Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Fargesetting

Slik finner du farger som føles bra sammen

  Butinox
Har du lyst til å innrede med flere farger, men synes det er vanskelig å finne gode kombinasjoner? Da har Jenny Bull-Gustavsen fra Butinox trikset som hjelper deg i gang.
Fargesirkel
FARGEHJULET: Med Ittens fargesirkel har du god oversikt over hvilke farger som ligger på motsatt side av hverandre, og god hjelp til å finne farger som klinger godt sammen.

– Lag en fargekake basert på en hovedfarge du liker, og suppler med nyanser av komplementærfargen som tilleggsfarger. Da er du godt i gang, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

En fargekake er en sirkel med alle fargene i rommet. De største feltene representerer de fargene det skal være mest av, slik som til gulv og vegger. De mindre stykkene viser fargene til møbler, listverk, dører og pynte.

Jenny har innført teknikken med fargekaker i sitt fargekart, og erfart at det er god hjelp for mange.

– Bruk komplementærfarger, det er farger som i prinsippet spiller hverandre gode. Det gir et mer levende og interessant interiør enn når alle fargene ligger tett på hverandre i fargesirkelen, sier hun.

Hennes råd er å mikse flere farger og nyanser av disse, for det holder ikke bare med en farge om vi skal lykkes i å skape et levende uttrykk. Men flere farge betyr ikke «fargesterkt», «grelt» eller «skrikende». 

– Du skaper fint rolige, harmonisk og elegante rom med flere farger. Det avgjørende er hvilke nyanser du går for, samt at man kan bruke ton i ton av fargene som velges i fargepaletten sier Jenny Bull-Gundersen.

Slik gjør du det

Fargetriangel NCS
NCS: Fra hver farge på fargesirkelen kan det lages utallige nyanser. Fargetrianglene til NCS-fargesystem gir fin oversikt over mulighetene. NCS

  1. Start med en farge du liker som hovedfarge, og velg et par nyanser av denne fargen, lysere eller mørkere.
  2. Finn ut hvor den ligger på fargesirkelen.
  3. På motsatt side av fargesirkelen finner du fargene til de mindre kakestykkene. Her ligger komplementærfargen.
  4. Dersom du ikke liker den som ligger rett over, velger du en farge som ligger ved siden av.
  5. Velg flere nyanser, noe lyst, noe mørkt og en liten dose kulørsterkt for å stramme opp og som prikken over i-en.
  6. Hvor mange «kakestykker»/farger er opp til deg.

Et blått eksempel

Fargekake Butinox
FARGEKAKE: Her er hovedfargene to blå nyanser. De kombineres med beige, rosa og rødtoner som er ulike nyanser av rødorange som ligger på motsatt side av blått på fargesirkelen. Butinox

Jenny viser fargekaken hun laget til et blått soverom. Hun startet med to blåtoner, en dyp og en mer dus blå.  Komplementærfargen er oransje, men hun gikk for en litt mer rødlig kontrast. Så her vek hun litt fra prinsippet om fargen på motsatt side, og tok heller en ved siden av. Det er lov!

– Interiørdetaljer i sotet rosa og dempede beigetoner står fantastisk frem mot den blå bakgrunnen, sier hun, og anbefaler å velge toner som faller naturlig i hverandre.

 – Gå gjerne fra lyst til mørkt i samme fargefamilie. Her spiller du på både på ton-i-ton og komplimentærfarger. Slipp deg løs og lek med fargene. Med litt trening lager du dine egne supergode fargekaker, forsikrer den erfarne fargesetteren.

Se flere fargekaker på Enkelfornyelse.no

Blått og rosa interiør
SAMSPILL: Helheten er et samspill mellom farger, materialer, møbler og pyntegjenstander. Ofte bare liten pyntegjenstand som setter prikken over i-en med den sterkeste fargen. Butinox
Sette sammen flere farger
NATUR: Grønne planter og naturmaterialer passer de fleste steder, og gir et levende og avslappet inntrykk. Veggen er malt med Butinox Interiør Stue & Sov Matt farge 5936 Dypt Vann. Krakken er malt med Quick Bengalakk farge 5931 Solnedgang. Butinox
Blått soverom
HAVGUD: De to hovedfargene fra fargekaken er brukt på veggene, dør og vindusomramming. Med den lyseste nyansen, "Dypt vann", på vegg og "5938 Havgud" på dør og vindu. Butinox
Les også 8 tips som gir deg den perfekte veggfargen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Fargesetting

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons