngå kjedelige overraskelser senere og spare både tid, bekymringer og penger.

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Kristian Owren i Ifi -Informasjonskontoret for farge og interiør, sier at å ta en runde rundt huset er fint.

Se hvordan drenering og malingsfilmen ser ut. Virker noe bløtt, kan det være greit å følge litt ekstra med, og evt. lage seg en liste over oppgaver som bør/må løses.

Svertesopp og alger stortrives i fuktige forhold og kan på sikt ødelegge fasaden på huset ditt. Med værmeldinger som fortsatt viser mye regn, har du et strålende utgangspunkt for å gjøre noe med det nå. Husvask og fuktig vær hører sammen. Hakk og sår i malingen på huset kan føre til at fukt skader treverket, og at mer maling løsner. En grundig hussjekk nå sparer deg derfor for mye bry senere og sørger for færre problemer når vinteren kommer. 

1. Veggene

Det første du bør gjøre, er å sjekke om det er skader på fasaden. Se etter sprekker, avskalling, flassing og blærer.

Vask huset med et rengjøringsmiddel som er beregnet på vedlikeholdsvask og en kost med myk bust når du skrubber veggen. 

Ikke bruk høytrykksspyler da dette kan gjøre mer skade enn nytte på fasaden. Unngå også grønnsåpe, salmiakk, klorin og oppvaskmiddel til husvask ute.

Flekkgrunn og flekkmal der det trengs. Gjør det til en vane å reparere småskader med en gang dersom du har beiset eller malt trekledning på huset. Tar du reparasjonene med en gang, unngår du at fukt trenger inn i treverket og angriper overflatebehandlingen innenfra. Fukt er som mus: de kommer seg inn selv med små innganger og gjør stor skade.

Det eneste du trenger å gjøre er å pensle grunning på området som er skadet, og flekkmale over når grunningen er tørr. Det samme gjelder hvis det er oppsprekking rundt endeved, spikerhull og stifter.

Se flere bilder
Hvitt hus vask dame

Foto: Robert Walman/Ifi.no

VASK: Fuktig vær er det perfekte vaskeværet utendørs. Huset har godt av en rengjøring.

2. Taket

Inspisér taket for eventuelle tegn på lekkasjer. Fjern mose og begroing fra taksteinen. Se om det er skader i takstein eller beslag. Se særlig godt rundt pipe og takvinduer. 

Se flere bilder
takstein

Foto: Chera Westman/Ifi.no

TAK: Husk å sjekke taket også mens du enda er oppe i høyden.

3. Nedløp

Rens takrenner og nedløp for løv og bøss. En full takrenne kan fryse eller bli tett, som igjen kan føre til fukt- og frostskader på veggen.

Se flere bilder
takrenne løv

Foto: Chera Westman/Ifi.no

TAKRENNER: Ta bort løv og bøss fra takrennene så regnvannet renner unna dit det skal.

4. Vinduer

Sjekk tetningen rundt vinduer og dører for eventuelle lekkasjer og sprekker. Bytt ut tetningslister ved behov og flekk på maling der det er småskader. Hvis du utbedrer skadene raskt, trenger du ikke å male om alt. 

Se flere bilder
vindu

Foto: Bjørg Owren/Ifi.no

VINDUER: Trenger vinduene litt oppfrisking?

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.