Kategorier
Meny
Konto
Annonse
HappyHomes annons

Ikke la deg lure av nøytrale basisfarger

cloud_download
fullscreen
  • Ikke la deg lure av nøytrale basisfarger

    Foto: Nordsjö, Butinox Interiør, Arena

  • Ikke la deg lure av nøytrale basisfarger

    Foto:

  • Ikke la deg lure av nøytrale basisfarger

    Foto:

Har du lyst til å friske opp stuen og få inn litt mer liv og energi inn blant lyse vegger og lyst tregulv? Da kan det være lurt å huske på at disse lyse fargene egentlig er noen kameleoner og slett ikke nøytrale.

Annonse

Mange har lyst tregulv, hvitaktige vegger og grå eller beige sofa. Og det er lett å tenke at dett er en nøytral basis der det meste passer inn. Men det vi omtaler som nøytralt har egentlig mye farge, og kler ikke å komme sammen med hva som helst. For å unngå feilkjøp er det en god start å finne ut hva som skjuler seg i disse nøytralene.  Slik unngår man at en farge som er «helt nøytral» et sted plutselig blir rosa et annet sted, eller en varm hvitaktig tone blir skitten og kjølig.

Mye informasjon i NCS-koder

Er det rene gråtoner på aksen mellom hvitt og sort, eller de har en anelse kulør mot gult, rødt, blått eller grønt? Nyansene påvirkes og forsterkes når de settes sammen med andre farger. Størst blir effekten når fargene som settes til er kulørsterke. Mengden er også med å påvirke resultatet. Når det gjelder veggfarge er det mye nyttig informasjon i NCS koden på fargeprøven.  Bokstavene i det siste leddet angir hvor på fargesirkelen fargen kommer fra. Y står for gult, R = rød, B = blå, G = grønn. Står det N i koden er den helt nøytral.  Står det Y eller R i koden har fargen en varm tone.  Er det B eller G i koden vil fargen oppleves kjøligere. 

Her kan du lese mer om hvordan NCS-koder knekkes.

Tre og betong er ikke fargeløst
<p>Gult og blått: Slett ikke så nøytralt som man skulle tro. Her har treverket mye gult i seg, mens vegger og tak oppleves blå. Fargen på gulvet er tilnærmet S 4020-Y30R og gir mye varme til rommet.</p>

Gult og blått: Slett ikke så nøytralt som man skulle tro. Her har treverket mye gult i seg, mens vegger og tak oppleves blå. Fargen på gulvet er tilnærmet S 4020-Y30R og gir mye varme til rommet.

Mange tenker også på naturmaterialer som nøytrale. At gulvet er en stor flate og har mye farge er det mange som glemmer. Et lakkert eikegulv kan for eksempel være temmelig gult. Er det hvitbeiset kan det ha en nyanse av rosa. Merbau er faktisk oransje og betong er blå.

Mange har nok opplevd at en farge som er «helt nøytral» et sted plutselig blir rosa et annet sted, eller en varm hvitaktig tone kan bli skitten og kjølig. Fargene påvirkes av omgivelsene, derfor må de vurderes der de skal brukes og i den helheten de skal inn i. 

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]