Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Slik finner du farger som føles bra sammen

Har du lyst til å innrede med flere farger, men synes det er vanskelig å finne gode kombinasjoner? Da har Jenny Bull-Gustavsen fra Butinox trikset som hjelper deg i gang.

 • <b>SOV GODT:</b> Blått er en populær soveromsfarge, som blir ekstra behagelig i følge med beige og rødnyanser som du finner ca. på motsatt side av fargesirkelen. Veggen er malt med Butinox Interiør Stue & Sov Matt farge 5936 Dypt Vann. Vinduskarm malt i farge 5938 Havgud.

  Foto: Butinox

 • <b>FARGEHJULET:</b> Med Ittens fargesirkel har du god oversikt over hvilke farger som ligger på motsatt side av hverandre, og god hjelp til å finne farger som klinger godt sammen.

  Foto:

 • <b>NCS:</b> Fra hver farge på fargesirkelen kan det lages utallige nyanser. Fargetrianglene til NCS-fargesystem gir fin oversikt over mulighetene.

  Foto: NCS

 • <b>FARGEKAKE:</b> Her er hovedfargene to blå nyanser. De kombineres med beige, rosa og rødtoner som er ulike nyanser av rødorange som ligger på motsatt side av blått på fargesirkelen.

  Foto: Butinox

 • <b>SAMSPILL:</b> Helheten er et samspill mellom farger, materialer, møbler og pyntegjenstander. Ofte bare liten pyntegjenstand som setter prikken over i-en med den sterkeste fargen.

  Foto: Butinox

 • <b>NATUR:</b> Grønne planter og naturmaterialer passer de fleste steder, og gir et levende og avslappet inntrykk. Veggen er malt med Butinox Interiør Stue & Sov Matt farge 5936 Dypt Vann. Krakken er malt med Quick Bengalakk farge 5931 Solnedgang.

  Foto: Butinox

Annonse
Annonse
Fargesirkel

FARGEHJULET: Med Ittens fargesirkel har du god oversikt over hvilke farger som ligger på motsatt side av hverandre, og god hjelp til å finne farger som klinger godt sammen.

– Lag en fargekake basert på en hovedfarge du liker, og suppler med nyanser av komplementærfargen som tilleggsfarger. Da er du godt i gang, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

En fargekake er en sirkel med alle fargene i rommet. De største feltene representerer de fargene det skal være mest av, slik som til gulv og vegger. De mindre stykkene viser fargene til møbler, listverk, dører og pynte.

Jenny har innført teknikken med fargekaker i sitt fargekart, og erfart at det er god hjelp for mange.

– Bruk komplementærfarger, det er farger som i prinsippet spiller hverandre gode. Det gir et mer levende og interessant interiør enn når alle fargene ligger tett på hverandre i fargesirkelen, sier hun.

Hennes råd er å mikse flere farger og nyanser av disse, for det holder ikke bare med en farge om vi skal lykkes i å skape et levende uttrykk. Men flere farge betyr ikke «fargesterkt», «grelt» eller «skrikende». 

– Du skaper fint rolige, harmonisk og elegante rom med flere farger. Det avgjørende er hvilke nyanser du går for, samt at man kan bruke ton i ton av fargene som velges i fargepaletten sier Jenny Bull-Gundersen.

Slik gjør du det

Fargetriangel NCS

NCS: Fra hver farge på fargesirkelen kan det lages utallige nyanser. Fargetrianglene til NCS-fargesystem gir fin oversikt over mulighetene.
(NCS)

 1. Start med en farge du liker som hovedfarge, og velg et par nyanser av denne fargen, lysere eller mørkere.
 2. Finn ut hvor den ligger på fargesirkelen.
 3. På motsatt side av fargesirkelen finner du fargene til de mindre kakestykkene. Her ligger komplementærfargen.
 4. Dersom du ikke liker den som ligger rett over, velger du en farge som ligger ved siden av.
 5. Velg flere nyanser, noe lyst, noe mørkt og en liten dose kulørsterkt for å stramme opp og som prikken over i-en.
 6. Hvor mange «kakestykker»/farger er opp til deg.

Et blått eksempel

Fargekake Butinox

FARGEKAKE: Her er hovedfargene to blå nyanser. De kombineres med beige, rosa og rødtoner som er ulike nyanser av rødorange som ligger på motsatt side av blått på fargesirkelen.
(Butinox)

Jenny viser fargekaken hun laget til et blått soverom. Hun startet med to blåtoner, en dyp og en mer dus blå.  Komplementærfargen er oransje, men hun gikk for en litt mer rødlig kontrast. Så her vek hun litt fra prinsippet om fargen på motsatt side, og tok heller en ved siden av. Det er lov!

– Interiørdetaljer i sotet rosa og dempede beigetoner står fantastisk frem mot den blå bakgrunnen, sier hun, og anbefaler å velge toner som faller naturlig i hverandre.

 – Gå gjerne fra lyst til mørkt i samme fargefamilie. Her spiller du på både på ton-i-ton og komplimentærfarger. Slipp deg løs og lek med fargene. Med litt trening lager du dine egne supergode fargekaker, forsikrer den erfarne fargesetteren.

Se flere fargekaker på Enkelfornyelse.no

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]