IFI logo
Se flere bilder
Rom over garasjen er en god idé

Foto: Anne Bråtveit

Rom over garasjen er en god idé

Når man har hus og garasje og behov for mer plass, kan et påbygg over garasjen være løsningen. Og løsningen kan bli ekstra god når man søker hjelp hos en interiørarkitekt.

Bjørg Owren/ Interiør&Møbler 2017

Bjørg Owren/ Interiør&Møbler 2017
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var akkurat det en familie fra Tønsberg gjorde. Først fikk de godkjent fasadetegningene av kommunen, deretter kontaktet de Nyfelt og Strand Interiørarkitekter for å få løst utfordringen med interiøret. Og løsningen ble så bra at den er et av signalprosjektene i NILs Årbok for 2017.

Se flere bilder
Mediemøbel

Foto:

MER FARGER: Interiørarkitekten laget en fargeplan tilpasset huset. I det plassbygde mediemøbelet er flere av fargene representert.

Lite rom – mange behov

Familen ønsket seg et ekstra oppholdsrom med TV, kontor og et soverom på relativt liten plass. De ønsket også mer farger i huset. I tillegg ville de bytte ut den gamle peisen med en mer stram og energieffektiv løsning i stuen.

– De ytre rammene med plassering av vinduer og døråpninge var bestemt, så jobben min ble å få plassert en mediabenk, trapp opp til sovehemsen og få inn en sittegruppe i det forholdsvis lille rommet, sier interiørarkitekt MNIL Anne-Linn Nyfelt.

Praktiske løsninger

Generelt synes hun det er en fordel om interiørarkitekten kommer inn samtidig med arkitekten. Dette gjelder særlig for nybygg.

– Arkitekten jobber gjerne utenfra og inn, mens vi ser det innenfra og ut. Da kan vi sikre at det blir tilstrekkelig plass til skapløsninger, den brede senga eller den store sofaen. Ofte er det bare små justeringer som skal til for å gjøre løsningen bedre, men når vinduer og dører er låst, er det for sent. sier Nyfelt.

Her fikk hun kabalen til å gå opp ved å slå flere funksjoner sammen. Trappen og mediabenken ble plassert på samme vegg. Og de nederste trinnene i trappen oppleves som en del av innredningen under.

En topp trapp

Byggherren fulgte opp håndverkerne under selve byggeprosessen, mens interiørarkitekten tok seg av bestilling, oppfølging av spesialinnredningen og trappen.

– Trappen skal møbelsnekkeren ha mye ære for, sier Nyfelt. Hun hadde tegnet trappen med slanke dimensjoner som passet perfekt inn i rommet. Men det viste seg at trappeleverandørene, som ble kontaktet, kun ville levere trapper som var standard i deres sortiment.

– At denne hemstrappen fikk et liv, er mye takket være en løsningsorientert møbelsnekker som klarte å se forbi alt som var vanskelig og utfordrende, og ikke minst en kvalitetsbevisst kunde, sier interiørarkitekten.

Se flere bilder
Spesialbygget trapp

Foto:

SPESIALBYGGET: En løsningsorientert møbelsnekker laget trapp etter interiørarkitektens anvisninger.

Se flere bilder
Hems

Foto:

HEMS: Trappen leder opp til hemsen, som kan fungere både som lekeplass og ekstra overnattingsrom for gjester.

Farger som kler huset

Familien var lei av alle hvite og nøytrale overflater ellers i boligen, og ønsket noen fargeinnslag. Grågrønne terrazzofliser ble derfor valgt på gulvet, et materiale som også kler huset.

– Dette var også en praktisk løsning, siden rommet har direkte utgang til hagen, og dette er et materiale som tåler våte sko og bruk over tid, opplyser Nyfelt.

Fargepaletten ellers er holdt i lyse farger, og et par vegger malt i sterke og dype valører vel tilpasset 60-tallshuset.

Det ble for øvrig laget en fargeplan for hele huset. Interiørarkitekten laget også ny peisløsning som bidro til mer farge i stuen.

– Den nye peisen ble kledd med små gulgrønne mosaikkfliser for å tilføre stuen litt mer farge, og for å gi huset en gjennomgående ny fargeholdning og fornyelse, forteller hun.

Se flere bilder
Store fliser

Foto:

SMALE FUGER: Flisene er store og fugene smale. Slik oppnås et gulv som opptrer rolig og mest mulig som én flate.

Se flere bilder
Peis med mosaikkfliser

Foto:

MOSAIKK: Den nye peisen er kledd med små mosaikkfliser som gir farge til interiøret.

Hvitt for helhetens skyld

Vinduene til påbygget var bestilt ferdig malt i fargen klassisk hvitt. Derfor ble vindusnisjen og ytterveggen malt i samme hvitfarge, for å få en fin helhet mellom veggen, den listefrie vindusnisjen og de hvite vinduene. Den hvitpigmenterte eiken i trappetrinnene og de plassbygde møblene bringer inn lunhet og varme.

– Eiken spiller godt opp mot det hvite stålet, flisene på gulvet og de slette gipsveggene, forklarer Anne-Linn Nyfelt.

I taket ble himlingen kledd med perforerte gipsplater for å dempe akustikken som lett kan oppstå i slike rom.

Se flere bilder
Listfrie vinduer

Foto:

SØMLØST: Vinduene var ferdig malt i klassisk hvitt. Fargen er tatt videre inn i vindusnisjen og veggen for å få en fin helhet.

Se flere bilder
Gul vegg

Foto:

FARGET VEGG: Ytterveggene er holdt hvite, mens veggene mellom rommene er malt i farger fra den nye paletten.

Belysning en del av helheten

Helhet er et gjennomgående tema når vi snakker med interiørarkitekten, så vi kan ikke forlate prosjektet uten å snakke om belysning.

– Belysningen bør også med i planleggingen fra starten av. Den må sees i sammenheng med møbleringen, anbefaler interiørarkitekten. Utfordringen er å få nok lys, og det skal være riktig plassert. I dette prosjektet ble belysningen nøye prosjektert i forhold til møbleringen, avslutter hun.

Interiør&Møbler, NILs Årbok 2017

NIL, Norske interiørarkitekters- og møbeldesigneres Landsforening gir hvert år ut en bok, der de presenterer det fremste av dagens interiørarkitektur. Boken for 2017 ble lansert i slutten av september og kan bestilles på nil.no.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.