Kategorier

Meny

Konto

Nyanselike farger – harmoni og helhet

Her kan du jobbe med mange farger fra fargesirkelen. Dette er en god løsning for deg som liker mange farger, eller for deg som skal fargesette flere rom.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Nyanselike farger – harmoni og helhet

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Nordsjö

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her velger du farger fra hele fargesirkelen. Løsningen ligger ikke på fargesirkelen, men i fargetriangelet. Fellesnevneren er plasseringen i fargetriangelet. Velger du farger fra samme område på triangelet vil du få farger som står godt til hverandre; like fargesterke, like hvitaktige, like sortaktige eller mellomtoner fra midt på triangelet. Nabofarger og kontrastfarger kan også være nyanselike.

Dele på Pinterest Alle fargene hører hjemme innenfor det samme området i fargetriangelet.

Alle fargene hører hjemme innenfor det samme området i fargetriangelet.

Har du noen ganger opplevd at en rødfarge og grønnfarge er «akkurat like bare helt motsatt»? Da er de nyanselike. Bare vi demper fargene likt, vil de ha en felles karakter som får dem til å samarbeide.

I NCS-kodene på fargeprøven er det de første sifrene du må ha kontroll på; De to første angir sorthet i fargen, de to neste styrken på fargen. Dersom du har S 1010-Y80R; en hvitaktig kulørsvak rødtone (rosa), og vil ha blå, gul, grønn, turkis eller andre farger som matcher, velger du farger som har S1010- som første ledd i fargekoden, eller som er rett i nærheten.

For øyet virker dette riktig; pastellfargene klinger godt sammen, det samme gjør de mørke jordfargene og de kulørsterke fargene. Blander vi dem vil noen av fargene virke skitne, mens andre blir blasse eller grelle.

Nedenfor er noen eksempler.

Lyse dempede nyanser

Her er utgangspunktet turkis, rødt og gult. Så ulike farger – likevel danner de en harmonisk helhet. Nøkkelen ligger i nyansene: bare en anelse farge, mye hvitt og noe sorthet.

Dele på Pinterest Lyse, dempede nyanser.

Lyse, dempede nyanser.

Mørke dempede farger

Utgangspunktet er en varm rødfarge og en grønnfarge med gult. Alle er fargesterke og innholder mye sorthet. Høy grad av sorthet demper fargene og gir paletten et rolig uttrykk.

Dele på Pinterest Mørke, dempede nyanser.

Mørke, dempede nyanser.

Fargesterke nyanser

Utgangspunktet er de fire elementærfargene rød, gul, blå og grønn. Her blir vi nødt til å sperre øynene opp. Blikket springer fra den ene knallfargen til den andre. Så forskjellige og likevel like! Friskt og muntert, men de fleste vil nok nøye seg med dem i små doser.

Dele på Pinterest Fargesterke nyanser.

Fargesterke nyanser.

Lær mer om farger:

Lær om: Oppskrifter på fargesetting

Lær om: Fargesirkelen og fargetriangler

Lær om: NCS-systemet

Fargeoppskrifter:

Ton-i-ton

Nabofarger

Kontrastfarger

NCS:

NCS-illustrasjoner og -koder er gjengitt med tillatelse fra NCS Norwegian Colour Senter AS. www.ncscolour.no/

NCS_system_adobergb_neg

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]