IFI logo
Se flere bilder
Grått, hvitt og sort – viktige aksentfarger

Foto: Butinox

Grått, hvitt og sort – viktige aksentfarger

Vi innreder med stadig mer farger, men må ikke kutte helt ut hvitt, sort og grått. De er superviktige som aksentfarger.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En aksentfarge er selve prikken over i-en i et interiør. Det er en liten detalj, men gjør stor forskjell. Nå som vi innreder stuene våre med stadig mer farger, får hvitt, grått og sort denne viktige rollen.

– Ja, gråtone skalaen er veldig viktig. Det nye er at disse fargene går fra å være hovedfarger til å få rollen som aksentfarger, bekrefter Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

Se flere bilder
Sorte kontraster i interiøret

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

SORT KOPP: Et lite innslag sort eller hvitt er et velkjent stylisttriks. Her fra et soverom stylet av Signe Schineller for messen Nordic Living.

Den viktige gråskalaen

Blant interiørstylistene er detaljer i sort og hvitt et velbrukt knep. Du ser det tydelig ved å studere interiørfoto. Det er detaljer som rydder og renser uttrykket. Birgit Torkildsby fra Borge kaller detaljene små pauser.

– Vi trenger de her og der i interiøret. Det rydder opp uttrykket slik at alt ikke glir over i hverandre og blir grumsete, sier hun.

Torkildsby mener det er ekstra viktig med slike detaljer nå. Hovedtrenden er at vi innreder lunt og hyggelig, med fint avstemte farger. Fargene som brukes er ofte duse, varme og litt skitne.

– Da trengs kontrastene slik at alt ikke gror sammen, sier hun.

Se flere bilder
Hvite kontraster i interiøret

Foto: Beckers

HVIT PAUSE: I lyse pudderaktige paletter er hvitt kontrasten som gjør uttrykket rent, uten at kontrasten blir for stor. Veggene er malt i fargen Pudderrosa 673 fra Beckers.

Se flere bilder
Fargesetting tips

Foto: Nordsjö

SORT PAUSE: I et rom med mange varme farger og lune materialer fungerer små innslag av sort som en liten pause. Veggene er malt i farger fra Nordsjös palett Colour of the Year 2018.

Skaper dybde

Et interiør uten hvitt, sort eller grått synes å være like feil som et grått eller hvitt interiør uten fargekontraster.

Da Bull-Gustavsen og Butinox lanserte nytt fargekart sist høst, med blant annet mange av de varme jordtonene som er så populære nå, var gråskalaen med som et viktig supplement. Gråtoneskalaen fra lys grå til sort er med på å stramme opp et fargerikt interiør. I kartet er det flere fargekaker med forslag til hovedfarger, mellomfarger og aksenter. Den lille dashen gråsort er en viktig ingrediens.

– Bruk mørkere nyanser av grått til sort på noen detaljer i rommet som lamper, rammer og lysestaker. Det skal ofte ikke mer til for å krydre opp interiøret, samtidig som det kan skape dybde og en tilleggskontrast, sier Bull-Gustavsen.

Hun bruker også fargene i den grå paletten for å samle fargene.

– Har du et rom med store, fargerike flater og møbler i matchende farger, kan fargene på smådetaljene i rommet fra den grå paletten være med på å samle interiøret, sier hun.

Se flere bilder
Sort som kontrastfarge

Foto: Butinox

DYBDE: I et rom malt i varme farger gir små innslag av sort rommet dybde og strammer opp helheten. Veggene bak sofaen er malt med Butinox Interiør Stue & Sov Matt farge 5939 Dijon.

Se flere bilder
Sort stol

Foto: Pergo

SORT STOL: Med sorte stoler i dette rustikke miljøet unngås at vegger og gulv gror sammen. Gulvet er fra Pergo, laminat Sensation Wide Long Plank.

Noen hakk mørkere enn veggen

Bull-Gustavsen velger gjerne grånyanser som er et par hakk mørkere enn veggfargen for å få en dybde i rommet.

– Det er viktig å se gråtonen opp imot hovedfargene i rommet slik at gråtonen harmonerer med veggene, sier hun.

Se flere bilder
Sort bord til rød vegg

Foto: Borge

SORT BORD: Med mye farge på veggen bør kontrasten være mørkere enn veggen. Veggen er tapetsert med et tapet fra kolleksjonen Appelviken fra Borge.

Populært med farger

Både Torkildsby og Bull-Gustavsen merker at stadig flere velger å innrede med mer farger. Folk begynner med litt, og så blir det fort mer.

– Vi oppdager at vi liker farger, og at vi trenger dem. Så nå er utfordringen å finne fargene som er gode sammen. Og da må vi ikke glemme kontrastene, sier Bull-Gustavsen.

– De små kontrastene gjør interiøret mer spennende. Da alt var hvitt-i-hvitt trengte vi litt fargekontrast for å gjøre interiøret levende. Nå trenger vi gråskalaen for å få inn litt luft og binde fargene sammen, avslutter Torkildsby.

Se flere bilder
Mønstermix og sort kontrast

Foto: Chera Westman/ifi.no

MØNSTERMIX: Den lille sorte er også en nyttig kontrast og et pauseelement i et mønstrete interiør. Her har vi knipset på Green Apples showroom i Oslo.

Se flere bilder
Brent rødfarge på vegg

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

HVITE BILDER: Vegger i brente rødtoner kombinert med lyst tre og andre naturmaterialer er populært. De hvite bildene hindrer at helheten blir frisk, og at den ikke gror sammen. Bildet er fra Stockholmsmessen/Christina Dam Studio.

Se flere bilder
Hvit kontrast mot rosa vegg

Foto: Margaret de Lange/Pure & Original

HVIT ESKE: Her er veggene malt i fargen Skin Powder fra Pure & Original. Den duse rosatonen på veggen står tydeligere fram mot en hvit kontrast.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.