Kategorier
Meny
Konto
Annonse
HappyHomes annons

Koden til farger som funker sammen

cloud_download
fullscreen
 • Koden til farger som funker sammen

  Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Per Erik Jæger/Fargerike, Høie

 • Koden til farger som funker sammen

  Foto:

 • Koden til farger som funker sammen

  Foto:

 • Koden til farger som funker sammen

  Foto:

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Annonse

Av praktiske hensyn er utvalget i en fargebar og fargekart begrenset, men det betyr ikke at mulighetene du har til å finne «din» farge er like begrenset. De som betjener blandemaskinen kan blande nærmest hvilken farge som helst, så om du ikke finner det du er på jakt etter i første omgang, så fortvil ikke.

Hemmelig kode

Malingsprodusentene setter sammen paletter med fint avstemte farger. Fargene har ulike navn, men ved siden av navnet finnes ofte en NCS-kode. Den er nærmest som en hemmelig kode til å finne andre farger som fungerer fint sammen. Koden angir hvor på fargesirkelen en farge stammer fra. Når den er kjent, er det lett finne farger som passer. 

Nøytrale farger lurer oss

Kodesystemet kan også hjelpe oss til å finne riktige nøytrale farger eller sette sammen en palett for hele rommet med utgangspunkt i den nøytrale veggfargen. Lyse, nøytrale veggfarger kan forlede oss til å tro at de tåler ethvert selskap. Slik er det ikke. Disse fargene er noen luringer. For selv den mest nøytrale fargen har en undertone av rødt, gult, oransje, blått, lilla eller grønt. Og kommer den i upassende selskap, skjærer det seg. Du kjenner at det ble feil, men skjønner ikke helt hvorfor. Hvis du har NCS-koden på veggfargen, er det lettere å forstå. 

Sikre kombinasjoner
Nyanselike farger

NYANSELIKE: Disse fargene funker sammen fordi de ligger nær hverandre i sorthet og kulørstyrke. Den mørkebrune er lagt til for å skape kontrast til de «snille» fargene. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Med koden i hånda er også veien åpen til grunnoppskriftene i fargesetting

Ton-i-ton: Dette er en velkjent og populær oppskrift. Her er det én farge (kulørtone) som brukes i mange nyanser. Les mer om ton-i-ton-oppskriften her.

Nyanselike farger: Med nyanselike mener vi farger som «ligner» på hverandre selv om de er ulike. Farger som er like sortaktige, hvitaktige, kulørsterke eller -svake vil klinge godt sammen. Les mer om nyanselike farger her.  

Hvis du vil kombinere ulike farger, for eksempel rosa, gult, blått og grønt, kan NCS-koden brukes for å finne de riktige nyansene.

Et blått eksempel:
Fargehjelp - Fargekart Butinox

MIDNATT: Vi fant «vår» blåfarge, men ønsker en annen palett. Veien videre er enkel når vi kjenner fargens NCS-kode. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Fargen Midnatt fra Butinox er en blåfarge som passer ypperlig i et soverom. På fargekartet er den satt sammen med Havblå samt en grønn, et par brunaktige og en fersken nyanse. Men vi kunne tenke oss et interiør med en myk, dempet atmosfære med blått ton-i-ton. På fargekartet er NCS-koden oppgitt, så da er veien videre enkel.

Midnatts NCS-kode er S 5020-R90B. Når vi skal finne ton-i-ton-fargene er det det bakerste leddet i koden som er interessant. R90B viser hvor på fargesirkelen Midnatt stammer fra. Når vi søker den opp i et nyanseatlas, åpenbarer mulighetene seg. Alle blånyanser med kode R90B stammer fra samme farge, og er dermed et trygt valg. Nå er det bare å fråtse i lysere, mørkere og mer fargesterke nyanser, og alt vil stemme.

Hvis du vil kombinere farger fra flere steder på fargesirkelen, er det første leddet i koden som viser vei. Den forteller hvor sortaktig og kulørsterk fargen er. Når du velger farger som har lik sorthet/hvithet eller kulørstyrke/svakhet, er du på trygg grunn.

Dette ble brukt

TON-I-TON (Blått soverom):

Veggfarge: Fargerikes Frostrøyk FR1348 – FARGERIKE

remove_circle_outline
keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
[Some text some message]