IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Hva betyr S i NCS-systemet?

Foto: Helen Furu/ifi.no

Hva betyr S i NCS-systemet?

Natural Color System er et svært nyttig system som gjør det mulig å beskrive enhver farge i form av tall og bokstaver. Men hva betyr S'en man ofte finner i koden? Og er den av betydning?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fargekode kan for eksempel se ut som dette; NCS S 0540-R90B. Ved å ta en titt på våre kode-knekkesider lærer du raskt å finne ut hva de ulike leddene i koden betyr. Men det er ofte forvirring rundt hva den enkeltstående S'en vi ofte finner står for. Her kommer en forklaring.

S'en står for Second Edition. Dette fordi det i 1995 kom ut en ny kolleksjon farger, etter at det kom et forbud mot blant annet blyholdige pigmenter i malingen. Den nye kolleksjonen er basert på miljøgodkjente pigmenter som en erstatning for de gamle pigmentene. Denne endringen medførte at man ikke greide å reprodusere alle farger identisk med de tidligere, og som en konsekvens av dette måtte hele fargeutvalget revideres. Mange farger ble lagt til og noen fjernet. Totalt gikk antall farger opp fra 1545 til 1750 stk. I 2004 ble fargeutvalget utvidet med ytterligere 200 farger, så i dag består NCS Second Edition av totalt 1950 farger.

Mange malingsprodusenter benytter ikke de standardiserte fargene og mikser istedenfor sine egne fargenyanser. Når dette er tilfelle tilhører fargene ikke i Second Edition-kolleksjonen - og S'en uteblir. Mange av fargene med og uten S i fargekoden kan være like, men for enkelte farger finnes store nyanseforskjeller. Det er dermed viktig å ikke glemme S'en når du er på utkikk etter en bestemt farge. Om du ikke er obs kan du ende opp med en helt annen farge enn den du var på jakt etter.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.