Kategorier

Meny

Konto

Få større rom uten å bygge om

Et lite rom kan med enkle tiltak oppleves som mer romslig. Med riktig valg av maling, farger og andre interiørelementer vil du kunne få større rom – uten å måtte bygge om.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Få større rom uten å bygge om

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no, Mona Gundersen/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, Beckers, Borge, Nordsjö, Fargerike

Også om det rent fysisk ikke er trangt, kan et rom oppleves som mørkt og lite. Langt fra like hyggelig som potensialet ville tilsi. Noen enkle grep kan få slike rom til å virke større og mer innbydende.

Her er åtte tips til som gir deg en følelse av romslighet, uten at du må rive veggene. Og – å male alle flater hvite, er ikke et av disse!

1. MAL TAKET

Mørke tak, som for eksempel umalte paneltak, trekker himlingen ned, og gir en hulefølelse. Mal taket i en lys farge og gi rommet bokstavelig talt et løft. Hvite farger er trygt, men ikke det eneste alternativet. Hva med en lys grå farge? Eller andre bleke fargetoner?

Dele på Pinterest Lyse tak løfter himlingen og gjør rommet mer romslig. Foto: Per Erik Jæger/ifi.no

Lyse tak løfter himlingen og gjør rommet mer romslig. Foto: Per Erik Jæger/ifi.no

2. SATS PÅ LYST GULV

Mørke gulv gir tyngde og kontur til rommet. Omvendt gir lyse gulv en følelse av letthet og romslighet. Lyse treslag som ask og hvitpigmentert eik eller furu vil fungere godt. Hvis du ikke ønsker å skifte gulv, kan langt på vei alle gulvmaterialer males i ønsket farge. 

Dele på Pinterest Mal ditt eksisterende gulv i en lys farge! Foto: Beckers

Mal ditt eksisterende gulv i en lys farge! Foto: Beckers

3. SEND LYSET INN

Mal vinduskarmer, vindusbrett og omramminger med helblank maling i en lys farge. Blanke flater rundt vinduet vil hjelpe til å spre lyset inn i rommet. Kriker og kroker vil oppleves som lysere.

Men begrens bruken av helblank maling til vinduer og eventuelt dører og øvrig listverk. I kombinasjon med matte vegger – malte eller tapetserte – vil de blanke detaljene være svært effektive.

Et alternativ til å male vindusomrammingen, er å kle den inn med blanke fliser, eller fliser med speileffekt. Flisene vil da gjøre den samme jobben med å spre lyset, samtidig som det gir karakter og tilfører noe unikt til rommet. 

Dele på Pinterest Fliser i rustfritt stål, blank mosaikk og høyglansmaling i vinduet sprer lyset inn i rommet. Foto: Espen Grønli/ifi.no

Fliser i rustfritt stål, blank mosaikk og høyglansmaling i vinduet sprer lyset inn i rommet. Foto: Espen Grønli/ifi.no

4. VELG KALDE VEGGFARGER

Med varme farger trekkes veggene sammen og lager et lunere og koseligere interiør. Ønsker du å forstørre rommet, vil kalde veggfarger kunne gjøre jobben. Kalde farger bidrar til illusjonen av å flytte veggene utover. Det får rommet til å føles romsligere og lysere.

I vårt kalde nordiske klima er de aller kjøligste fargene ikke alltid en slager. Bleke, duse nyanser av grått, blått eller grønt kan fungere fint som lysgivere. Helhvite veggfarger vil få rommet til å virke sterilt og livløst. Med farge skapes romfølelse, kontraster og liv. 

Dele på Pinterest Kalde farger lager romslighet, mens varme farger gir lunhet. Foto: Fargerike

Kalde farger lager romslighet, mens varme farger gir lunhet. Foto: Fargerike

5. LAG ILLUSJONER

Når du maler veggen, ikke mal helt opp til taket. Eller – når du maler taket, fortsett et stykke ned på veggen. Ved å la de ti øverste centimeterne av veggen ha samme farge som taket lages en illusjon av ekstra romhøyde. Det ekstra feltet med lys farge vil visuelt strekke takhøyden, og få rommet til å se høyere ut. 

Dele på Pinterest La den øverste delen av veggen ha samme farge som taket. Foto: Beckers

La den øverste delen av veggen ha samme farge som taket. Foto: Beckers

6. REFLEKTER LYS

Plasser speil strategiske steder i rommet. Forsøk å få dem til å reflektere lyset fra vinduene, uten at du ser deg selv når du sitter i godstolen. Bruk gjerne store gulvspeil, og len dem mot en vegg. Det vil få det lyse taket til å reflekteres og lysne hele inntrykket. «Mangler» det et vindu i ytterveggen, kan et speil gi illusjonen av et ekstra vindu.

Prøv å få lyset fra vinduet til å reflekteres i speilet. Et morsomt tips er å kle innsiden av vinduskarmen med speil. Det skaper en fantastisk effekt, gir mye mer dagslys.

Dele på Pinterest Et gulvspeil lent mot veggen hjelper til med å visuelt forstørre rommet. Foto: Mona Gundersen/ifi.no

Et gulvspeil lent mot veggen hjelper til med å visuelt forstørre rommet. Foto: Mona Gundersen/ifi.no

8. LAG ROM I ROMMET

Ved å definere ulike soner i rommet ved bruk av maling, tapet, tepper og farger, lager du rom i rommet. Det kan få selve hovedrommet til å oppleves som større.

Å bruke farge på veggflatene skaper kontraster, og gjør det enklere å oppfatte rommets faktiske størrelse og form. Farger gir romslighet, og det koster ikke mer å bruke farger, enn å male hvitt.

Dele på Pinterest Miks tapet og maling, ulike tapeter eller ulike farger og lag rom i rommet. Foto: Borge

Miks tapet og maling, ulike tapeter eller ulike farger og lag rom i rommet. Foto: Borge

Dele på Pinterest Lys er nøkkelen til romslighet. Flater som reflekterer, sprer og ikke stjeler lyset gjør optisk rommet større.

Lys er nøkkelen til romslighet. Flater som reflekterer, sprer og ikke stjeler lyset gjør optisk rommet større.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]