IFI logo
Se flere bilder
Hva betyr S i NCS-systemet?

Foto: Helen Furu/ifi.no

Hva betyr S i NCS-systemet?

Natural Color System er et svært nyttig system som gjør det mulig å beskrive enhver farge i form av tall og bokstaver. Men hva betyr S'en man ofte finner i koden? Og er den av betydning?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fargekode kan for eksempel se ut som dette; NCS S 0540-R90B. Ved å ta en titt på våre kode-knekkesider lærer du raskt å finne ut hva de ulike leddene i koden betyr. Men det er ofte forvirring rundt hva den enkeltstående S'en vi ofte finner står for. Her kommer en forklaring.

S'en står for Second Edition. Dette fordi det i 1995 kom ut en ny kolleksjon farger, etter at det kom et forbud mot blant annet blyholdige pigmenter i malingen. Den nye kolleksjonen er basert på miljøgodkjente pigmenter som en erstatning for de gamle pigmentene. Denne endringen medførte at man ikke greide å reprodusere alle farger identisk med de tidligere, og som en konsekvens av dette måtte hele fargeutvalget revideres. Mange farger ble lagt til og noen fjernet. Totalt gikk antall farger opp fra 1545 til 1750 stk. I 2004 ble fargeutvalget utvidet med ytterligere 200 farger, så i dag består NCS Second Edition av totalt 1950 farger.

Mange malingsprodusenter benytter ikke de standardiserte fargene og mikser istedenfor sine egne fargenyanser. Når dette er tilfelle tilhører fargene ikke i Second Edition-kolleksjonen - og S'en uteblir. Mange av fargene med og uten S i fargekoden kan være like, men for enkelte farger finnes store nyanseforskjeller. Det er dermed viktig å ikke glemme S'en når du er på utkikk etter en bestemt farge. Om du ikke er obs kan du ende opp med en helt annen farge enn den du var på jakt etter.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.