Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Nyanselike farger – harmoni og helhet

Her kan du jobbe med mange farger fra fargesirkelen. Dette er en god løsning for deg som liker mange farger, eller for deg som skal fargesette flere rom.

 • Nyanselike farger fra den sterke klare delen av fargetriangelet. Her er det en tydelig hovedfarge og hvitt og grått roer helhetsinntrykket.

  Foto:

 • Alle fargene hører hjemme innenfor det samme området i fargetriangelet.

  Foto:

 • Lyse, dempede nyanser.

  Foto:

 • Mørke, dempede nyanser.

  Foto:

 • Fargesterke nyanser.

  Foto:

Annonse
Annonse

Her velger du farger fra hele fargesirkelen. Løsningen ligger ikke på fargesirkelen, men i fargetriangelet. Fellesnevneren er plasseringen i fargetriangelet. Velger du farger fra samme område på triangelet vil du få farger som står godt til hverandre; like fargesterke, like hvitaktige, like sortaktige eller mellomtoner fra midt på triangelet. Nabofarger og kontrastfarger kan også være nyanselike.

Alle fargene hører hjemme innenfor det samme området i fargetriangelet.

Alle fargene hører hjemme innenfor det samme området i fargetriangelet.

Har du noen ganger opplevd at en rødfarge og grønnfarge er «akkurat like bare helt motsatt»? Da er de nyanselike. Bare vi demper fargene likt, vil de ha en felles karakter som får dem til å samarbeide.

I NCS-kodene på fargeprøven er det de første sifrene du må ha kontroll på; De to første angir sorthet i fargen, de to neste styrken på fargen. Dersom du har S 1010-Y80R; en hvitaktig kulørsvak rødtone (rosa), og vil ha blå, gul, grønn, turkis eller andre farger som matcher, velger du farger som har S1010- som første ledd i fargekoden, eller som er rett i nærheten.

For øyet virker dette riktig; pastellfargene klinger godt sammen, det samme gjør de mørke jordfargene og de kulørsterke fargene. Blander vi dem vil noen av fargene virke skitne, mens andre blir blasse eller grelle.

Nedenfor er noen eksempler.

Oppdatert: 17.12.2019  

Lær mer om farger:

Lær om: Oppskrifter på fargesetting

Lær om: Fargesirkelen og fargetriangler

Lær om: NCS-systemet

Fargeoppskrifter:

Ton-i-ton

Nabofarger

Kontrastfarger

NCS:

NCS-illustrasjoner og -koder er gjengitt med tillatelse fra NCS Norwegian Colour Senter AS. www.ncscolour.no/

NCS_system_adobergb_neg

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]