Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Fargesetting

Godt følge til brunt

MER VARIERT: Brunt er en spennende basis, og nyanser kan kombineres og varieres på mange måter. Kombinert med andre farger...   Bilder av: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Borge, Flügger, Norsjö
Brunt er på vei opp som en ny populær interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Vi stilte spørsmålet til Kine Angelo som er både interiørarkitekt og fargeforsker ved NTNU i Trondheim. 

Farger som passer deg

<b>TRENDFARGER:</b> De brune trendfargene er gyllen brune og har mer rødhet i seg enn det vi tidligere har tenkt på som brunt.
TRENDFARGER: De brune trendfargene er gyllen brune og har mer rødhet i seg enn det vi tidligere har tenkt på som brunt.

– Her er det mange muligheter. Vi kan jobbe med komplementærfarger, kulørtonelikhet eller nyanselikhet, sier fargeeksperten, og inviterer til en praktisk øvelse i fargelære.

– Men uansett metode så må du kjenne utgangspunktet for brunfargen din. Dernest må du bestemme hva du vil at fargene skal gjøre, det vil si hvilken atmosfære eller stil du ønsker, sier Angelo.

Hun forklarer at noe av utfordringen er at brunt ikke er en entydig farge. Mens det de fleste tenker på som brunt har utgangspunkt i gult, er fargene som omtales som brunt i trendsammenheng nå temmelig gyllenbrune og har mer rødhet i seg.

– Om fargen din er gulbrun, rødbrun eller kanskje grønnaktig brun er avgjørende når du skal finne gode kombinasjoner, sier Angelo.

<b>KAFFE:</b> Fargen på kaffebønner er brun. Blander vi den med ulike mengder fløte får vi en velkjent fargepalett.
KAFFE: Fargen på kaffebønner er brun. Blander vi den med ulike mengder fløte får vi en velkjent fargepalett.

Mye hjelp i fargekoden

Kjenner du NCS-koden på brunfargen, har du et godt hjelpemiddel til å komme videre. Da vet du hvor på fargesirkelen fargen ligger, og kan raskt finne fram blant aktuelle kulørtoner og nyanser. Kjenner du ikke koden, kan du be om hjelp i en fargehandel. De fleste har fargeatlas eller fargemåler som kan identifisere fargen.

Komplementærfarger

<b>KOMPLEMENTÆRFARGER:</b> Disse bruntonene kommer fra gult. Komplementærfargen er blått. Alle nyansene av blått kan være godt følge til gulaktige bruntoner.
KOMPLEMENTÆRFARGER: Disse bruntonene kommer fra gult. Komplementærfargen er blått. Alle nyansene av blått kan være godt følge til gulaktige bruntoner.

Mange foreslår blått og blågrønt som gode farger til brunt. De har da anvendt komplementærfarger, som er en god metode for å finne farger som matcher den brune. For å finne riktig tone og nyanse starter du med kulørtonen som er din brunfarges hovedfarge. Fargen som ligger rett ovenfor denne på fargesirkelen er komplementærfargen. I NCS-systemet ligger for eksempel Y og B, Y50R og B50G rett over hverandre. Komplementærfarger har den egenskapen at de forsterker hverandre på en harmonisk måte.

<b>GYLDENT BRUNT OG BLÅGRØNT:</b> Jo mer rødt det er i den brune, dess mer grønt er det i den blå komplementære fargen.
GYLDENT BRUNT OG BLÅGRØNT: Jo mer rødt det er i den brune, dess mer grønt er det i den blå komplementære fargen.

– Blått er komplementærfargen til brunt, den rene brune som i kaffebønne. Er brunfargen din mer rød velger du en mer grønnblå tone slik som teal, petroleum, sjøgrønn, osv. Jo mer rødt det er i den brune, dess mer grønt i den blå komplementære fargen, forklarer hun.

Hvor rolig eller livlig du vil ha paletten styrer du med å velge nyanse av fargen. 

