For å forstå prinsippet med fargesirkelen, bør man først vite hvordan man knekker en NCS-kode.
Her finner du en enkel forklaring på det.
Fargesirkelen
I NCS-systemet er fargene ordnet i en sirkel der de fire elementærfargene gult, rødt, blått og grønt ligger på hver sin kvartsirkel med mellomfargene mellom seg.
Vi kaller fargene i fargesirkelen for fargetoner.
Fargetriangler
Fra hvert punkt i sirkelen (hver fargetone) kan vi tenke oss at det "vokser" ut fargetriangler.
Slik ser vi de rike variasjonsmulighetene som fargetonene rommer. Hver fargetone i sirkelen har sitt eget triangel.
I hvert enkelt fargetriangel vises de mange nyansene som alle fargetonene fra fargesirkelen kan få når de spiller sammen med sammen med sort og hvitt.
Maksimal fargestyrke er plassert i spissen til høyre, mens fargen toner ut mot hvitt i øverste hjørne og mot sort i nederste hjørne.
Hvordan en NCS-farge er plassert i triangelet.
Hvorfor er dette nyttig?
Alle fargene i hvert triangel er det man kaller ton-i-ton med hverandre. Uansett hvilken av nyansene i et triangel du velger, vil den matche de andre.
Ved å ta tankegangen fra fargetrianglene og fargesirkelen i bruk har man med andre ord fått seg et ypperlig verktøy i å finne fargenyanser til en harmonisk fargesetting.
Mange fargehandlere har utstyr fra NCS som verktøy i butikkene sine. Men det er ikke et must å ha tilgang til alle fargetrianglene. Det eneste man trenger å vite er at alle farger med likt sisteledd i NCS-koden er ton-i-ton med hverandre - fra de lyseste, til de mørkeste til de mest fargesterke. Sa da er det bare å velge og vrake i NCS-systemet!
For eksempel er S 1010-R30B, S 2060-R30B og S 7010-R30B ton i ton med hverandre.
NCS - et visuelt system
NCS er et visuelt fargesystem. Her handler det om farger slik øyet oppfatter dem. Systemet bygger på seks elementærfarger som oppfattes likt på tvers av kulturer: gult, rødt, blått, grønt, sort og hvitt.
Systemet skiller seg fra fargelæren fra skolen, der gult, rødt og blått ble satt i et system av primær-, sekundær- og komplementærfarger.
www.ncscolour.no
Kilde:
NCS-illustrasjoner og -koder er gjengitt med tillatelse fra NCS Norwegian Colour Senter AS. www.ncscolour.no/
