IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Ikke vær mørkeredd når du pusser opp!

Foto: Nordsjö, Borge, Beckers, Jan Lillehamre/ifi.no, Sturla Bakken

Ikke vær mørkeredd når du pusser opp!

Lyst på mørke interiørfarger, men redd for at de skal få rommet til å virke mindre? Det er det ingen grunn til!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hvorfor skal alt virke så stort, når det vi egentlig trenger er en lun hule? spør fargeekspert Dagny Thurman-Hoelseth.

Man har lest om de mørke interiørfargene som trend i lang tid, men det er først nå i det siste at den mørkere fargesettingen virkelig har begynt å bre om seg.

- Bransjen var tidlig ute med å varsle den nye trenden. Men det tar litt tid fra vi ser det nedover i Europa til det blir trend her hjemme, og steget var langt fra det helt hvite og over til det mørke, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Men gjennom grå og greige, og deretter mer farger som blågrønn, har spranget til de mørkere veggfargene ikke blitt like langt.

- Nå ser vi at folk tør mye mer! Selv om noen selvfølgelig fortsatt er opphengt i myten om at mørke farger gjør rommet mindre – noe som ikke er tilfelle, sier Owren.

Økt trivsel med mørkere vegger

Thurman-Hoelseth er helt enig i at de mørke fargene ikke gjør rommet mindre, og forstår heller ikke helt frykten for dette.

- Betyr det egentlig noe om et rom ikke virker større enn det det faktisk er? Hvem har sagt at man trives best i store rom? I realiteten kan trivselen være like høy og noen ganger høyere i litt mørkere rom fordi de får en mye lunere stemning, mener Thurman-Hoelseth.

Selv om de store veggflatene i rommet er mørke, er det ikke dermed sagt at rommet trenger å være mørkt.

- Belysning er selvfølgelig veldig viktig. Da snakker jeg ikke om naturlig lys fra vinduer, men rett og slett nok lamper. Så lenge man har god belysning, blir jo ikke rommet for mørkt, det får bare en lunere stemning, sier hun videre.

Se flere bilder
Blå vegger kan gi en rolig og harmonisk stemning.

Foto:

Blå vegger kan gi en rolig og harmonisk stemning.

Prøv flere farger på veggen

Et stikkord for å finne den riktige nyansen er oppstrøksprøver.

- Ikke vær redd for mørke farger på fargeprøvene. Alt ser lysere ut når det kommer opp på veggen. Ta med flere fargeprøver, også én du synes er for mørk, og test dem ut på veggen. Du vil ikke bli den første som blir overrasket over at ting ser lysere ut enn du i utgangspunktet hadde regnet med, avslutter Owren. 

Se flere bilder
Utfordre deg selv litt med fargeprøvene

Foto:

Utfordre deg selv litt med fargeprøvene

Mer informasjon

www.borge.no

www.beckers.no

www.nordsjo.no

www.thedailydagny.com

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.