<b>BRUNT OG BLÅTT:</b> Her har den lyse brune fått følge av en relativt kulørsterk blå, en kombinasjon av komplementærfarger. Utgangspunktet for den brunaktige veggfargen ligger rundt Y10R (gult med litt rødt). (Foto: Flügger)
BRUNT OG BLÅTT: Her har den lyse brune fått følge av en relativt kulørsterk blå, en kombinasjon av komplementærfarger. Utgangspunktet for den brunaktige veggfargen ligger rundt Y10R (gult med litt rødt). (Foto: Flügger)

Kulørtonelikhet

<b>KULØRTONELIKHET:</b> Her er utgangspunktet én farge på fargesirkelen. Den varieres i lyse og mørke toner. Dette gir en harmonisk og rolig helhet. Naturmaterialer er ikke nøytrale, de er faktisk temmelig brune.
KULØRTONELIKHET: Her er utgangspunktet én farge på fargesirkelen. Den varieres i lyse og mørke toner. Dette gir en harmonisk og rolig helhet. Naturmaterialer er ikke nøytrale, de er faktisk temmelig brune.

Ønsker du et rolig interiør, bare med litt variasjon i fargene er kulørtonelikhet løsningen. Dette er oppskriften vi ofte kaller ton-i-ton. Når du har funnet kulørtonen til den brune hovedfargen, kombiner du den med lysere og mørkere nyanser i samme kulørtone.

– Hvis kulørtonen ligger rund Y 50 R kan det være flott å kombinere med de mer kjente kaffefargene, som cafe latte, cappuccino, osv., foreslår Angelo. 

<b>NORDISK:</b> At farger påvirker hverandre er velkjent. Her ser vi hvordan lyst treverk gir de gylne bruntonene en klar føring mot en nordisk stil.
NORDISK: At farger påvirker hverandre er velkjent. Her ser vi hvordan lyst treverk gir de gylne bruntonene en klar føring mot en nordisk stil.

Hun minner om at tre og andre naturmaterialer er brune og hører med i palettene.

– Ønsker du en skandinavisk stil kombinerer du fargen din med lyse nordiske treslag. For en mer eksotisk stil kombinerer du med mørkere tresorter. Som harmonisk kontrast er det flott med noen små innslag av blått/blågrønt (komplementært), sier hun.

Hvis den brune ikke er for rødlig kan plommefarger og rødlige lillatoner være en sprek kontrast. Man kan oppnå at den gylne brune oppfattes mer syrlig enn den er.

<b>EKSOTISK:</b> Når det lyse treverket erstattes med mørkt treslag får fargene en tydelig klang mot en mer eksotisk eller kontinental stil.
EKSOTISK: Når det lyse treverket erstattes med mørkt treslag får fargene en tydelig klang mot en mer eksotisk eller kontinental stil.

Nyanselikhet

<b>NYANSELIKE 1:</b> Man kan med hell kombinere brunt med farger fra hele fargesirkelen. Hemmeligheten for et vellykket resultat ligger i å velge nyanselike farger. Det vil si at fargene har lik sorthet eller de kan være like kulørsterke. Høy sorthet gir
NYANSELIKE 1: Man kan med hell kombinere brunt med farger fra hele fargesirkelen. Hemmeligheten for et vellykket resultat ligger i å velge nyanselike farger. Det vil si at fargene har lik sorthet eller de kan være like kulørsterke. Høy sorthet gir

Den oppskriften som byr på flest muligheter er å kombinere flere farger i samme nyanse. Da kan du i prinsippet velge fra hele fargesirkelen. Dersom brunfargen din er S 4010-Y50R kan du kombinere med alle farger i nyanser i nærheten av 4010. (40 sort, 10 kulørthet)

– De gylne bruntonene vil finne godt følge i andre farger med tydelig dempet sorthet.  Hvis vi ser for oss fargetriangelet til NCS er dette farger som ligger midt inne i triangelet, samt de som ligger nærmere gråskalaen, forklarer Angelo. 

Matte farger

– Når vi snakker om farger relatert til dagens trendbilde så er det viktig å nevne at nesten viktigere enn selve fargene er at de skal være matte, avslutter Kine Angelo.

<b>NYANSELIKE 2:</b> Putestoffet glir fint inn i helheten, selv om mønsteret har både gult, blått, grønt og rødt i seg. Hemmeligheten er nyanselikheten. Lik sorthet gjør at fargene virker dempet og klinger godt sammen.
NYANSELIKE 2: Putestoffet glir fint inn i helheten, selv om mønsteret har både gult, blått, grønt og rødt i seg. Hemmeligheten er nyanselikheten. Lik sorthet gjør at fargene virker dempet og klinger godt sammen.
Les også Fargesirkelen og fargetriangler

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Fargesetting

Beckers annons

Nyeste artikler